ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ סיכמו הערב (ד') את עיקרי תוכנית הסיוע לנפגעים ממשבר הקורונה. התוכנית כוללת רשת ביטחון סוציאלית לשכירים ולעצמאים בנוסף לרשת ביטחון כלכלית לעסקים עד לשנת 2021. זאת במטרה להפסיק עם תוכניות הסיוע של טלאי על טלאי ולהגביר את הוודאות במשק.
התוכנית היא בהיקף של 50 מיליארד שקל, כמחצית מהיקף תוכניות הסיוע עד כה. לדברי בכירי משרד האוצר, היא ניצבת במקום השישי בעולם מבחינת היקף הסיוע הכלכלי למשק.
בפגישה שנערכה בין ראש הממשלה לבין בכירי משרד האוצר, בראשות השר כץ, הובטח כי תגובש חקיקת בזק של התוכנית, שתאושר בממשלה כבר ביום ראשון הקרוב ותוגש לכנסת ביום שני כדי לאפשר את ביצוע התשלומים באופן קבוע לשכירים ולעצמאים.
כעת שוקדים במשרד האוצר על מציאת דרכים משפטיות כדי לאפשר מקדמות שיושלמו במהירות לעצמאים.
עיקרי התוכנית
דמי אבטלה משופרים: מתן דמי אבטלה לחשבון הבנק למפוטרים החל מחודש ינואר 2020. דמי האבטלה יועברו בצורה רציפה עד לחודש יוני 2021 באופן מיידי וללא צורך בכל פעולה נוספת. חמישה ימי ההמתנה בין תקופות האבטלה יבוטלו, תקופת האכשרה תקוצר מ-12 חודשים ל-6 והתקופה המינימלית לזכאות תקוצר ל- 14 יום, במקום 30 יום. משך זמן הזכאות לקבלת דמי האבטלה יוארך עד לשיפור בשוק העבודה.
הרחבת זכאויות לבני 67 ומעלה: ביטול קיזוז קצבאות והרחבת מענקי ההסתגלות בגובה של עד 4,000 שקל לחודש עד חודש דצמבר 2020.
מענק סיוע לעסקים: עצמאים ועסקים שנפגעו בשיעור של כ-50% במחזור העסקי שלהם יקבלו אחת לחודשיים, עד לחודש יוני 2021, מספר מענקים, תלוי במחזור החודשי. בסך הכל מדובר ב-14 מענקים חודשיים המשולמים ב-7 תשלומים.
סיוע לעסקים בעלי מחזור שנתי של עד 300 אלף שקל: עסק בעל מחזור שנתי של עד 300 אלף שקל יקבל מענק סיוע בגובה של 6,000-3,000 שקל לחודשיים.
סיוע לעסקים בעלי מחזור שנתי של 300-100 אלף שקל: עסק בעל מחזור שנתי שנע בין 300 אלף שקל ל-100 מיליון שקל יקבל מענק החזר הוצאות קבועות בגובה של עד 500 אלף שקל לחודשיים.
מענק סיוע סוציאלי דו-חודשי לבעלי עסקים: מענק בגובה של 70% מההכנסה החייבת ועד ל-15 אלף שקל לבעלי הכנסה שנתית של עד 640 אלף שקל בשנה שחוו ירידה של כ-50% מהמחזור. בסך הכל מדובר ב-14 מענקים חודשיים שישלמו ב-7 תשלומים כל חודשיים.
מענק ארנונה: החזר בעבור הוצאות הארנונה לעסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל, שהפעילות שלהם ירדה ביותר מ-60%, עד לסוף יוני 2021.
הלוואות לעסקים קטנים: הגדלת הלוואות מסובסדות בערבות המדינה לעסקים קטנים בהיקף של בכ-23 מיליארד שקל עד לסך של 45 מיליארד שקל. הגדלת היקף ההלוואות עד 24% ממחזור העסק, הכנסת גורמים פיננסיים נוספים שיתנו את ההלוואות ואפשרות ללקיחת הלוואה משני גופים שונים וטיפול בחסמים למיצוי המסגרת.
דחיית החזרי הלוואות: דחיית החזר משכנתאות והלוואות לציבור עד לחודש יוני 2021.
דחיית רישוי עסקים: ביטול החובה בחידוש רישיון העסק עד לחודש יוני 2021.
ביטול קנס על משיכת כספים מקרן השתלמות: משיכה בפטור ממס לקרנות השתלמות לא נזילות (6 שנים ופחות), עד ל-10,500 שקל בחודש (השכר הממוצע), כהוראת שעה למשךשישה חודשים.
הכשרות מקצועיות: תגבור מערך ההכשרות המקצועיות והרחבת היקף ההכשרות לכ-50 אלף בשנה, במטרה לאפשר לאנשים שנפלטו משוק העבודה לחזור אליו באופן מהיר ואיכותי, ועל מנת להעלות את הפריון של המשק הישראלי.
הרחבת היתר משיכה מפיקדון חיילים משוחררים: מתן אפשרות למשוך את הפיקדון לחיילים שהשתחררו בחמש השנים האחרונות.
סיוע לאוכלוסיות מיוחדות. כולל מענה בריאותי ואכיפתי.
מענה לקשישים: מיפוי ומתן מענים לצרכי קשישים ואזרחים ותיקים.
מענה לאנשים עם מוגבלות: מתן מענה לאנשים עם מוגבלות ואוכלוסיות בסיכון.
תגבור חקירות אפידמיולוגיות. תגבור בדיקות, הסברה ואכיפה.
סיוע למבודדים: סיוע לאזרחים בבידוד ובסגר.
יצויין כי הבעיה העיקרית שבגינה נמשכה הישיבה למשך שעות ארוכות הייתה השאלה כיצד ניתן להבטיח שהתשלומים ייכנסו הפעם לחשבונות הבנק של הזכאים במועדים המובטחים ובסכומים שעליהן סוכם, ללא תקלות.
מנהלי רשות המסים הסבירו את הקושי להעביר כספים במסגרת התוכנית עד לאמצע חודש אוגוסט. ראש הממשלה הורה למצוא אפשרויות טכניות להעברת מקדמה ראשונה לעצמאים כבר בימים הקרובים.
פורסם לראשונה: 20:47, 08.07.20