משבר הקורונה הביא לשפל בעסקאות הנדל"ן לרכישת דירות מגורים בחודש אפריל האחרון שחצה את כל פלחי השוק - זוגות צעירים, משקיעים, ומשפרי דיור. כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר על ענף המגורים בחודש אפריל, שמתפרסמת היום (ה').
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לפי הנתונים, סך העסקאות עמד על 2,100 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה בשוק הנדל"ן המקומי לפחות מאז תחילת שנות ה-2000. בהשוואה לאפריל אשתקד ירד מספר העסקאות בשיעור חד של 74%, שיעור הירידה הגבוה ביותר שנרשם בשוק הנדל"ן המקומי לפחות ב-20 השנים האחרונות.
בסקירה צוין כי השפל חסר התקדים במספר העסקאות, נרשם על רקע משבר הקורונה והסגר שהוטל בעקבותיו עד למחצית הראשונה של החודש.
הירידה התמקדה בעיקר בדירות החדשות, כאשר מכירות אלו ירדו ב-79% בהשוואה לאפריל אשתקד והסתכמו בשפל היסטורי של 575 דירות בלבד. הקבלנים אף הם נפגעו מהתקופה והירידה במכירות, ותזרים המזומנים של הקבלנים בחודשים מרץ-אפריל היה נמוך בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
המשבר לא פסח גם על המשקיעים, שרכשו בחודש אפריל 245 דירות בלבד, רמת שפל היסטורית וירידה חדה של 76% בהשוואה לאפריל אשתקד. באוצר מציינים כי 42% מהעסקאות שביצעו משקיעים, נעשו על ידי משקיעים עובדי המגזר הציבורי.
גם הזוגות הצעירים רכשו 965 דירות בלבד בחודש אפריל, ירידה של 77% בהשוואה לאפריל אשתקד. נתון מעניין שעליו מצביעים באוצר, הוא כי רבע מבין רוכשי הדירה הראשונה הם מובטלים או מי שהוצאו לחל"ת בעקבות משבר הקורונה. "העובדה לפיה בשנה האחרונה היוו הזוגות הצעירים למעלה ממחצית מכלל העסקאות בשוק הנדל"ן מלמדת על התלות הגבוהה של רמת הפעילות בשוק זה בהתאוששות שוק העבודה", צוין בסקירה.
למי באמת שייכת הדירה - לזוג הצעיר או להורים?
מהנתונים עולה כי למעשה, חלק ניכר מרוכשי הדירה הראשונה, מהווים אמצעי למשקיעים לרכוש דירה מבלי לשלם עליה מס רכישה על דירה להשקעה. באופן מפתיע, השבתת המשק בחודשים האחרונים לא הורידה את חלקם היחסי של אלו הנמצאים בחל"ת מתוך כלל רוכשי הדירה הראשונה בחודש אפריל. כמובן שניתן היה לצפות שבתקופת אי הוודאות התעסוקתית משפחות ללא משכורת או עם משכורת חלקית לא ימהרו לרכוש דירה. אלא שמבין רוכשי הדירה הראשונה בתקופה זו כמחצית הם רווקים (יותר מכפליים משיעור הרווקים מסך רכישות הדירה הראשונה בשגרה). מתוך הרוכשים הנמצאים בחל"ת או שפוטרו 40% הם רווקים.
המסקנה העולה מנותנים אלו לפי האוצר היא כי מדובר ברכישות של הורים הרושמים את הדירה על ילדיהם במטרה לחסוך לעצמם תשלום מס רכישה שכן כאשר מדובר על דירה להשקעה, המס עליה נע בין 8% ל-10%, בעוד שלדירה ראשונה יש פטור ממס עד לגובה של 1.75 מיליון שקל (כאשר שיעור המס מגיע ל-8%-10% רק מעל 5.3 מיליון שקל). כל עוד הדירה בפועל של ההורים וההכנסות ממנה מגיעות להורים, מדובר למעשה ברישום כוזב שאינו חוקי, אולם מדובר בתופעה נפוצה - כך עולה מהנתונים של משרד האוצר שוב ושוב.
סך הדירות שנמכרו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן בחודש אפריל עמד על 190 דירות בלבד, ירידה של 82% בהשוואה לאפריל אשתקד והרמה הנמוכה ביותר מאז 2016 - השנה הראשונה ליישום התוכנית.
צניחה בעסקאות נרשמה גם בפלח משפרי הדיור וזאת למרות שמדובר בפלח עם קושי גדול יותר לעכב עסקאות. משפרי הדיור רכשו בחודש אפריל 884 דירות, ירידה של 71% בהשוואה לאפריל אשתקד.
במקביל מדווחים באוצר, כי נתונים ראשונים לחודש מאי מצביעים על התאוששות במספר העסקאות בהשוואה לחודש אפריל, אבל עדיין מבטאים ירידה חדה בהשוואה לתקופה שלפני משבר הקורונה.