מתיחת פנים משמעותית בלוד: הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל) אישרה אתמול (ד') בהליך מהיר תוכנית התחדשות עירונית במתחם הס בעיר. זאת לצד החלטת הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות"ל) השבוע להעביר את תוכנית התוואי למסילת הרכבת פלשת שורק – עוקף לוד להערות הציבור.
תוכנית מתחם הס נמצאת בלב העיר לוד ממזרח למפגש מסילות הרכבת ומשתרעת על שטח של 180 דונם. בשטח התוכנית קיימים מבני תעשייה, תעסוקה ומסחר שיפונו לטובת הקמה של כ-2,400 יחידות דיור חדשות. הדירות ייבנו בבניינים שיכללו 10-23 קומות מעל שימושי מסחר ותעסוקה.
חלק מהדירות יהיו קטנות בשטח של עד 80 מ"ר. נזכיר כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, התחלות הבנייה במחצית הראשונה של השנה צנחו ובעיקר דירות קטנות בנות שלושה חדרים. הפרויקט יכלול עירוב שימושים של מגורים, 52 אלף מ"ר של שטחי מסחר ותעסוקה , כ-14 דונם שטחי ציבור וכ-30 דונם של שטחים פתוחים. עוד כוללת התוכנית פארק לצד מסילת הרכבת.
מהוועדה נמסר כי במתחם הוקמה מינהלת התחדשות עירונית לשיתוף הציבור וכן גובשו הסכמות עם בעלי העסקים באזור התעשייה, לצד בדיקות כלכליות במסגרת מתווה פינוי בינוי. התוכנית קודמה על ידי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועיריית לוד ותוכננה על ידי משרד HQ אדריכלים.
בתחילת השבוע, כאמור, החליטה הות"ל לקדם תוכנית שתוכננה כבר ב-2015 לתוואי מסילה של רכבת ישראל במטרה להסיט רכבות משא העוברות כיום בסמוך לשכונות מגורים בלוד. בין היתר מטרתה לפעול לקליטת העלייה הצפויה בשינוע מטענים לנמלי חיפה ואשדוד.
"הקלה על התושבים"
שר הפנים, אריה דרעי, מסר: "העיר לוד עוברת תהליכים רבים של התחדשות עירונית, במסגרתן תוכניות רבות עולות לדיון בותמ"ל, שהיא כלי ראשון במעלה לתוספת יחידות הדיור הנדרשות במרכז הארץ, באמצעות התחדשות עירונית ופינוי בינוי. התוכנית שאושרה, לצד קידום פרויקט הסטת מסילת הרכבת שתעקוף את לוד באופן שישפר את איכות חייהם של תושבי השכונות החלשות שסבלו עד כה בעיקר מרעש הקרונות, הן נדבך נוסף להפיכתה של העיר לוד לעיר משגשגת ומתחדשת. כל זאת, מבלי לשכוח את החלשים מאחור ובמטרה לצמצם פערים".
מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים ויור הות"ל, הוסיף: "פעלנו במסגרת הות"ל על מנת להביא להסכמות בין רכבת ישראל לעיריית לוד על אישור תוכנית מסילת פלשת שורק-עוקף לוד, שתביא להקלה משמעותית על תושבי לוד הקיימים והעתידיים שיצטרפו לעיר בעקבות ההתחדשות העירונית המואצת. זוהי בדיוק הייתה מטרתנו כשהתעקשנו על החזרת מינהל התכנון למשרד הפנים – לשלב בין תכנון תשתיות לאומיות לצרכים המוניציפליים של השלטון המקומי במסגרת ראייה כוללת וחזון אחד משותף".
אדית בר, ראש מינהל הפיתוח במשרד הפנים ויו"ר הותמ"ל, ציינה: "הוועדה אישרה תוכנית משמעותית, המאפשרת התחדשות עירונית של אזור תעשייה במרכז העירוני בלוד, ותביא לשינוי המיוחל בשטח זה. התוכנית עתידה להפוך אותו לאזור מגורים איכותי, תוך הוספת פארק עירוני ומתן מענה לאתגרים הנובעים מקרבת המתחם למסילת הרכבת. היא מצטרפת לתנופת פיתוח המתרחשת בעיר לוד ואני מקווה שהמתחם יקרום עור וגידים בטווח זמן קצר וייתן מענה לביקושים הקיימים למגורים במרכז הארץ בכלל ובעיר לוד בפרט".
ראש העיר לוד, עו"ד יאיר רביבו, אמר כי "לוד הופכת למרכז מגורים, תעסוקה ותחבורה ראשי בלב ישראל, וממנפת את המיקום יוצא הדופן שלה. ההצלחה מגיעה בעיקר בזכות חיבור בין הסקטור הממשלתי, הרשות המקומית, עסקים חדשים ותושבים ותיקים וחדשים, שמביעים אמון בעיר. לצד מהלכים רבים שאנחנו מקדמים, ההתחדשות העירונית מהווה כלי משמעותי לצמיחת האוכלוסיה הוותיקה בעיר. המהלך במתחם הס-גולדברג יתרום לקפיצת המדרגה של העיר, גם ברמת הבינוי וגם ברמה החברתית. התכניות שאושרו ותוקצבו, לצד מהלכים נוספים, יהפכו את לוד לאחד היעדים המועדפים עבור ארגונים גדולים ומשפחות צעירות".
מנכ"ל החברה הכלכלית לוד, עו"ד בן מיוסט, מסר: "העיר לוד מובילה את ההתחדשות העירונית ומהווה אלטרנטיבה נגישה, מעורבת שימושים וקהילתית לזוגות צעירים מגוש דן תוך קידום מוצלח של 7 תכניות ענק בותמ"ל. המנהיגות העירונית, התיאום בין העירייה לכלכלית לוד, שיתוף התושבים וכמובן התיאום עם המדינה הביאו לכך שיזמים רבים כבר הגיעו ללוד ובהם אזורים, שיכון ובינוי, אפריקה ישראל, רוטשטיין ועוד. נמשיך במגמה חיובית זו גם בשנה החדשה".