2 צפייה בגלריה
שר האוצר, אביגדור ליברמן
שר האוצר, אביגדור ליברמן
שר האוצר, אביגדור ליברמן, עם בכירי משרד האוצר
(צילום: דוברות משרד האוצר)
שר האוצר, אביגדור ליברמן, החליט היום (ג') שדמי האבטלה לחל"ת יסתיימו בסוף יוני. על פי ההחלטה, יינתן מענה נקודתי למובטלים מעל גיל 45 ולעובדים שטרם שבו לתעסוקה מלאה. מחיר ההחלטה על כל מרכיביה: 1.44 מיליארד שקל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ליברמן הודיע כי החליט לסיים את החל"ת במועד הקבוע בחוק - סוף יוני, זאת בהמשך לחזרתו של המשק לפעילות כמעט מלאה לאחר הסרת מגבלות הקורונה וכן לאור הנתונים הכלכליים המעודדים. לצד זאת, כדי לסייע בהתאוששות המשק, יינתן כאמור מענה נוסף למובטלים מבוגרים יותר וכן מענה להעסקה גמישה עבור עובדים שטרם יכולים לשוב לתעסוקה מלאה, כדוגמת ענפי התיירות. יצויין כי הנפגעים העיקריים במתווה החדש יהיו בני 67 ומעלה, שלא ימשיכו לקבל את דמי האבטלה המיוחדים שהונהגו בימי הקורונה לצד תשלום קצבאות הזקנה ודמי הפנסיה, שימשכו כמובן כרגיל.

צעדים נוספים עליהם הוחלט במסגרת התוכנית:

  1. תוספת ימים למובטלים מעל גיל 45: מובטלים מעל גיל 45 יהיו זכאים לתוספת של מחצית מימי הזכאות שנוצלו על ידם בתקופת הקורונה (מרץ 2020 עד סוף יוני 2021), וזאת עד לסוף שנת 2021.
  2. קיצור תקופת האכשרה: טרם משבר הקורונה, על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה, אדם היה צריך לעבוד 12 חודשים מתוך 18 האחרונים. בזמן הקורונה בוצעה הקלה והוחלט כי ניתן יהיה לצבור 6 חודשים מתוך 18. בשלב היציאה המדורגת, על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה, ב-3 החודשים הקרובים (יולי, אוגוסט, ספטמבר), תקופת האכשרה תיוותר 6 חודשים. מחודש אוקטובר ואילך, תקופת האכשרה תעלה ל-10 חודשים במקום 18, וזאת על לסוף שנת 2021.
  3. המשך תשלום כפל קצבאות: על מנת לתת מענה לאוכלוסיות מוחלשות הזכאיות לקצבת דמי אבטלה ולקצבאות נוספות, ימשיך לחול הכלל של הקפאת קיזוז הקצבאות עד לסוף שנת 2021.
  4. ביטול ההפחתה בגובה 30% מדמי אבטלה למובטלים הלומדים בהכשרות מקצועיות: במטרה לעודד יציאתם של עובדים או מובטלים להכשרה מקצועית או הסבה מקצועית ועל מנת לסייע להם לשוב לשוק התעסוקה ולמסלול של צמיחה, הוחלט לבטל באופן קבוע את ההפחתה בגובה 30% בדמי אבטלה למובטלים המשתתפים בהכשרה מקצועית.
  5. הזכאות לדמי אבטלה בזמן החל"ת תשוב להיות על פי התנאים טרום הקורונה: כחלק משלב היציאה מהמשבר יש להשיב את התנאים המזכים בדמי אבטלה בזמן החל"ת לקדמותם. מעתה, על מנת שעובד יהיה זכאי לדמי אבטלה בזמן הוצאתו לחל"ת הוא יידרש לעמוד בתנאים הבאים: החל"ת הוא ביוזמת המעסיק; לתקופה של 30 ימים רצופים לפחות; בתנאים שהיו נהוגים לפני משבר הקורונה.
  6. המשך מתן דמי לידה ליולדות שכירות השוהות באבטלה ממושכת לפני הלידה עד לתום 2021.
  7. הארכת אפשרות המימוש של מענק לעובדים בשכר נמוך (חל"ת גמיש): כפי שפורסם ב-ynet, מובטלים העומדים בקריטריונים שנקבעו בהסכם בין משרד האוצר לביטוח הלאומי זכאים למענק למשך 4 חודשים ובלבד שחזרו לעבוד עד ה-30.4.21. על מנת לעודד חזרת עובדים נוספת, תינתן אפשרות לקבל את המענק לעובדים שישובו לתעסוקה עד ל-30 ביוני 2021, כך שאלו יוכלו להשתמש במנגנון עד לחודש אוקטובר 2021. מענק זה יאפשר לענפים שטרם שבו לפעילות מלאה, בעיקר עקב מגבלות הקורונה, כגון ענפי התיירות, להתאים את עלויות השכר בהתאם להתאוששות הפעילות העסקית.
  8. במטרה לסייע לציבור מורי הדרך, משרדי האוצר והחינוך יאפשרו להם להצטרף למסגרת "גנים ובתי ספר מלמדים בקיץ". מורי הדרך שיהיו מעוניינים בכך, יוכלו לעבוד לצד עובדי ההוראה במסגרת זו, ויוכלו לתרום ממיטב ניסיונם והידע המקצועי הייחודי שהם מביאים עימם.
יצוין שהמשך תוכנית דמי האבטלה, הכוללת את הצעדים המפורטים למעלה, זקוקה לחקיקה בשלוש קריאות בכנסת בטרם תכנס לתוקף.
תזכורת: לבטל את מודל החל"ת? הטיפים של הכלכלנים לשר האוצר ליברמן
(צילום: משה מזרחי)
שר האוצר ליברמן: "המשק פתוח באופן מלא קרוב לארבעה חודשים, שיעור האבטלה נמוך מ-7.5%, שהוא השיעור שקבעה הממשלה הקודמת בו יפסקו דמי החל"ת. יש כיום מעל ל-130 אלף משרות פנויות במשק, ולכן ברור כי מדיניות החל"ת הרוחבית כבר איננה נכונה עבור המשק.
"יחד עם זאת, יש עדיין מספר מצומצם של ענפים מוגבלים, מובטלים בגילאים מבוגרים, אוכלוסיות מוחלשות נשים בהריון ומורי דרך - חשוב לא להפקיר אותם, לכן איתרנו פתרונות נקודתיים עבורם. מגוון הפתרונות רחב, דוגל בעידוד היציאה לעבודה וכולל בין היתר חל"ת גמיש והכשרות מקצועיות".
יו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים ונשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, בירך על ההחלטה ואמר כי "הפסקת מחלת החל״ת היא הצעד הראשון וההכרחי ליציאה מהמשבר. יש יותר ממאה אלף משרות פנויות בשכר הוגן שרק משוועות לאנשים שיבואו למלא אותן. מהחודש הבא המשק הישראלי יהיה משק יעיל יותר בו תשלומי המיסים של הישראלים לא יעודדו אנשים לא לעבוד".
מנגד, המטה לקידום תעסוקתי, המאגד 34 ארגונים חברתיים העוסקים בתעסוקה, מסר כי "תזכיר החוק של שר האוצר ליברמן יפגע באופן קשה במאות אלפי מובטלים שרוצים לעבוד אך לא מצליחים למצוא עבודה. הממשלה לא מציעה להם הכשרות מקצועיות או תמיכה תעסוקתית אחרת, אלא נוטשת אותם ללא דמי אבטלה וללא סיוע".
לדברי טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי, המובילה את המטה, "הגישה הזו מזעזעת במיוחד, כיוון שלפי מחקר של הכלכלנית הראשית באוצר רוב המשרות הפנויות במשק הן משרות מקצועיות הדורשות כישורים שחסרים לרוב המכריע של המובטלים. במיוחד מטריד מצבם של מובטלים עם מוגבלות ונשים חד-הוריות מתחת לגיל 45 שיוותרו ללא דמי אבטלה, למרות שברור שלהם הכי קשה להשתלב חזרה בעבודה. בנוסף, ההפסקה של מענק ההסתגלות למפוטרים בני 67 ומעלה תותיר כ-20 אלף מפוטרים מבוגרים ללא פתרון, ולא ברור איך הם יתקיימו. ניתן היה להגיע למתווה שיפסיק את עיוות החל״ת ועדיין יבטיח סיוע למובטלים שבאמת זקוקים לכך".
פורסם לראשונה: 17:27, 22.06.21