נמשך המאבק נגד פתיחת סניף איקאה אשתאול: המדינה הגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים מלפני שבועיים שאישרה את פתיחת הסניף במלואו, לרבות שליש משטח המבנה הקיים אותו ביקשה המדינה לסגור עד להכרעה בחוקיותו.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לטענת מתכננת מחוז ירושלים במינהל התכנון שירה תלמי באבאי, שליש מחנות איקאה שכוללת כיום 25 אלף מ"ר בנוי, נבנה בחריגה מתוכנית בניין העיר המאושרת על הקרקע.
בבקשת רשות הערעור ציינה תלמי באבאי כי הקמת חנות איקאה אשתאול נעשתה תוך "ביצוע עבירות בנייה חמורות ביותר ובהיקפים חסרי תקדים, המהוות פגיעה קשה בעיקרון שלטון החוק ובשוויון בפני החוק. מדובר בתהליך זוחל מכוון מטרה של תכנון ורישוי מדורג ומתוחכם בשיטת הסלאמי אשר הביא לפתיחתה של חנות איקאה סמוך למושב אשתאול תוך ביצוע עבירות בנייה בהיקף אדיר של 9,500 מ"ר מתוך מבנה הכולל 25 אלף מ"ר כיום".
ניסיון קודם של המדינה להילחם בחוקיות השטחים שנבנו בחנות לא צלח, כאשר בחודש מאי האחרון דחתה ועדת הערר של מחוז ירושלים בראשות בנימין זלמנוביץ את טענות המדינה, וקבעה כי הבינוי שנעשה בפועל הוא נכון תכנונית ומשקף ניצול מיטבי של הקרקע, ואישר את התוכנית. במקביל קבעה ועדת הערר כי סוגיית חוקיות הפעולות שבוצעו, צריכה להתברר בנפרד לפי שיקול דעתה של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה.
המדינה פנתה לבית המשפט בדרישה לסגור שליש מהמבנה שלטענתה חורג מהתוכנית המאושרת, עד להכרעה בחוקיות התוכנית, וזה דחה את טענותיה ואישר את פתיחת הסניף במלואו.
בבקשה רשות הערעור טוענת תלמי באבאי כי "בית המשפט שגה כאשר בהחלטתו לא נתן כל ביטוי להיעדר החוקיות שננקטה במקרה זה וחומרתה הרבה, החשיבות בשמירה על שלטון החוק ואמון הציבור, במקרה שבו הלכה למעשה הושלמה הבנייה בשטח טרם השלמת ההליך התכנוני וטרם מתן היתרים הדרושים. בית המשפט לא נדרש למסר הפסול כתוצאה מפעולות המשיבה והפגיעה הקשה במאבק במכת המדינה של עבריינות הבנייה, וזאת ביתר שאת כאשר מדובר בתוכנית שהוגשה על ידי חברה מסחרית גדולה לשם הכשרת עבירות בנייה שנעשו על ידה.
"מעבר לכך בית המשפט לא נתן ביטוי לכך שפרסום התוכנית ומתן ההיתר מכוחה נעשו בניגוד להוראות מפורשות בדין. שמירה על האינטרס הציבורי למול התנהלות לא חוקית היא העומדת בעיקרה בבסיס העתירה והבקשה למתן צו בינים ולכך כאמור לא ניתן כל ביטוי בהחלטה".
לטענת תלמי באבאי, התוכנית שאושרה על ידי הוועדה המקומית מטה יהודה ובהמשך על ידי ועדת הערר המחוזית, סותרת את התוכנית המחוזית, והתוכנית פורסמה למתן תוקף תוך התעלמות מהודעות יו"ר הוועדה המחוזית עמיר שקד, לפיהן קבע כי התוכנית אינה מאושרת על ידו ולא ניתן לתת לה תוקף.
"רמיסת חוקי התכנון והבנייה בישראל"
עוד טוענת המדינה, כי למרות שההיתר נועד להכשיר בנייה שכבר בוצעה, הבקשה למתן צו ביניים מידתית ואינה מבקשת הריסת הבינוי הלא חוקי אלא מסתכמת באיסור שימוש בחלקים מהמבנה, וזאת עד שתוכרע העתירה וייקבע דינה של תוכנית ניוד השטחים וההיתר שהוצא מכוחה.
על כן מבקשת המדינה כי עד לבירור העתירה יינתן צו ביניים האוסר כל שימוש בשטחים שנבנו לטענתה בחריגה מהתוכניות המאושרות. לחלופין מבקשת המדינה לאסור שימוש של לפחות 3,000 מ"ר מהזכויות המנוידות במבנה שהוקם בתוספת השטחים שנבנו לטענתה בחריגה בהיקף של 1000 מ"ר.
"זהו מקרה חמור ביותר של רמיסת חוקי התכנון והבנייה בישראל כך שבאופן מובהק הבנייה קדמה לתכנון תוך הצבת עובדות בשטח, והתכנון לא נועד אלא להיות חותמת גומי כדי להכשיר את הבינוי שהוקם באופן פסול ואת המהלכים שקדמו לו", צוין בבקשה רשות הערעור. "אישור התוכנית בדיעבד רומס עקרונות יסוד של דיני התכנון והבנייה ומכשיר שורת מהלכים פסולים מעיקרם של ביצוע עבירות בנייה ושל קידום תוכניות חלקיות והיתרים שאינם מתאימים למצב התכנוני המאושר תוך הצגת מידע חלקי בפני רשויות התכנון מחוזיות המוסמכות.
"מעבר לפגיעה הקשה בחוק התכנון והבנייה, אישור תוכנית המכשירה בדיעבד עבירות בנייה בהיקף חריג שהגשה על ידי חברת מסחרית גדולה, מעביר מסר פסול ביותר הפוגע קשות במאבק במכת המדינה של עבריינות הבנייה ופוגע באמון הציבור ובשוויון בפי החוק".