האם דירוג האשראי של ישראל יירד כבר בקרוב? ל-ynet נודע, כי היום (שלישי), חברות הדירוג הגדולות בעולם יתחילו בסדרת פגישות זום עם שר האוצר, נגיד בנק ישראל ובכירי המשק, כדי לקבל הסברים על מצבה הכלכלי הקשה של ישראל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החברה הראשונה שתקיים היום פגישה עם שר האוצר, ישראל כץ, תהיה סטנדרד אנד פור, החברה שהעלתה לפני שנתיים את דירוג האשראי של ישראל לשיא בכל הזמנים - AA-. כלכלני החברה ייוועדו גם עם הנגיד, פרופ' אמיר ירון.
בשלוש חברות הדירוג הגדולות, מודיס, סטנדרד אנד פור ופיץ', ידרשו משר האוצר הסברים כיצד מתכוונת ישראל לטפל בנתונים הקשים מאוד של המשק הישראלי - כמיליון מובטלים, גירעון עצום בתקציב, צמיחה שלילית גבוהה ובעיקר אי קיומו של תקציב מדינה מאושר לשנה הנוכחית מזה כ-10 חודשים ואי הכנתו בזמן לשנת 2021.
כלכלני החברות כבר התריעו בחודשים האחרונים כי במצב הנוכחי, כאשר אין לישראל תקציב ונתוניה הכלכליים קשים, קיימת אפשרות שדירוג האשראי הגבוה שלה יופחת.
כיום, דירוג האשראי של ישראל הוא A+ בחברת פיץ', A1 בחברת מודי'ס וכאמור AA- בסטנדרד אנד פור. יצוין שדירוג האשראי של ישראל רק עלה בשני העשורים האחרונים ומעולם לא הופחת. הדירוג AAA הוא הטוב ביותר ומעיגד על יציבות ואיתנות ברמה גבוהה של המשק. מדינות עם דירוג אשראי C נחשבות כמדינות עם כלכלה לא יציבה, שלא כדאי להעניק להן הלוואות. דירוג זה מוגדר כ"השקעה שיש סיכוי קטן מאד שלא תהיה אבודה".
מה המשמעות של הורדה בדירוג האשראי?
דירוג אשראי של מדינה מצביע על חוסנה הכלכלי והביטחון שתעמוד בהחזר ההלוואות שלה. ככל שדירוג האשראי גבוה יותר, כך מדינה יכולה ליטול הלוואות בשיעורי ריבית נמוכים יותר ובתנאים טובים יותר לשנים רבות.
ישראל מעולם לא פיגרה עד כה בהחזרי חוב ובשל מצבה הכלכלי האיתן בשנים האחרונות, נטלה הלוואות בשיעורי ריבית נמוכים במיוחד. הריבית הנמוכה ביותר נרשמה בימים האחרונים, כאשר החשב הכללי היוצא, רוני חזקיהו, הצליח לגייס 1.5 מיליארד אירו בהנפקת אגרות חוב לתקופות קצרות של שנתיים עד ארבע שנים בריבית אפסית ממש, של 0.02% לשנה.
דירוג האשראי של מדינה משפיע באופן ישיר גם על מנפיקים אחרים במשק ובהם בנקים, חברות וגופים ציבוריים. זאת, כיוון שדירוג אשראי מעיד על מצבו המקרו-כלכלי של המשק שבו פועלות החברות ומשפיע על החלטת משקיעים זרים האם לפעול באותה מדינה.
אגרות החוב של ישראל נסקרות על ידי חברות הדירוג הבינלאומיות מאז שנת 1988. אז דורגה ישראל לראשונה על ידי סטנדרד אנד פור ברמה של B, ומאז הדירוג רק עלה.
מדי שנה, כלכלני חברות הדירוג הבינלאומיות נפגשים עם ראשי המשק, ובעיקר עם שר האוצר, נגיד בנק ישראל, ראשי האגפים באוצר וכן עם נציגי התעשיינים, כלכלנים ראשיים בבנקים ובבתי ההשקעות ועם מומחים מהאקדמיה.
לאחר כל ביקור ועדת הדירוג שלהן מתכנסת וקובעת אם יש לשנות את הדירוג של המדינה. כמו כן, מפורסמת תחזית לדירוג העתידי, כמו תחזית חיובית או שלילית, העשויה או עלולה להוביל להעלאה או הפחתה של הדירוג בעתיד.
כיום, ישראל מצויה בקבוצה אחת עם מדינות מובילות בעולם עם דאבל איי (AA), בהן בריטניה, בלגיה, צרפת, ארה"ב, אירלנד, ניו זילנד, דרום קוריאה, קטאר וצ'כיה. דירוג האשראי הנוכחי של ישראל הוא בין 20 המדינות המבילות בעולם.
הנזק עלול להגיע לכ-15 מיליארד שקל בשנה
ההערכות הן שהפחתת דירוג האשראי עלולה לאורך זמן להזיק למדינה ולחברות בישראל בהיקף של כ-15 מיליארד שקל בשנה, בעיקר כאשר הלוואות ניתנות לתקופות קצרות ובינוניות.
ישאל נוהגת למחזר בשנים האחרונות חלק מההלואות, כאשר הריבית על הלוואות שנטלה בעבר גבוהה והיא יכולה הייתה ליטול הלוואות בריבית נמוכה יותר, ממש כפי שעושים ממחזרי משכנתאות. המצב הזה עלול להשתנות כעת.
נגיד בנק ישראל התבטא לאחרונה כי אם יופחת דירוג האשראי של ישראל, הפגיעה עלולה להיות מהירה ופתאומית ויש לעשות הכל כדי למנוע זאת באמצעות ניהול מדיניות תקציבית אחראית.
לאחרונה, הורידו חברות דירוג האשראי את הדירוג לעשרות מדינות, בשל הרעה במצבן הכלכלי נוכח השפעת משבר הקורונה המתמשך, בהן מדינות כמו דרום אפריקה, ארגנטינה, מקסיקו ולבנון. כמו כן, הורדה התחזית לשלילית למדינות רבות, כמו יפן, אוסטרליה, בחריין, צ'ילה, קנדה ואיטליה.
באוגוסט 2018 הועלה דירוג האשראי של ישראל לראשונה לשיא של AA-, אז אמר החשב הכללי, רוני חזקיהו, כי "ההעלאה משקפת את הכרת הגופים הכלכליים הבינלאומיים בחוזקה של כלכלת ישראל ומדגישה את החשיבות בקיום מדיניות המעודדת צמיחה, תוך שמירה על משמעת תקציבית אחראית". את כל זה לא יוכל היום שר האוצר כץ לומר בפגישה עם כלכלני חברת דירוג האשראי, כאשר לישראל אין כלל תקציב מאושר כמעט שנה והגירעון ושיעור האבטלה במשק הם הגבוהים בכל הזמנים.