ההנחיה על פיה אין להכיר בקורונה ככוח עליון שבגינו אפשר להפר חוזה לא חלה על השוק הפרטי של ענף הבנייה. כך הבהיר החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו במכתב ששיגר לקבלנים והגיע לידי "כלכליסט".
ההנחיה שאליה מתייחס חזקיהו נחשפה בשבוע שעבר ובה נכתב למשרדי הממשלה לא להכיר בעיכובים בהשלמת פרוייקטים של בנייה בצל אירועי הקורונה ככאלה הנובעים מכוח עליון. על פי החוק, רק כוח עליון מהווה עילה להפרת חוזה או דחייה בהשלמת פרויקט, כך שמשמעות ההנחייה משבוע שעבר היא כי יוטלו קנסות פיגורים על עיכובים.
>לצפייה במכתב המלא ששלח החשב הכללי באוצר - לחצו כאן
כעת מבהיר חזקיהו כי הייתה זו הנחייה פנימית למשרדי הממשלה בלבד וכי "אין ללמוד מהמכתב מה שאין בו, ובכלל זה לעניין השלכה כלשהי על השוק הפרטי לכאן או לכאן". עוד מבהיר חזקיהו כי "השלכות המשבר שפוקד אותנו עדיין אינן ברורות על כן נדרשת בדיקה יסודית טרם קביעת עמדה".
ההכרעה האם הקורונה היא כוח עליון, דרמטית עבור חברות הבנייה ורוכשי הדירות. על פי חוק עיכוב של יותר מ-60 יום מחייב את חברות הבנייה בתשלום פיצויים בגובה 150% מעלות שכר דירה באזור שבו הפרויקט. כחשב כללי במשרד האוצר חזקיהו אחראי על הוצאות משרדי הממשלה, ומשום כך הפיץ הנחייה שנועדה למנוע מהממשלה לוותר על קנסות פיגורים בפרויקטים ממשלתיים.
החשש בענף הבנייה היה כי הנחיה זו תשמש תקדים גם בשוק הפרטי ותקשה על חברות הבנייה לטעון לעיכובים מוצדקים. כעת לאחר שחזקיהו הבהיר כי הנחייתו לא נוגעת למגזר הפרטי, השאלה האם קורנה היא כוח עליון המצדיק עיכובים נותרה פתוחה, שכן החוק לא נתן את דעתו למגיפות. אם הממשלה לא תגבש עמדה ותציע פתרון, המחלוקות בין חברות הבנייה לדיירים יתגלגלו לבתי המשפט שיתבקשו לפסוק בעניין. כדי להקדים תרופה למכה משרד המשפטים הקים בשבוע שעבר צוות של משפטנים בכירים שבוחן כיום לעומק את השלכות הקורונה על ענף הנדל"ן.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו מסר בתגובה: "ענף הבנייה הוגדר אמנם כחיוני אך היקף התפוקה שלו כרגע עומד על 30 אחוזים בלבד, בשל מחסור בעובדים פלסטינים וישראלים והקפאת חלק מהשירותים הסובבים אותו. אין ספק שמשבר הקורונה משפיע בצורה דרמטית על התארכות זמן ביצוע פרויקטים ממשלתיים ופרטיים. אנחנו מברכים על החלטה של החשב הכללי, לבחון לעומק את משמעותיות השפעות הרוחב של המשבר על ענף הבניה והתשתיות כדי לקבוע כיצד ניתן לעמוד לצידו".