משבר הקורונה מוביל למתיחות בין בעלי הנכסים המסחריים לשוכרים בקניונים ובמרכזי הקניות. חברת קניון שבעת הכוכבים הגישה לבית משפט השלום בתל אביב תביעה לפינוי מושכר של קסטרו מהקניון שנמצא בהרצליה. קניון שבעת הכוכבים נמצא בבעלותה של חברת הכשרת הישוב.
בכתב התביעה שהוגש על ידי עו"ד יגאל לונגו ממשרד דוד, לונגו, רזניק ושות', נטען שקסטרו הפרה את הסכם השכירות בכך שלא שילמה דמי שכירות, דמי ניהול וחשמל וכן בכך שלא פתחה את החנות בקניון מיד עם חלוף ההגבלות של משבר הקורונה.
1 צפייה בגלריה
קסטרו ברמת אביב
קסטרו ברמת אביב
קסטרו
(צילום: איימי נקדאי)
דמי השכירות החודשיים המינימליים של קסטרו בקניון שבעת הכוכבים עומדים על 82.7 אלף שקל, ודמי הניהול עומדים על 30.3 אלף שקל. מכאן שסך דמי השכירות והניהול החודשיים שקסטרו נדרשת לשלם לקניון שבעת הכוכבים בתחילת כל חודש מסתכמים ב-113 אלף שקל. בנוסף לכך, קסטרו נדרשת לשלם לקניון תשלום בגין צריכת חשמל.
קסטרו בחרה שלא לפתוח מחדש את החנות שלה בקניון שבעת הכוכבים כשתקופת הסגר הראשונה הסתיימה ב-7 במאי. לטענת הקניון, אי פתיחת החנות היוותה הפרה יסודית של הסכם השכירות. מעבר לכך טוענים בקניון שקסטרו הייתה שוכר עוגן שהפעיל חנות גדולה במיקום מרכזי במקום, ולכן לאי פתיחת החנות הייתה השפעה מהותית על פעילות הקניון.

דרשה הטבות כתנאי לפתיחת החנות

בפגישה שהתקיימה בין הנהלת קניון שבעת הכוכבים לנציגי קסטרו ב-25 במאי, הודיע יוסי גביזון (מבעלי המניות של החברה) שקסטרו לא מתכוונת לשלם את דמי השכירות והניהול המלאים ושאין לחברה כוונה לפתוח את החנות או לפנות אותה. נציגי קסטרו התנו את פתיחת החנות וחזרה לפסים רגילים בכך שהקניון ייתן לקסטרו הטבות שונות, לרבות מעבר לתשלום דמי שכירות כאחוז מהפדיון בלבד ובשיעורים שיקבעו על ידי קסטרו. במהלך התקופה נשלחו לקסטרו מכתב התראה על הפרת ההסכם ולאחר מכן נשלח גם מכתב הודעה על ביטול ההסכם עקב הפרתו היסודית לטענת קניון שבעת הכוכבים.
קסטרו פתחה את החנות בקניון שבעת הכוכבים ב-28 ביוני, אך נמנעה מביצוע התשלומים הקבועים בהסכם השכירות. קסטרו לא חידשה את ההרשאה לחיוב חשבונה ובכך נמנעה מקניון שבעת הכוכבים האפשרות לגבות את התשלומים שמגיעים לה לטענתה על פי הסכם השכירות. מכתב התביעה עולה שהחוב של קסטרו כלפי קניון שבעת הכוכבים בגין דמי שכירות, דמי ניהול וחשמל עבור החודשים אפריל - יולי 2020 עומד על 465.8 אלף שקל. סכום זה צובר ריבית פיגורים בשיעור של 12% ועומד כיום על 473.4 אלף שקל.
בשלב זה חברת קניון שבעת הכוכבים מבקשת מבית המשפט להורות לקסטרו לפנות את הנכס ולהשיב את החנות והמחסן שהיא שכרה לקניון. בתרחיש שבו הצדדים לא יגיעו לפשרה שתאפשר את המשך פעילותה של קסטרו בקניון שבעת הכוכבים, סביר להניח שתוגש תביעה נוספת במטרה לגבות את החוב הנטען של קסטרו כלפי הקניון.

קסטרו: הקניונים לא הפנימו את צו השעה

בתביעה שהוגשה לבית המשפט נטען על ידי קניון שבעת הכוכבים כי "יצוין כי לאור ריבוי פרסומים בתקשורת על מצבה הפיננסי הקשה של קבוצת קסטרו ודוחותיה של הנתבעת לרבעון הראשון של שנת 2020, שהוגשו לרשות לניירות ערך, התובעת חוששת כי הנתבעת עומדת בפני קריסה ובהתאם עתידה להמשיך ולהפר את הסכם השכירות ולגרום לתובעת נזקים".
לתביעה צירפה חברת קניון שבעת הכוכבים התכתבות של מנהלת הנכסים והפיתוח עסקי של קבוצת האופנה, תותי פיינר, שנשלחה לקניון ב-20 באפריל, ובו היא מציינת: "בהמשך לשיחתנו, מבקשים לפנות את חנות קסטרו בהקדם האפשרי".
בתחילת יולי הגיש גם קניון הראל בירושלים תביעה בסך 862 אלף שקל נגד קסטרו בטענה כי היא לא פתחה את סניף הרשת לאחר שהוסרו המגבלות בחודש מאי.
מחברת קסטרו נמסר: "קסטרו מאז ומעולם עמדה בכל התחייבויותיה הכספיות וכך יהיה גם בעתיד. אנחנו מוחים על כך שמנסים להלך עלינו אימה באמצעות התקשורת על החברה. אנו תמהים על כך כי חברות הקניונים עדיין לא הפנימו את צו השעה בעולם כולו בכלל, ובישראל בפרט. אנו מצפים יותר מתמיד לאוזן קשבת. כולנו בסירת הקורונה . ולכן, הטענות ודרכי הפעולה הן לא במקום בלשון המעטה״.