"לא אמרתי שבשום תנאי ובשום מצב לא תהיה עזרה לעסקים, אבל לא תהיה פה חלוקת מתנות. לא יהיה שוחד אלקטורלי". כך אמר הערב (א') שר האוצר, אביגדור ליברמן, בתדרוך לתקשורת על רקע ההתפשטות המהירה של זן האומיקרון וטענות חלק מבעלי העסקים על פגיעה שחותכת את ההכנסות שלהם אפילו בחצי.
ליברמן התייחס לתלונות בעלי העסקים על פגיעה קשה בהכנסותיהם, ואמר: "ראיתי את אנשי העסקים מדברים על הפסדים. ראיתי את הדיבידנדים שהם משכו. אני מאחל לכולם אותו מצב ב-2022. כל עסק שייפגע צריך לעזור לו. כל העסקים במצב מצוין ואני שמח על כך. כל החנויות והמסעדות היו מלאות במודיעין. נכון להיום משיחות עם אנשי עסקים הבעיה היא במחסור בידיים עובדות".
ליברמן ציין, כי ענפי התעופה והתיירות קיבלו סיוע של מאות מיליוני שקלים. הוא הוסיף כי "נשמור על המשק במצב טוב. המצב הוא טוב. אחרי תשעה ימים להיכנס למצב של פאניקה זה מוגזם".
בתשובה לשאלת ynet אמר השר ליברמן, כי אין שום אפשרות להעביר את תקציב 2024-2023 בכנסת כבר באביב הקרוב, אולם השר לא הכחיש כי יתכן שהתקציב יובא כבר בחודש מאי, בעוד ארבעה חודשים בלבד, לאישור הממשלה. יצוין כי מצב כזה הוא חסר תקדים בשנה שלא היו בה בחירות או דחיפות מיוחדת להעביר את התקציב.
הכוונה להביא את התקציב בהקדם לאישור לא בסביבות ה-31 בדצמבר, דהיינו לא להמתין לסוף השנה, נובעת מהרצון למנוע לחצים קשים של הרגע האחרון לאישור תקציב המדינה לשנתיים הבאות ולסכן בכך את חילופי תפקיד ראש הממשלה בין נפתלי בנט ליאיר לפיד.
בתוך כך, ראש הממשלה בנט הנחה בישיבת הממשלה את האוצר ואת מנכ"ל משרד רה"מ לקדם מתווה סיוע לשתי קבוצות - עסקים שנפגעו, והורים עובדים שנפגעים מהבידודים של הילדים. משרד רה"מ מקיים שיח עם שר האוצר ליברמן ושאר הגורמים כדי להגיע למתווה מוסכם.
בכירים באוצר: "למה לפצות עסקים? אין אפילו תו ירוק"
בינתיים, משרד האוצר ממשיך לעמוד בסירובו לפצות את העסקים ואף לא מתכוון לקיים דיונים על פיצוי כלשהו בימים הקרובים. "הכל פתוח. אין כעת אפילו תו ירוק ואין שום הגבלות חדשות במשק. ההיפך, הכל נפתח", אמר מוקדם יותר היום (א') ל-ynet גורם בכיר במשרד האוצר.
גורם בכיר נוסף באוצר תמה על הנתונים שיש ירידה כביכול במחזורים של עסקים במשק: "מי אומר שיש ירידה? ואם יש משהו כזה, האם כל ירידה קלה דורשת פיצוי מהמדינה? הממשלה היא חברת ביטוח? כאילו אין סביבה עסקית של סיכונים?". הגורם ציין כי הוא עצמו ביקר בקניון ולא ראה שום ירידה במסחר. "הקניון שבו הייתי הוא של חברת מליסרון וצריך להפנים שהמנייה שלה עלתה לשיא השיאים ב-2021. מאיפה ההכנסות שלה אם לא מהשוכרים?".
באיגוד לשכות המסחר טוענים שיש ירידה של כ-30% בפדיון היומי ברשתות ובחנויות, ואמרו: "מדובר בפגיעה במגזר עצום, שכן במגזר הקמעונאי פועלים כ-56 אלף עסקים והוא כולל כ-300 אלף שכירים".
יו"ר האיגוד הארצי למסחר, עזרא עטיה, שמייצג יותר מאלף חנויות במרכזה של ירושלים נקב בשיעור ירידה שמגיע עד 40% במחזורים כבר מזה יותר משבוע. "אנשים רבים לא מגיעים לחנויות ועסקים במרכז ירושלים כי הם חוששים מאד להידבק וכעת כאשר אין הוראות ברורות המצב עלול עוד להחמיר", טען.
עוד הוסיף כי ענפים רבים נוספים נפגעים, בהם המוניות למשל בשל הירידה במספר הנוסעים וכן מקומות בילוי כמו תיאטרון ובתי קולנוע. י' מתל אביב סיפרה היום כי יש בידיה כרטיסים לשלושה מופעים ואירועי תרבות שיערכו בזמן הקרוב, "אבל אני חוששת ופשוט לא אלך. אני מניחה שרבים נוהגים כמוני". בנוסף, ציינו באיגוד המסחר בירושלים כי בשל המעבר לעבודה מהבית של רבים מהעובדים, עסקים כמו בתי קפה, מסעדות וחנויות שצמודים למשרדים נפגעים.
בתוך כך, כבר בשבוע שעבר דיווחו בהתאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה על ירידה דרסטית של 50% בהכנסות בתחום עיצוב השיער והקוסמטיקה בשל החשש מטיפול על ידי אדם בקרבת הלקוח, עלייה בבידודים וביטולים של טיפולים שכבר נקבעו. "אצלנו לצערנו אי-אפשר לעבוד מרחוק", אמרו.
למרות ההבטחות, עדיין לא אושר בכנסת המתווה לפיצוי עצמאים על ימי בידוד שהם נאלצים לשהות בהם. באוצר ציינו כי האישור צריך להגיע מוועדת העבודה והרווחה ודרושה גם חקיקה ראשית. המצב הזה מפלה לרעה את העצמאים שבניגוד לציבור השכירים, ממשיכים לא להיות מפוצים על ימי הבידוד.
יצוין כי גם ההבטחה לסייע מיידית לעובדים בענף התיירות עדיין לא בוצעה. אחדות מסוכנויות התיירות ברחבי הארץ נסגרו בימים האחרונים בשל חוסר בתעסוקה והדיווחים הם גם על ירידה משמעותית בתיירות הפנים, מחשש לשהות בבתי מלון ובאתרים סגורים בשל התפשטות האומיקרון למימדי הדבקה חסרי תקדים עד כה.
בתוך כך, נזכיר כי היום עברו אחדים מהמוסדות שנותנים שירות לציבור לעבודה חלקית של קבלת קהל באופן פיזי - למעט במקרים חריגים - ועל אלה נמנים רשות המיסים, שירות התעסוקה וחברת החשמל.