שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', חתם היום (שני) על צו לביטול כל המס על המשקאות הממותקים על אף אזהרות המומחים הרבות מפני הסכנה הגבוהה הטמונה בצריכה רבה של משקאות עתירי סוכר. זאת, לאחר שכפי שפורסם לראשונה ב-ynet, גם ההצעה של השר סמוטריץ' לבטל כליל את המס על משקאות הדיאט ורק להפחית את המס על המשקאות הממותקים האחרים, לשיעור קרוב למחצית מהמס הקבוע בחוק כיום, נתקלה בסירוב מוחלט מצד ח"כ משה גפני (יהדות התורה), וח"כ אריה דרעי (ש"ס).
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
לדברי שר האוצר, "לקראת חג הפסח אנחנו מורידים את המס על השתיה המתוקה. מדובר בהפחתה משמעותית בסל הקניות של הציבור. בהנחייתי אנשי משרד האוצר קיימו שיח עם היצרנים הגדולים ועם ראשי הרשתות הגדולות שהתחייבו להוריד מחיר בתוך שלושה ימים. במקביל, סיכמתי עם משרד הבריאות על הקמת צוות משותף לבחינת עידוד צריכה של מזון בריא והפחתת צריכה של סוכר".
המס הגבוה על המשקאות הממותקים נקבע ביוזמת שר האוצר לשעבר, אביגדור ליברמן, ונכנס לתוקף לפני למעלה משנה, לצד קביעת מס גבוה גם על כלים חד-פעמיים, שבוטל גם הוא.
במפלגות החרדיות טענו בשעתו כי השר ליברמן קובע את המיסים הגבוהים הללו "אך ורק כדי לפגוע בציבור החרדי, שנחשב למשתמש גבוה במוצרים האלה". ליברמן הכחיש זאת מכל וכל וטען שהמיסים החדשים הוטלו אך ורק מטעמי שמירה על בריאות האזרחים ומניעת פגיעה באיכות הסביבה.
המס על משקאות ממותקים שנקבע ביוזמת השר ליברמן עמד על שקל אחד לליטר ו-0.70 שקל לליטר למשקאות דיאט. הטלת המס גם על משקאות הדיאט לוותה אשתקד בביקורת רבה, כאשר נטען כי כל רצונה של רשות המיסים הוא לגבות עוד מיסים מהציבור, כאשר מדובר במשקאות מזיקים באופן ניכר פחות לבריאות הציבור.
המס על המשקאות הממותקים הכניס בשנת 2022 סכום גבוה מהמצופה לקופת המדינה, 920 מיליון שקל. עם ביטול המס תפסיד המדינה השנה, על פי תחזיות רשות המיסים (כולל חישוב האינפלציה) קרוב למיליארד שקל של הכנסות ממיסים.
בעקבות התנגדות גורמי הרפואה ומשרד הבריאות לביטול המס על המשקאות הממותקים ובעקבות לחצים שהופעלו על שר האוצר סמוטריץ', בין השאר במכתב שעליו חתמו רופאים בכירים, השתהה השר בחתימה על ביטול המס על המשקאות הממותקים. מנגד, הצטרפו יצרני ויבואני המשקאות ללחצים לביטול המס.
שר האוצר ניסה בחודשים האחרונים להגיע לפשרה עם המפלגות החרדיות, אולם ביהדות התורה וגם בש"ס - ששר מטעמה מכהן (בשלב זה במקום אריה דרעי) במשרד הבריאות - התנגדו לסטייה כלשהי מנוסח ההסכמים הקואליציוניים שנחתמו עמם בנושא זה, ודרשו את קיום ההסכם במלואו.
לפיכך, שר האוצר צפוי כאמור לחתום על הצו לביטול מוחלט של המיסים המוטלים על המשקאות הממותקים כבר בימים הקרובים ובכך יביא להוזלת סל הצריכה, בעיקר לציבור החרדי שבו צריכת המשקאות הללו גבוהה במיוחד, לקראת הקניות לחג הפסח.
במקביל, לפני כשלושה שבועות החברה המרכזית למשקאות, המשווקת את קוקה קולה ישראל, הודיעה לקמעונאים כי היא תעלה את מחירי חלק מהמשקאות שלה ב-6.7% ועל פי ההערכות גם חברות יפאורה וטמפו צפויות להודיע על העלאות מחירים של משקאות ממותקים כבר בקרוב. משקה קוקה קולה יתייקר מיד לאחר חג הפסח. העלאת המחיר נומקה בעליית תשומות המוצרים ובעליית שערי המטבעות הזרים.
אריה דרעי צייץ בתגובה בחשבון הטוויטר שלו: "המס הפוליטי שהטיל ליברמן על שתייה המתוקה, בוטל! בדיוק כפי שש"ס התחייבה לציבור - לבטל את גזרות ליברמן והממשלה הקודמת על השכבות החלשות. אני מברך את ידידי, שר האוצר סמוטריץ׳ על שיתוף הפעולה. לא מחנכים את הציבור באמצעות פגיעה בכיס, אלא על ידי הסברה חכמה ויעילה וכך אנו פועלים".
מאיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית נמסר בתגובה: "אנו מביעים חלחלה מחוסר האחריות: בריאותי, כלכלי, חברתי וציבורי. זוהי מתנה אדירה לחברות המשקאות, על חשבון הציבור ועל חשבון בריאות הציבור. שוב אינטרסים פוליטיים ומסחריים גוברים על האינטרסים הציבוריים. הקמת צוות משותף לבחינה - זריית סוכר בעיני הציבור. כבר הוקמו צוותים וניתנו המלצות מקצועיות: מיסוי משקאות סוכר ואיסור פרסום ושיווק של מזון ומשקאות מזיקים לבריאות. אבל הממשלה מסרבת להישמע לקול ההיגיון, לקול הבריאות ולקול המדע. שתו מים".