שר הכלכלה ניר ברקת הכריז היום (שלישי) על "מצב חירום" בתחום המחירים, והודיע על הכנסתם בתוך שבוע של שורת מוצרים לפיקוח, שימנע העלאות מחירים ספציפית לגביהם שנראות "בלתי סבירות" - למשך 45 ימים. משרד הכלכלה יאכוף את הצו כלפי החברות ורשתות השיווק ברחבי הארץ, בין השאר באמצעות פקחים.
על המוצרים, שיהיה אסור להעלות את מחירם בשיעור שנקרא "בלתי סביר" בהשוואה למחירם בשלושה החודשים שקדמו למלחמת חרבות ברזל' נמנים: מים מינרליים, אורז, פסטה, שמן קנולה, שימורי טונה ותירס, ממרח שוקולד, מזון לתינוקות, קמח חיטה לבן בהיר, קמח ללא גלוטן, סוכר, משחות שיניים, תחבושות היגייניות לנשים, סבוני רחצה נוזליים ונייר טואלט. עם זאת יש לציין כי לא נקבע מה היא התייקרות "בלתי סבירה", ובנוסף מחירי מוצרים רבים כבר עלו בשבועות ובחודשים האחרונים - כך שהפיקוח בכל מקרה לא ישפיע עליהם.
בין השאר התייקרו מים מינרליים של מי עדן ושל עין גדי לאחרונה, ובינואר הודיעה חברת יכין כי תעלה את המחירים של חלק ממוצרי השימורים שלה בעד 10%. נותר לחכות ולראות האם הפיקוח של ברקת ישנה את החלטת החברה.
4 צפייה בגלריה
שר הכלכלה ניר ברקת ומדפים בסופר
שר הכלכלה ניר ברקת ומדפים בסופר
שר הכלכלה ניר ברקת ומדפים בסופר
(צילום: דנה קופל , אוראל כהן)
לפי התוכנית של ברקת, על מנת להעלות מחיר, אותן חברות יצטרכו להוכיח למשרד הכלכלה, למשל, שחומרי הגלם התייקרו בצורה משמעותית וכתוצאה מכך הם חייבים להעלות את מחיר המוצר. היה וחברה העלתה מחיר ללא אישור, משרד הכלכלה יוכל לקנוס אותה, כך לפי ההכרזה.
לשר הכלכלה, לדברי ברקת, קיימת הסמכות לפי חוק הגנת הצרכן להכריז על "איסור הפעלת השפעה בלתי הוגנת במצב חירום". לפני חודשים אחדים אישרה הכנסת את תיקון מספר 70 לחוק הגנת הצרכן משנת 1981.
מטרת החוק היא למנוע מעוסקים שינצלו את מצב החירום במדינה עקב הכרזת מלחמה, ויעלו מחירים של טובין חיוניים או שירותים חיוניים באופן ניכר וחריג. זאת, בשל אירועים שקרו מאז תחילת המלחמה והבנה כי הכלים שהיו ברשות המדינה טרם החקיקה אינם נותנים מענה למצבים מסוג זה.
שר הכלכלה פנה בימים האחרונים, בהתאם לחוק, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' על מנת לקיים עימו התייעצות בנושא, אולם לדבריו סמוטריץ' לא נענה לפנייתו. לפיכך שיגר לו היום מכתב לפיו הוא קיים התייעצויות עם גורמים נוספים והחליט להפעיל בתוך שבעה ימים את החוק לתקופה של 45 ימים, עם אפשרות הארכה ככל שיידרש.
כאמור, בהתאם לחוק נקבע בסעיף 3 כי אם הוכרז מצב חירום, ושר הכלכלה והתעשייה שוכנע כי יש חשש ממשי שעוסקים ינצלו את מצב החירום כדי להעלות מחירים של טובין חיוניים ושירותים חיוניים, רשאי השר, בהתייעצות עם שר האוצר, להכריז כי בתקופה שיקבע יחולו הוראות סעיף זה בכל המדינה או בחלק ממנה כפי שייקבע.
4 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
(צילום: עמית שאבי)
במכתב עצמו ששיגר ברקת לסמוטריץ' נכתב כי "בהתחשב בכך שהוכרז מצב חירום מיוחד בעורף ביום 7 באוקטובר 2023, אשר עדיין בתוקפו, ולאור עליות המחירים המתמשכות גם בעת הזאת, וכן לאחר ששוכנעתי כי קיים חשש ממשי לכך שעוסקים מנצלים את מצב החירום כדי להעלות מחירים של טובין חיוניים או שירותים חיוניים, וזאת לאחר שהתייעצתי עם המפקח על המחירים ואגף אסטרטגיה במשרדי ועם הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן, בכוונתי להכריז שיחולו הוראות סעיף 3א לחוק בכל המדינה לתקופה מרבית של 45 ימים, ואשר לאחריה ייבחן הצורך בהארכת ההכרזה".
עוד כתב ברקת: "לאור זאת, ובהתאם להוראות סעיף 3 לחוק, אני פונה אליך לקיום חובת התייעצות. יצוין כי על פי הוראות סעיף 3 לחוק, אם לא נמסרה עמדת שר האוצר בתוך שבעה ימים מהיום שבו שר הכלכלה והתעשייה פנה אליו בעניין, יראו בתום אותה תקופה, כאילו קוימה חובת התייעצות לפי סעיף זה".
4 צפייה בגלריה
המכתב ששלח ברקת לסמוטריץ'
המכתב ששלח ברקת לסמוטריץ'
המכתב ששלח ברקת לסמוטריץ'
גורמים ממשלתיים ציינו כי בשבועות האחרונים הודיעו שורה של חברות במשק על החלטתם להעלות מחירים של מאות מוצרים, חלקם בשיעורים ניכרים ובלתי מוצדקים, ולכן התערבות של משרד הכלכלה היא הכרחית בעת הזאת, למניעת עלייה מסוכנת באינפלציה בחודשים הקרובים.
מלשכת שר האוצר לא נמסרה תגובה.
יש לציין כי אחרי פרוץ המלחמה שר הכלכלה הכריז על מספר צעדים למניעת עליות המחירים, אולם רובם עלו בתהו - והמחירים המשיכו לזנק בעשרות אחוזים. בין השאר כבר הודיע לפני כשנה כי יקדם חוק להקפאת מחירים בזמן מלחמה, יזם התאגדות של הרשתות כדי למנוע העלאות מחירים של ספקים (יוזמה שנחסמה ע"י הממונה על התחרות), והכריז על "רשימת שיימינג" שבה פרסם את החברות שלא הסכימו להקפיא מחירים - מה שכעבור זמן קצר הוכרז ככישלון לאחר שהחברות העלו מחירים למרות הרשימה.