תוכנית ממשלתית חדשה מציעה לממן פעילות חברתית קהילתית בשכונות המיועדות לפינוי בינוי, כך נודע ל-ynet. מדובר במהלך משותף של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יחד עם קרן שח"ף ויד הנדיב שיוצאת לדרך בימים אלו בארבע שכונות נבחרות ברחבי הארץ. המטרה של התוכנית היא קידום ההיבטים החברתיים והקהילתיים בשכונות שעתידות לעבור התחדשות עירונית.
התוכנית כוללת המימון להעסקת 2 עובדים בכל שכונה, עובד חברתי ומתכלל שכונתי שיהיה אחראי על הקשר בין כל הגורמים. בכל הקשור לתקציב, מדובר ב-400 אלף שקל שתעמיד הרשות הממשלתית למטרה זו לצד 500 אלף שקל נוספים שיד הנדיב וקרן שחף התחייבו להעמיד בכל שנה שהפרויקט יפעל. הסכומים המדוברים מתייחסים לכל שכונה כך שבסך הכל מדובר בכ-900 אלף שקל לכל אחת מהשכונות.
נציין כי מדובר ב-80% מהעלות בפועל של התוכנית כולה וכי 20% מהמימון צפוי להגיע מהרשות המקומית בשטחה תפעל התוכנית, כך שבסך הכל מדובר בכמיליון שקל לכל שכונה. השכונות שנבחרו הן שכונת יוספטל בפתח תקווה, שכונת בן גוריון ברמלה, שכונת גיורא באור יהודה ושכונה ג' בבאר שבע, ועל פי הרשות הממשלתית, העבודה המשותפת בהן צפויה להתחיל בהקדם.
1 צפייה בגלריה
רחוב לאה גולדברג ב פתח תקווה
רחוב לאה גולדברג ב פתח תקווה
בניינים ישנים בפתח תקווה
(צילום: גל הולצר)
עוד חשוב להסביר כי המהלך אינו דורש חקיקה או אישור נוסף. השכונות נבחרו בהליך של קול קורא שפורסם על ידי הרשות הממשלתית, וניגשו אליו 16 שכונות סך הכל. הרשויות המקומיות שנבחרו יצאו בשבועיים הקרובים לגיוס כוח האדם לפרויקט וברשת הממשלתית מתקיימות ישיבות לגיבוש המדדים להערכת הפרויקט.

"חיזוק משמעותי של הקהילות"

ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית מסבירים מה עומד מאחורי התוכנית החדשה. "הצוותים השכונתיים יפעלו להשגת יעדים חברתיים שייקבעו לכל אחת מהשכונות על ידי ועדת היגוי ייעודית שתוקם בכל אחת מהרשויות המקומיות, בהתאם לצרכיהן ולמאפייניהן הייחודיים של כל אחת מהשכונות. היעדים יתייחסו לחיזוק ההיבטים החברתיים הנוגעים לתושבי השכונה, הקיימים והעתידיים, בתחומי בינוי הקהילה, חוסן קהילתי, השכלה, רווחה, תעסוקה והמרחב ציבורי. במקביל, יעמיד המרכז תקציב משלים למימון פעולות והעסקת יועצים וגורמי מקצוע הנדרשים לפיתוח הכלים בשכונות".
עוד נמסר כי: "המודל החדש מבקש להבטיח כי תהליכי ההתחדשות העירונית יובילו לחיזוק משמעותי של הקהילות המתגוררות בהן. זאת מתוך הבנה כי התחדשות עירונית מוצלחת מחייבת שילוב בין פיתוח פיזי לבין פיתוח חברתי-קהילתי, תוך יצירת מנגנונים המבטיחים את שיתוף התושבים והתאמת התכניות לצרכיהם".
בשורה התחתונה מבקשת התוכנית החדשה להוביל למצב בו שכונה שעוברת התחדשות עירונית לא תזכה רק לטיפול פיזי באמצעות שדרוג המרחב והמבנים, אלא גם להעצמת הקהילה המקומית, חיזוק החוסן החברתי ויצירת מרחב עירוני המשרת באופן מיטבי את צרכי תושביו.
חשוב להגיד כי נכון להיום פרויקטים של התחדשות עירונית מתייחסים בעיקר להיבט הפיזי ולהריסת המבנים הישנים ובניית החדשים בעוד הסוגייה החברתית אומנם זוכה להתייחסות גדולה יותר בשנים האחרונות אך עדיין לא מספקת.
חגי טולדנו ראש אגף קשרי קהילה ברשות הממשלתית להתחדשות עירוניתחגי טולדנוצילום: ברונו שרביט לע"מ
חגי טולדנו, מנהל אגף קשרי קהילה ברשות הממשלתיות להתחדשות עירונית מבקש להדגיש כי: "התוכנית באה לתת מענה לשכונות המתחדשות ולתושביהן לא רק בהיבט הנדל"ני או כחלק מפרויקט התחדשות עירונית כזה או אחר. החשיבות של המיזם היא להעניק הזדמנות למוביליות חברתית והתפתחות קהילתית כחלק מתהליכי ההתחדשות העירונית הפיזיים, כדי לאפשר לתושבי השכונות הזדמנות להתפתח ולהתחזק במקביל לחידוש סביבת המגורים". עוד מציין טולדנו כי בכוונת הרשות הממשלתית להמשיך ולתקצב את התוכנית לפחות ב-5 השנים הקרובות.

קידום מחקרים ואיסוף נתונים

כאמור, התוכנית החדשה היא שותפות בין הרשות הממשלתית לבין קרן שח"ף ויד הנדיב וזאת במסגרת המרכז לחקר ויישום להתחדשות עירונית. מדובר בגוף חדש שהוקם במטרה לפתח ידע וכלים שיסייעו להטמעת היבטים חברתיים וקהילתיים בתהליכי התחדשות עירונית. המרכז יפעל להעמקת הידע המקצועי בתחום באמצעות קידום מחקרים, איסוף נתונים ובחינת סוגיות שונות הנוגעות לתהליכי ההתחדשות העירונית.
התוכנית שיוצאת לדרך עכשיו בשיתוף פעולה בין הגופים נועד בין היתר גם לאפשר פיתוח ידע מבוסס ניסיון והטמעתו בתהליכי התחדשות עירונית עתידיים. הידע והכלים שיפותחו במסגרת הפרויקט צפויים לשמש בהמשך את כלל הגורמים העוסקים בתחום - הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, המינהלות העירוניות הפועלות מטעמה, מהנדסי ערים, יזמים, מתכננים, מוסדות תכנון ותושבים וכל בעלי העניין הרלוונטיים בזירה.