בניגוד לעמדת משרד האוצר, ועדת העבודה והרווחה הגבילה את העלאת דמי הביטוח הלאומי לשנתיים בלבד והפחיתה את חלקם של העובדים החלשים בתשלום שצפוי לעלות. הוועדה, בראשות ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה), אישרה לקריאות שניה ושלישית את פרק ב' ופרק ג' מתוך הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית לתיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025, העוסקים בהעלאת דמי הביטוח הלאומי וכוללים את ההקפאה של גובה קצבאות הילדים לשנת 2025.
לאחר דיונים שקיימה בשבוע שעבר, קבעה היום (א') הוועדה כי העלייה תאושר כהוראת שעה לשנתיים בלבד, וככל שהממשלה תרצה להאריך את תוקפה בשנה נוספת יידרש אישור חדש של הוועדה, וזה יינתן לכל היותר פעמיים - כלומר ההעלאה תהיה בתוקף לכל היותר לארבע שנים. בהתייחס לשינוי אמר נציג משרד האוצר כי ככל שהתיקון לא יוארך, הממשלה תצטרך להצביע על מקור תקציבי חלופי בשווי חמישה מיליארד שקלים בשנה.
בנוסף שינתה הוועדה את חלוקת התשלום הנוסף וקבעה שעובדים שמרוויחים עד גובה מדרגת השכר הנמוכה (7,522 שקל בחודש) ישאו רק ב-40% מעלות התוספת. כך, עובד שמשתכר 7,522 שקל בחודש ישלם תוספת של 48 שקל בלבד, במקום 60 שקל על פי הנוסח המקורי, והמעסיק ישא ביתר העלות - 72 שקל.
בהתייחס לתיקון אמר יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר: "הביטוח הלאומי הוא כלי סוציאלי חשוב של אזרחי ישראל, הוא לא מס הכנסה. לצד ההבנה של מורכבות התקופה וצרכי השעה, עמדנו על כך שאין הצדקה לפגוע באופן קשה וקבוע דווקא בעובדים החלשים. ההצעה שיוצאת תחת ידי הוועדה היא מאוזנת ונכונה יותר".
עוד יש להדגיש כי באופן מפתיע אושרה במסגרת החוק גם הקפאת קצבאות הילדים, שהייתה צפויה לגרור התנגדות מצד נבחרי הציבור החרדים וההערכות הייתה כי סיכוי גבוה שתבוטל גם היא.
יצוין שהעלאת תשלומי הביטוח הלאומי לכל העובדים והמעסיקים במשק נועדה למצוא מקור הכנסה של מיליארדי שקלים במקום ביטול הקפאת כל קצבאות הביטוח הלאומי שהוצעה תחילה על ידי משרד האוצר, למעט הקפאת קצבאות הילדים. בעקבות ההחלטה בוטלה הקפאת כל הקצבאות ובהן קצבאות זקנה, לניצולי שואה, למשפחות שכולות ועוד.
עו"ד רועי כהן, נשיא להב, מותח ביקורת על החלטת ועדת העבודה להעלות את דמי הביטוח הלאומי לעצמאים: "ההחלטה להעלות את דמי הביטוח הלאומי היא חוסר אחריות מוחלטת, יריקה בפרצוף של ציבור העצמאים בישראל. בזמן שבו דוח העוני מתפרסם ומצביע על עלייה חדה בתוחלת העוני בקרב עצמאים בעקבות המלחמה, הממשלה בוחרת להעמיס עלינו עוד ועוד גזירות במקום לסייע ולתמוך. אני שואל – עד מתי נתמודד לבד? עד מתי נישא את הנטל על גבנו כשאף אחד לא טורח לתת לנו את הזכויות הבסיסיות שמגיעות לנו?
"שוב ושוב מוכח שאנחנו לא חלק מהמשוואה. שכירים מקבלים רשת ביטחון, ימי מחלה, דמי אבטלה, גמלת אבל – ולעצמאים? כלום. הדבר היחיד שאנחנו מקבלים זה חשבון מנופח בסוף השנה. אני לא מוכן לשתוק לנוכח העוול הזה. דוח הביטוח הלאומי מדבר בעד עצמו – המדינה נכשלה במתן מענה לעצמאים בזמן משברים, והפערים האלה רק מעמיקים.
"מה שקורה כאן הוא מסר חד וברור – עצמאים הם האזרחים השקופים של מדינת ישראל. ההחלטה הזו, לצד העלאות המע"מ, הארנונה ומס הבריאות, היא פגיעה ישירה במרקם הכלכלי והחברתי של המדינה. אנחנו לא נעמוד מהצד. אני קורא לממשלה לחזור בה לאלתר מההחלטה הזאת ולהציג רפורמה מקיפה שתכלול גם רשת ביטחון לעצמאים. הגיע הזמן להפסיק להתייחס אלינו העצמאים כאל כספומט".