בניתי את הבית ב-3 חודשים - ראיון עם יותם ביננפלד, מנכ"ל קבוצת ביננפלד
(צילום: ירון ברנר)
בתקופה שבה המחסור החמור בעובדי בניין והתייקרות חומרי הגלם הובילו לירידה בהתחלות וגמר בנייה של דירות חדשות ולהתארכות קצב הבנייה, מפתיע למצוא מי שמצליח לבנות בית בתקופה כל כך קצרה. בריאיון באולפן ynet מספר יותם ביננפלד, מנכ"ל קבוצת ביננפלד, על שיטת הבנייה המודולרית שבה משתמשת החברה, ובאמצעותה בנה את ביתו החדש בתוך 3 חודשים בלבד.
"כוח האדם בענף הבנייה הולך ומתייקר, אבל הוא גם מוגבל ופחות מקצועי", מתייחס ביננפלד למחסור בעובדים ולהתייקרות העסקתם. "הבנייה המודולרית מייצרת עבורנו מצב שבו ניתן לבנות עם פחות כוח אדם, אבל יותר מקצועי ומדויק. זה גיים ג'יינג'ר. אנחנו למעשה בונים את הבית במפעל שלנו – ורק מרכיבים אותו בשטח ובכך מוזילים משמעותית את עלויות הבנייה ומקצרים את לוחות הזמנים".
1 צפייה בגלריה
בנייה מודולרית
בנייה מודולרית
בנייה מודולרית תוך 3 חודשים
(צילום: קבוצת ביננפלד)
קבוצת ביננפלד זו חברה משפחתית שעוסקת בבנייה לא קונבנציונלית מאז 1982, ובין היתר מספקת דגמי בתים מודולריים קלים ומהירי הקמה, הניתנים לפירוק והרכבה מחדש ומאפשרים פונקציונאליות וגמישות מרבית, כולל אפשרות להוספה של יחידות מודולריות נוספות מצדי הבית וגם מעל היחידה. "לקחנו את כל האיכויות והסטנדרטים הכי גבוהים שיש בשוק של בנייה למגורים ובנייה פרטית, ויצקנו אותם לשיטה המודולרית", ממשיך ביננפלד. לדבריו, ניתן לבנות בית כזה בסכום כולל של כמיליון וחצי שקל בלבד.
נציין שכבר בסוף 2023, לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, אחד הפתרונות שהועלו להתמודדות עם המחסור החמור בעובדי בניין היה הגברת השימוש בבנייה מתועשת ובטכנולוגיות בנייה חדשניות, שיכולות לקצר את משך זמן הבנייה ואולי לצמצם את כמות העובדים. אולם לרוב, שיטות בנייה מתועשות נחשבות יקרות יותר, הממשלה לא משקיעה מספיק משאבים בפיתוחן ובהטמעתן וגם יזמי טכנולוגיות בנייה מודים שקשה יותר להציג לישראלים שיטות בנייה חדשניות שהם לא מכירים.
שי דגן מחברת Robee ייצר יחד עם שני שותפיו, מתן יפה ופלג רז, את הפיתוח הישראלי Wombat, רובוט ריצוף אוטונומי ייחודי שמסוגל לרצף לבד רצפות, בתפעול של אדם אחד בלבד. לדבריו, מדובר ברובוט שחוסך מאות אלפי שקלים וזמן רב ואף יכול לשנות את תעשיית הבנייה, השיפוצים והריצוף בישראל. דגן ושותפיו לחברה שירתו יחד למעלה מ-900 יום במילואים ולאחרונה זכו בקול קורא לרעיונות פורצי דרך בתחום הבנייה המתועשת של אקסס (access), מרכז החדשנות של קבוצת שפיר הנדסה.
בראיון באולפן ynet סיפר כי הרובוט "יודע לרצף פי 10 יותר מהר מרצף. הרובוט ממפה את החלל, מגיע לכל נקודה, מניח אריחים בדיוק גבוה מאוד ומגיע להספק של כ-100 מ"ר ביום, פי 4 מרצף. כמובן שהרובוט לא מנסה לייתר את המקצוע שהוא אחד המקצועות היותר אינטליגנטיים באתרי הבנייה, אבל הוא מבקש לענות על המחסור החמור בעובדים".
הפיתוח הישראלי רובוט Wombat
(צילום: מיקי שמידט )
בכנס שנערך לאחרונה בנושא חדשנות בבנייה על ידי משרדי השיכון והכלכלה, רשות החדשנות הממשלתית, התאחדות הקבלנים בוני הארץ והקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, נאמר כי משרדי הממשלה האמונים על תחום הנדל"ן והבנייה מתכננים לדרוש שילוב של טכנולוגיות בנייה מתקדמות במכרז קרקע וביצוע.
בהתאחדות הקבלנים פועלים בעשור האחרון עם הקרן לעידוד ענף הבנייה ומשרדי הפנים והשיכון לפיתוח טכנולוגיות חדשות, חלקן שולבו באתרי הבנייה כפיילוט. ב-2017 הוקמה חממת הסטארטאפים "Contech", שמלווה קהילת מפתחי טכנולוגיות כגון רובוטים שמחליפים טייחים וצבאים, מערכות מבוססות רחפנים לתכנון ופיקוח, מערכות מנופים שמחליפות מנופאים, מערכות לזיהוי ותכנון עבודה בתת הקרקע, קסדות מצלמות ומערכות זיהוי מיקום למניעת תאונות עבודה.
החממה מלווה את המפתחים בחיפוש השקעות, ובהתאחדות מדווחים שבוצעו עשרות השקעות ואף מכירה של טכנולוגיות כאלה לחברות בנייה בעולם. בענף מציינים שבעקבות המלחמה יש יותר פתיחות לנושא גם מצדו של משרד האוצר, אבל הדרך להטמעת הטכנולוגיות החדשניות עוד ארוכה.