מפעל אלתא הוותיק של התעשייה האווירית באשדוד יועתק למיקום חדש בעיר לטובת הקמה של כ-70 אלף יחידות דיור חדשות. זאת לאחר שהנהלת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בהובלת שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, אישרה את העקרונות להסכם. אלתא היא חברה בת של התעשייה האווירית ומתמקדת בייצור של מערכות מכ"ם. היא אמונה בין היתר על ייצור המכ"מים המשמשים את מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל.
התוכנית להעתקת המפעל קודמה לראשונה ב-2018 על ידי מנהל רמ"י, ינקי קווינט, עוד כשהיה מנהל רשות החברות וטיפל, בין השאר, במקרקעין של החברות הממשלתיות. מטרת התוכנית לאפשר את ניצול חטיבת הקרקע שבחלקה שוכן המפעל, לצורך בניית אלפי דירות ופיתוח אזורי תעשייה, תעסוקה ומסחר לצד שטחי ומבני ציבור ומערך כבישים. מדובר בשטח של כ-9,500 דונם בדרום-מזרח העיר.
2 צפייה בגלריה
מפעל אלתא
מפעל אלתא
הדמיית קמפוס מפעל אלתא החדש
(הדמיה: רשות מקרקעי ישראל)
מיקומו הנוכחי של המפעל מונע קידום תוכניות למגורים ותעסוקה בשטחים הסמוכים אליו. זאת משום שב-2003 אישרה הוועדה למתקנים ביטחוניים תוכנית המגבילה את הבנייה במרחק של כשני ק"מ משטח המפעל. כתוצאה מכך קיימת חטיבת קרקע הכלואה בין הדופן המזרחית של העיר, כביש 4 וכביש 41, הידוע כ"משולש החקלאי", שלא ניתן לקדם בה תוכניות למגורים. ברמ"י אומרים כי העתקת המפעל תהווה צעד משמעותי להמשך פיתוחה ושגשוגה של אשדוד ומיצובה לאחת מהערים הגדולות בישראל.
לאחר בחינת מספר חלופות, הצדדים הגיעו להסכמה על מיקומו של אתר חלופי להעתקת פעילות מפעל אלתא לאזור דרום העיר, כך שהמגבלות שהמפעל מייצר יופנו לכיוון דרום, שבו דיונה המיועדת לשמש כשמורת טבע. על פי הסכם העקרונות, מדובר בשטח שהמדינה מקצה למפעל בגודל של כ-250 דונם, כאשר עלות ההעתקה נאמדת בכ-3.94 מיליארד שקל. הפינוי יושלם בתוך 4 שנים ממועד אישור התוכנית, כאשר רמ"י תישא בעלויות ההעתקה ובאחריות להריסת המבנים, טיהור הקרקע ושיקום מי התהום.
2 צפייה בגלריה
קווינט וגולדקנופף
קווינט וגולדקנופף
שר השיכון יצחק גולדקנופף ומנהל רמ"י, ינקי קוינט
(צילומים: יואב דודקביץ ואלכס קולומויסקי)
גולדקנופף אמר: "מדובר במהלך דרמטי שיביא לשינוי משמעותי בתחום הדיור והפיתוח העירוני בישראל. העתקת מפעל אלתא מאפשרת את פיתוח הקרקע לטובת בניית כ-70 אלף יחידות דיור חדשות, ותספק מענה לצרכים הדמוגרפיים והחברתיים של מדינת ישראל בעשורים הקרובים. המהלך ישפיע על כלל אזור הדרום ויוביל לצמיחה כלכלית משמעותית וליצירת מקומות עבודה חדשים. אנחנו פועלים למקסם את השימוש במשאב הקרקע ולהאיץ את קצב התחלות הבנייה בישראל".
קוינט מסר: "העתקת מפעל אלתא הוא צעד אסטרטגי עבור מדינת ישראל, שיסלול את הדרך לפיתוחה של אשדוד בהיקפים משמעותיים. רמ"י מקצה משאבים רבים להעתקת מוסדות וגופים למיקומים חדשים כדי להשתמש בקרקע בצורה יותר יעילה ולצרכי פיתוח. בשנה החולפת חתמנו והוצאנו לפועל מספר הסכמים דומים, כמו בסיס השלישות ברמת גן וחתימת הסכם היסטורי עם מרכז הבהאיים העולמי, אשר יאפשרו את בנייתן של אלפי יחידות דיור חדשות".