תוכנית משרד הבינוי והשיכון לשיקום ופיתוח אזור צפון הארץ נחשפת: הכפלת מספר יחידות הדיור החדשות המתוכננות, העמקת ההנחות בפרויקטים של התוכנית הממשלתית "דירה בהנחה", שיקום תשתיות ומבני ציבור שנפגעו מנזקי המלחמה, שיפוץ מקלטים ציבוריים והקמת מטה דיור צפוני בתקציב כולל של כ-1.4 מיליארד שקל. זאת לצד תקציב של עוד כמיליארד שקל להקמת ממ"דים ביישובים הממוקמים 1-9 ק"מ מהגבול הצפוני.
אלה רק חלק מסעיפי פרק הדיור במסגרת התוכנית הלאומית לשיקום ופיתוח הצפון, שצפוי להציג היום (ב') מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, בישיבה המיוחדת המתוכננת בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב אשר, בנושא היערכות המדינה לשיקום הבינוי והתשתיות של יישובי הצפון וקידום תנופת הפיתוח בהם.
3 צפייה בגלריה
ההרס בצפון
ההרס בצפון
ההרס בצפון
(צילום: גיל נחושתן)
בישיבה צפויים להשתתף, בין היתר, השר במשרד האוצר, ח"כ זאב אלקין; פרויקטור הצפון, אלוף במיל' אלעזר מרום (צ'ייני); ראשי הרשויות בצפון, נציגי משרד הפנים, האוצר, הביטחון, מטה התכנון הלאומי, מינהל התכנון, הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, רשות מקרקעי ישראל ועוד.
סעיפי פרק הדיור, שהגיעו לידי ynet, כוללים גם סבסוד התחדשות עירונית לצורך כדאיות כלכלית, העמקת הסבסוד בבנייה ביישובים כפריים, סבסוד תשתיות במסגרת הסכמי גג, סבסוד פיתוח בבנייה חדשה, הלוואות מקום (בתנאים מועדפים כפי שיקבע משרד השיכון), תכנון השיקום וחיזוק מבנים.

תקציב מיידי כבר בדצמבר?

במשרד השיכון מקווים להעביר באופן מיידי תקציב של כ-100 מיליון שקל מתוך התקציב הכולל של התוכנית לידי הרשויות המקומיות, כדי שיוכלו להתחיל להתניע לפחות חלק מתהליכי השיקום הנדרשים כבר החודש. זאת לאחר שהגיעו להסכמות עם אגף התקציבים במשרד האוצר וכעת יידרש אישור ועדת הכספים של הכנסת לנושא.
התוכנית מתמקדת בשלושה נושאים: שיקום, צמיחה דמוגרפית ומיגון, והיא מבקשת לתת מענה לצרכים הייחודיים של כל אחת מהרשויות המקומיות כדי לאפשר חזרה מהירה של המפונים הביתה על ידי שיקום ופיתוח היישובים. בין היתר מתמקדת התוכנית גם במגזר הכפרי ובוחנת הקמת יישובים חדשים במקום הגליל, מטה אשר ומבואות החרמון.
תוכנית המיגון לבינוי ממ"דים מתוכננת ביישובים שבמועצות האזוריות מטה אשר, מרום גליל, מבואות חרמון, גליל עליון, מעלה יוסף, קריית שמונה, שלומי, מטולה ומעלות. מדובר בכ-20 אלף יחידות דיור במודל המיגון שביצע המשרד ביישובי עוטף עזה: מסלול צמודי קרקע שיבוצע על ידי חברה ממשלתית או בבנייה עצמית; ומסלול בנייה רוויה במסגרתו יינתן סבסוד כלכליות להתחדשות עירונית.
יצוין כי בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ בוצעה בימים האחרונים בדיקה של היקף עבודות השיקום הנדרש באזור הצפון בעקבות המלחמה. ההערכה היא כי מדובר בהיקף נזק ישיר של יותר מ-2 מיליארד שקל במאות מבנים, ובנוסף לכך נזק של כ-3 מיליארד שקל לתשתיות שנפגעו. בהתאחדות הזהירו בסוף השבוע כי היקף עבודות השיקום וההתחדשות העירונית, שלהם יזדקקו יישובי הצפון, יימשך הרבה מאוד זמן בשל המחסור הגדול בעובדי בנייה, שרחוק מאוד מפתרון, והעריכו כי מדובר בלפחות עשור של עבודות.
3 צפייה בגלריה
יהודה מורגנשטרן
יהודה מורגנשטרן
יהודה מורגנשטרן
(צילום: ריאן פרויס)
מורגנשטרן אמר ל-ynet כי "אנחנו במשרד הבינוי והשיכון פועלים כבר חודשים רבים להביא לפועל את פרק הדיור בתוכנית שיקום הצפון. גיבשנו תוכנית מקיפה, שתכלול שדרוג מוסדות הציבור והקהילה ופיתוח תשתיות, שיאפשרו את הכפלת מספר התושבים בצפון. תוכנית זו, תחת השם 'השיבה הביתה', תתבצע בהשקעה של מיליארדי שקלים. אנו פועלים בשיתוף פעולה מלא עם הפרויקטור והמינהלת שהוקמה לצורך הפרויקט ועם ראשי הרשויות המקומיות".
התוכנית מתווספת לתוכנית נוספת שנחתמה אתמול וכוללת מיגון יישובים בצפון. לפי ההסכם, שנחתם בין משרד האוצר, משרד הביטחון ופיקוד העורף, המדינה תשקיע כ-1.2 מיליארד שקל בהקמת כ-10,000 ממ"דים ב-28 יישובים במרחק 1-5 ק"מ מגבול לבנון. זאת במסגרת מסלול שיאפשר לתושבים לקבל מענק כדי להקים את הממ"ד בביתם באופן עצמאי ולא דרך מינהלת מגן צפון. המסלול מאפשר מענק של עד 132 אלף שקל להקמת ממ"ד בבית צמוד קרקע או בבניין שכולל עד 2 קומות.