בשיתוף Nespresso
בשנים האחרונות, העיסוק סביב קיימות ושמירה על כדור הארץ הפכו לחלק בלתי נפרד מהמסר של חברות רבות בעולם, ובצדק. לאור שינויי האקלים חלחלה האג'נדה הירוקה עמוק לתוך השיח כמעט בכל שכבות האוכלוסייה. ואין כמו לקיים דיון מעמיק בנושא על כוס קפה.
שינויי האקלים לא משפיעים רק על הקפה כסחורה עולמית, אלא במיוחד על החקלאים הקטנים המגדלים 80% מהקפה ועוד 125 מיליון בני אדם בשרשרת היצור והאספקה ברחבי העולם שפרנסתם תלויה בתעשיית הקפה.
ההתמודדויות בתעשיית הקפה העולמית
ייצור הקפה מתמודד עם אתגרים כגון שינויים דמוגרפיים ושינויי אקלים, אשר גרמו לקושי במקומות שונים בעולם לגדל קפה בצורה עקבית ואיכותית.
יש כ-120 מינים של צמחי קפה ברחבי העולם. אבל אנחנו שותים בעיקר קפה המופק משני מינים בלבד של פולים: Coffea Arabica המכונה ערביקה ו-Coffea Canephora המכונה רובוסטה – כאשר הפופולארי ביותר הוא קפה ערביקה. נתח השוק של פולי ערביקה כיום הוא סביב, 60%-80% ממכירות הקפה בעולם, 20%-40% הנותרים הן של רובוסטה.
אתיופיה היא היצרנית הגדולה ביותר של קפה ערביקה באפריקה, המציבה את הקפה כפרנסה חשובה ליותר מ -1.2 מיליון חקלאים קטנים. אולם שוק הקפה במדינה זו כמו במקומות רבים אחרים בעולם, מתמודד עם אתגרים רבים כמו עוני בקרב חקלאים, חוסר השקעה באיכות הקפה והתדרדרות סביבתית.
שומרים על מינימום טביעת רגל פחמנית
מי שהבינה את חשיבות הנושא כבר לפני למעלה מ-2 עשורים היא חברת Nespresso הנחשבת מהחלוצות בענף בזכות פעילותה בתחום המיחזור והקיימות. אלא שלאחרונה החברה העלתה את הרף הזה אפילו גבוה יותר, כשהכריזה על התחייבותה לניטרליות פחמנית עד לסוף שנת 2022. או במילים פשוטות יותר, התחייבה לכך שכל ספל Nespresso שתשתו בבית, במשרד, או בכל מקום אחר, יהיה כזה שלא הותיר טביעת רגל פחמנית.
נשמע שאפתני, אולי. אבל בוודאי בר השגה כשמדובר בחברה שמאז 2014 מתמקדת ביעד ניטרליות פחמנית.
כדי לעמוד ביעד הזה מחזיקה נספרסו העולמית בחזון קיימות. חזון זה כולל את תכנית AAA Sustainable Quality, במסגרתה רואה החברה את רווחת החקלאים ומקדמת קיימות סביבתית במקורות הקפה ובצריכתו. מטרת התוכנית היא לדאוג לחקלאי הקפה, לקהילה שלהם, לאיכות הקפה ולסביבה.
"התוכנית של החברה היא לא רק הצהרת כוונות מנוסחת היטב והיא מערבת באופן פעיל פעילויות בשטח, עם עבודה ישירה מול החקלאים", אומר מספר עילי שוורצמן, מומחה קפה ראשי בנספרסו ישראל.
"תוכנית ה-™AAA Sustainable Quality, שהוגדרה על ידי נספרסו מושתתת על שלושה מרכיבים: איכות, פרודוקטיביות וקיימות חברתית וסביבתית. במסגרת התוכנית הייתי בחוות קפה בברזיל ושהינו בחווה עם העובדים כדי ללמוד בשטח ומקרוב. החקלאים שמחים על שיתוף הפעולה, כדי להשתתף בתוכנית הם צריכים לעמוד בקריטריונים גבוהים ובמקביל, בשיתוף עם אגרונומים שלנו שמלווים אותם אנחנו עוזרים להם להיטיב את איכות התוצרת שלהם על ידי מיטוב של שטחי הגידול והגדלת פריון הגידולים", אומר שוורצמן.
אם כבר נגענו במספרים, צריך לומר שכבר היום התוכנית מקיפה 120,000 חקלאים, ו-415 אגרונומים. התוכנית פעילה במטעי קפה ב-15 מדינות ויחד עם הארגון הלא-ממשלתי Rainforest Alliance, עובדת התכנית מול ועם המגדלים, משפרת את היבול ואת איכות התוצר, באופן שמאפשר אספקה של קפה איכותי.
מגדלי הקפה, מצידם, מתחייבים לתוכנית הכוללת בין היתר מתן תנאי עבודה והעסקה הוגנים לעובדיהם, שמירה על איכות מקורות המים, שמירה על הסביבה וגיבוש תכנית ארוכת טווח לגידול תוצרת איכותית. "מי שיטעם את הקפה, יבין שהוא שותה משהו יוצא דופן", אומר שוורצמן.
לעבוד עם החקלאים בשיתוף פעולה
במסגרת הפעילות של נספרסו עם החקלאים הוקם פרויקט Reviving Origins במטרה להעניק חיים חדשים למקורות קפה נדירים, כאלה שכמעט נכחדו, מבלי לוותר על עקרונות התוכנית המקיימת המקורית.
"Reviving Origins היא תכנית שתוצרתה הן תערובות קפה ייחודיות, שגודלו באזורים שסבלו בעבר ממצוקות, נפגעו ושוקמו מחדש", מסביר שוורצמן. "נעשית עבודה ישירה מול החקלאים המגדלים את הקפה, במדינות כמו אוגנדה וקונגו, מקומות שסבלו ממשברים, בצורות, מחלות שונות וכדומה, ומסורת גידול הקפה בהן כמעט נכחדה לחלוטין".
"באוגנדה ובקונגו שיקמנו כמה וכמה חוות. בקונגו, למשל, מולדת מקור הרובוסטה ההיסטורית, הצלחנו לגדל עם החקלאים בחוות המשוקמות, קפה מסוג ערביקה", אומר שוורצמן.
הכוונה בעבודה המשותפת היא עבודה עם החקלאים - להבין מהם מה מנע מהם לגדל גידולים איכותיים עד אותה עת, ללמוד מה חסר להם ומכאן להיעזר באגרונומים, שיעזרו להם להשלים את הפערים.
התוצאה - מקורות קפה נדירים שבים לחיים
את התוצאות למקורות הקפה הנדירים ניתן למצוא בחנויות עם ההשקה שלהם בימים אלו. הראשונה היא תערובת קפה מאוגנדה, שגודלה באזור בעל משקעים רבים התורמים להזנת האדמה, וסמוך לעצי בננות, שמעניקים את כמות הצל המדויקת. היא מתאפיינת בארומות פרחוניות וגוף מלא, למי שאוהב קפה עוצמתי בדרגות קלייה שונות.
השנייה היא תערובת קפה אורגני מקונגו, שגודלה תחת הקפדה על עקרונות שמירת הסביבה, גידול על אדמה וולקנית עשירה במינרלים, תוך שימוש בחומרים הדברה אורגניים בלבד, היא בעלת גוף מלא וארומה של דגנים וקפה מאוזן. "זו תערובת יחודית משום שבקונגו רוב הגידולים הם מסוג רובוסטה אבל זו שגדלה בתוכנית של נספרסו היא מ-100% פולי ערביקה", מסכם שוורצמן.
בשיתוף Nespresso
פורסם לראשונה: 13:01, 26.05.22