לראשונה אושרה תוכנית שמסבה שטחי תעסוקה – למגורים: ועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה לשינוי ייעוד מתעסוקה למגורים, בראשות מ"מ יו"ר הוועדה, מתן יגל, הסגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אישרה אתמול להפקדה, פה אחד, תוכנית שמסבה שטחי תעסוקה למגורים במתחם "האלף" בראשון לציון.
מדובר בוועדה שהוקמה בשנת 2021 במסגרת תיקון 132 לחוק התכנון והבנייה, ותפקידה להתמודד עם עודפי שטחי התעסוקה הרבים בפריסה הארצית שאינם ממומשים. התוכנית שאושרה משתרעת על שטח של כ-2.5 דונם בדרום מתחם האלף, בסמוך לתחנה עתידית על הקו החום של הרכבת הקלה. השטח מיועד כיום לתעסוקה ומסחר בקומות הקרקע בהיקף של כ-9,000 מ"ר.
1 צפייה בגלריה
מתחם האלף ראשון לציון הסבת תעסוקה למגורים
מתחם האלף ראשון לציון הסבת תעסוקה למגורים
המתחם בראשל"צ שיוסב מתעסוקה למגורים
(הדמיה: cityBee אדריכלים)
התוכנית שהוגשה לוועדה הציעה להמיר את שימושי התעסוקה למגורים בהיקף של 113 יחידות דיור קטנות, עם חזית מסחרית בקומת הקרקע. לאחר ששמעה את מדיניות העירייה למתחם, השתכנעה הוועדה כי ראוי לשמור על השימוש לתעסוקה בשל מיקומו המרכזי של המגרש. הוועדה החליטה להפקיד את התוכנית בתנאים, תוך שמירה על מחצית משטחי התעסוקה המאושרים בשטח התוכנית והוספת השימוש למגורים, כך שייווצר מבנה מעורב שימושים.
גורמים בעיריית ראשון לציון עדכנו כי הם בוחנים בתוכנית המתאר החדשה, המקודמת בימים אלה, את היקפי התעסוקה המאושרים ובעקבות הבדיקה יעדכנו את המדיניות לגביהם. עם זאת, הוועדה ראתה במיקום התוכנית לאורך ציר הקו החום בראשון לציון כמקום שנכון לאפשר בו שילוב שימושים והוספת מגורים לא זרה אלא משתלבת היטב במתחם.
במינהל התכנון ציינו כי בוחנים בימים אלה תוכניות מאושרות שטרם מומשו, ובהמשך ניתן יהיה להציג בפני הוועדה את היקפי השטחים המאושרים לתעסוקה שלא מומשו וייבחן אופן הטיפול בהם. מהמינהל נמסר כי "התוכנית תואמת את המדיניות של ניצול משאב הקרקע על ידי הוספת שימוש למגורים והשענות על תשתיות קיימות, ושמירה על שטחים הפתוחים בשטחים הפתוחים".
האדריכלים ערן לשם וערן שקד ממשרד CityBee אדריכלים, שערכו את הבקשה לשינוי התב"ע (תוכנית בניין עיר) במתחם, אמרו כי "תוכנית מתחם האלף תוכננה על ידי הוועדה המקומית והוועדה המחוזית בצורה איכותית וצופה פני עתיד, כאשר עירוב השימושים בה הוא גם בנייני וגם מתחמי. בזכות התכנון המקורי, קיימת גמישות תכנונית המאפשרת שינוי המינונים בין השימושים השונים, וזאת מבלי להפר את האיזון הכללי שקיים בתכנון שהוא מוטה תעסוקה".
לדבריהם, "הגמישות הזו אפשרה עוד כלי בהתמודדות עם משבר הדיור, ולכן ועדת המשנה לשינוי ייעוד מתעסוקה למגורים, שבחנה את התוכנית שהצגנו עבור תוספת יחידות דיור במגרש שבבעלות חברת הצלחת יחזקאל, מצאה שהתוספת משתלבת בצורה נכונה בתכנון המאושר. הוועדה מהווה זרז לתהליך הטבעי המתבקש נוכח הביקוש למגורים מחד, ומנגד מתאימה את קצב פיתוח שטחי התעסוקה לדרישות האמתיות של השוק".