"אני חושב שהמהלך הזה מסיר את כל תקרות הזכוכית שנהגו לייחס להייטק הישראלי. תמיד אמרו שאנחנו טכנולוגים מעולים, אבל לא בטוח שישראלים יודעים לבנות ביזנס מעולה. כאן יש לנו חברה בת חמש שנים בלבד, שהשנה תעבור את המכירות של מיליארד דולר בשנה. כלומר, זוהי חברת התוכנה המהירה ביותר והצומחת ביותר בעולם כולו".
הדובר הוא גילי רענן, 56, יו"ר דירקטוריון וויז (WIZ), ואחת הדמויות המרכזיות מאחורי הצלחתה. רענן, מהאנשים היותר-מוערכים בהייטק הישראלי, הוא משקיע הון סיכון ותיק ויזם טכנולוגיה, אשר עומד מאחורי קרן ההון סיכון סייברסטרטס, המשקיעה העיקרית בחברה, שמחזיקה כיום ב-4% ממניות וויז.
הקרן שהקים ב-2018, שנתיים לפני הקמתה של וויז, היא שנתנה לחברה רוח גבית שאיפשרה את צמיחתה המהירה, אשר הובילה לבסוף לאקזיט החלומי. רענן הצליח להביא לקרן השקעות של הדמויות הבולטות ביותר בתחום הסייבר בישראל, שחלקן הופתעו אתמול מכל הטוב הזה שנחת עליהן בהפתעה - ביניהן ניר צוק, שלמה קרמר, מריוס נכט, עמיחי שולמן ואפילו הכדורסלן עומרי כספי.
רענן, תושב מכמורת, הוא במקור איש מחשבים - שירת כקצין במשך תשע שנים ביחידה 8200, היה שותף בצוות שזכה בפרס ביטחון ישראל ב-1996, ולזכותו נזקפות המצאות שונות בתחום אבטחת המחשבים. הוא למשל אחד מממציאי ה-CAPTCHA המפורסמת, מעין שאלון ויזואלי שנועד להבטיח שהתשובה אינה מופקת באמצעות בוט מחשב, והוא גם המציא את חומת האש הראשונה של אפליקציית האינטרנט AppShield.
רענן הקים בין השאר את חברות סנקטום ו-nLayers ושימש בהם כמנכ"ל, עבד ב-EMC, וב-2007 הצטרף לקרן ג'מיני ישראל. ב-2009 נכנס כשותף לקרן סקויה קפיטל. את סייברסטרטס הקים כקרן הון סיכון בשלב מוקדם המתמקדת באבטחת סייבר. חוץ מוויז, הקרן משקיעה כיום בכ-30 חברות בשלבים שונים, שחלקן כבר הניבו רווחי ענק למשקיעים: חמש מהן נמכרו בסכום מצטבר של כמיליארד וחצי דולר, ואחרות הגיעו כבר לשווי של מיליארדים ועושות חיל בשוק. סייברסטרטס מדורגת היום בחמישייה הפותחת של כלל קרנות ההון סיכון בעולם בשל הישגיה.
חוץ מסייבר והייטק, בעקבות 7 באוקטובר יזם והקים ביחד עם פרופ' רוני גמזו אגף לטיפול בנפגעי פוסט-טראומה בבית החולים איכילוב. רענן הוא גם אוהד מושבע של קבוצת הפועל ת"א בכדורסל, ובפברואר 2025 רכש 10% מהבעלות על הקבוצה תמורת כ-10 מיליון שקל. בתו של רענן, עדי, נהרגה באסון נחל צפית.
הקרן שלך הייתה אחת המשקיעות הראשונות בוויז כבר בתחילת דרכה: כשישה וחצי מיליון דולר מתוך סיבוב של 20 מיליון. מה גרם לך להמר על רביעיית המייסדים הצעירה הזו?
"ההיכרות שלי איתם התחילה עוד ב-2012, שמונה שנים לפני שוויז קמה. הייתי גם המשקיע הראשון בחברה הראשונה שהקימו, אדאלום, יחד עם זוהר זיסאפל ז"ל. הם היו חבר'ה מאוד צעירים, בני 26-27, שבדיוק יצאו מהצבא. אף אחד עוד לא ידע אז מי זה אסף רפפורט, ולא חלמנו לאן זה יגיע, אבל היה ברור שהם מאוד מאוד מוכשרים. ובאמת, בתוך שלוש שנים הם נמכרו למיקרוסופט ובנו שם במשך חמש שנים בלבד את כל תחום האבטחה בענן - והביאו אותו למכירות של מיליארד דולר.
"הם היו המומחים הגדולים בעולם בתחום, כך שזה היה מאוד טבעי שאני אוביל את ההשקעה בוויז ב-2020, יחד עם קרן סקויה, שגם הם הכירו את הצוות".
אתה לא מודאג מהסיכון של וויז להיבלע עכשיו בתוך ענקית כמו גוגל? לאבד את העצמאות והיצירתיות – ואולי גם את הישראליות שלה?
"אני מכיר כמובן את ההסכם. חשוב להדגיש, שכרגע אנחנו מדברים על עסקה פוטנציאלית, שכפופה עוד לאישורים רגולטוריים, אבל אני חושב שזו עסקה מדהימה ונהדרת, לא רק לוויז ולעובדיה ולמשקיעים שלה: היא נהדרת למדינת ישראל. מעבר לתשלומי המיסים הישירים שהמדינה תקבל - ומדובר פה בסכומים מאוד משמעותיים - יש כאן הצלחה פנומנלית של חברה ישראלית, עם הנהלה ישראלית, עם נוכחות מאסיבית בישראל - למעלה מאלף עובדים. עוד כאלף יש לנו בארצות הברית ועוד כ-200 בשאר העולם.
"תשמע, עברנו פה תקופה מאוד קשה בשנה וחצי האחרונות, ואני חושב שיש כאן הישג מדהים. ואני מאמין שגוגל, שהיא חברה טכנולוגית מדהימה שהמציאה כל כך הרבה מהטכנולוגיות שאנחנו משתמשים בהן כל יום, יודעת להעריך את הנכס הזה ואת ההון האנושי המצוין שהיא מקבלת פה. אז אני לא יודע מה התוכניות לעתיד של גוגל, אבל אני רק יכול להניח שהם ישתמשו בהון האנושי הזה בחוכמה".
זה מעוגן בהסכם?
"אני לא רוצה להיכנס למה נמצא בהסכמים או לא, אבל אני מאמין שההיגיון הבריא יותר חשוב מהסכמים. כשיש לך נכס כזה, שצומח כל כך, עם השפעה כל-כך דרמטית, אתה שומר עליו מכל משמר ועוזר לו לצמוח הלאה".
אחרי שזוכים בסכומים כאלה, זה לא הזמן ללכת הביתה, לעשות כיף או לתפור גובלנים?
"אם אני אנסה לעשות גובלנים בבית, יזרקו אותי משם תוך שלוש דקות. אני מאוד נהנה בעבודה הזו; אני מלווה היום בקרן שלושים צוותים בשלבים שונים של התפתחות הסטארטאפים שלהם, חלקם מאוד צעירים, חלקם מוכרים בסדרי גודל של מאות מיליוני דולרים בשנה.
"אני משקיע בתחום הסייבר כבר כ-17 שנה, ולפני כן הקמתי שתי חברות סייבר שנמכרו ושירתתי כמעט 10 שנים ב-8200. אז אני, מה שנקרא, 'נשוי לסייבר' ואוהב את מה שאני עושה - להצמיח חברות חשובות בישראל. אני מחוייב לזה".
תגיד, להפועל תל אביב ייצא משהו מהעיסקה הזו?
"את זה אנחנו עוד נראה. אני מקווה שאתה אוהד".