אספקת חומרי הגלם בסכנה? חברת סימנט, יבואנית המלט הגדולה בארץ, אומרים שאין מחסור של מלט בארץ. בראיון ל"ממון" ו-ynet אומר איל הכט, מנכ"ל סימנט, כי למרות החרם הטורקי, אין חשש ממחסור במלט לבנייה. "נראה לי שמישהו מייצר פאניקה של מחסור במלט או קושי בייבוא, יש מספיק מלט בעולם", הוא אומר. סימנט מספקת 20% מתצרוכת המלט בישראל ונמצאת בבעלות שלומי פוגל, משפחת שמלצר, סמי קצב וקבוצת גולד בונד.
לדברי הכט, "הממשלה צריכה להחיל את רפורמת 'מה שטוב לאירופה טוב לישראל', גם על תחום הבנייה. יש מספיק יצרני מלט באיטליה, ביוון ובצרפת שמייצרים בתקינה אירופית. קראתי כל מיני כותרות מתלהמות להפסיק תלות בייבוא ולהיבנות רק על יצור מקומי, כך התנהל המשק בשנות ה-70 ולכן רמת החיים אז לא הייתה גבוהה".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הכט מוסיף כי "חלק מכלכלה מודרנית היא שוק פתוח ותחרותי. יש תחומים שאי אפשר להתבסס לגביהם רק על ייצור מקומי. תחרות מיבוא חיונית ומורידה את יוקר המחייה. הבעיה הגדולה של ענף הבנייה, שירד בפעילות בכ-40%, זה לא המלט - אלא החוסר בידיים עובדות. אנחנו לא מייבאים כעת מטורקיה. נכון שהמחיר היה מצוין ויש יתרון לקרבה הפיזית, אונייה מגיעה תוך יום ומוזילה עלויות יבוא, אבל במקסימום הבאנו 60% מטורקיה. מאוקטובר הבאנו 75% מיוון וכעת מביאים רק מיוון".
"אם המדינה לא תעודד יבוא - הדירות יתייקרו"
למרות הניסיון לצנן את החששות, בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ מבהירים כי אם המדינה לא תעודד יבוא ממדינות נוספות, ותקל על יבואני מוצרי הבניין, ההשלכות יתגלגלו לכיסם של הרוכשים, לאחר שמחירי הדירות יטפסו בהמשך שנת 2024. על פי נתונים עדכניים של ההתאחדות לגבי ההיקף השנתי של יבוא חומרי ומוצרי בנייה לישראל מטורקיה ערב מלחמת חרבות ברזל, המבוססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) ונתוני יבואנים, היקף הייבוא הכולל של מוצרים וחומרים מטורקיה לישראל עמד על 4.6 מיליארד דולר.
מתוכם, היקף הייבוא של חומרי ומוצרי בנייה מטורקיה לישראל עמד על 1.49 מיליארד דולר - כ-10% מכלל צריכת החומרים ומוצרי בנייה בענף הבנייה בישראל. 25% מהצמנט (מלט שהוא חלק מהבטון) שנצרך על ידי הענף בישראל יובא מטורקיה, 40% מהברזל שצורך הענף בישראל יובאו מטורקיה; ובנוסף יובאו מוצרים וחומרים רבים שהיקפם מכלל הצריכה של הענף בישראל עמד על כ-10% בסך הכל. מדובר בחומרים ומוצרים כגון חלונות, אלומיניום לחלונות, זכוכית, מוצרי איטום, חומרי הדבקה, אריחי חרסינה, כלים סניטריים, אבני חיפוי לבניינים וקירות ועוד.
התייקרות במוצרי הגלם כבר החלה בשבוע שעבר: חברת כנען סנטר, ספקית מוצרי בנייה ושיפוץ, הודיעה ביום שלישי האחרון, עוד לפני הכרזתו האחרונה של ארדואן, כי בעקבות ההכרזה על החרם בחודש שעבר, היא תייקר את מוצרי בידוד צמר זכוכית (חומר המשמש לבידוד בעת בניית קירות גבס) בשיעור של כ-20% בתחילת החודש. בשיחה עם ynet סיפר קבלן בתחום המגורים כי ספקית הברזל שמולה עם עובד העלתה את מחיר הברזל ב-300 שקל.
במקביל, חברת רב בריח כבר הכריזה על התייקרות מוצרים שונים, בהם דלתות ביטחון, מנעולים וכו', בשיעור של 3%-8%. שמואל דונרשטין, מנכ"ל ובעל השליטה בחברה, אמר ל-ynet כי "הסיבה העיקרית לעליות היא עלייה עולמית במחירי חומרי הגלם - האלומניום שהתייקר ב-6 החודשים האחרונים ב-15%, ולצדו גם פליז, פלדה ומתכות נוספות. גם שער הדולר עלה ומחיר התובלה - ההובלות מסין שנאלצות לעקוף את הים האדום התייקרו, האינפלציה ועוד. הפעם האחרונה שהעלנו מחירים הייתה לפני 18 חודשים, לא ניתן היה להימנע כעת מהתייקרות נוספת, ואנחנו עדיין סופגים חלק גדול מהעליות".