שנת 2025 מתקרבת ואיתה מתקרבת שורה של גזרות, שצפויות להשפיע על הענף ורוכשי הדירות. המלחמה המתמשכת מגדילה את הגירעון ובמסגרת מאמצי הממשלה להגדיל את ההכנסות גם ענף הנדל"ן על הכוונת. להלן שינויים שיובילו להתייקרות ישירה ועקיפה במחירי הדירות.
מס רכישה גבוה למשקיעים – מס הרכישה על רוכשי דירה שנייה ומעלה נותר ברמה גבוהה של 8%. נזכיר, כי מדובר רק בדירות שרוכשים משקיעים, והמהלך לא ישפיע על מס הרכישה של מי שרוכש דירה יחידה. הקבלנים טענו בתקופה האחרונה, כי על משרד האוצר לפעול אחרת ולהוריד את מס הרכישה למשקיעים, זאת על מנת לעודד את הרוכשים לבצע עסקאות ולהניע את השוק. מצד שני באוצר טענו, כי הורדה של המס עשויה להוביל לזינוק במחירים, שישפיע לרעה. בשורה התחתונה המס עלה, ולמשקיעים עדיין יעלה יותר לרכוש דירה שנייה ומעלה. במקביל נזכיר, כי גם משפרי הדיור צריכים לשים לב לנושא, כי אם הם רוכשים דירה ולא מוכרים את הישנה, לאחר 18 חודשים הם נחשבים למשקיעים, והמס הגבוה יחול גם עליהם.
מע"מ עולה באחוז – מדובר בצעד רוחבי בכל המשק, שעתיד להעלות את המע"מ מ-17% היום ל-18%. בכל הקשור לענף הנדל"ן מדובר במהלך שישפיע על רכישת דירות חדשות ולא על אלה בשוק היד שנייה. עם זאת יש להניח, שבמצב השוק הנוכחי גם אחרי העלאת המע"מ יהיה ניתן למצוא מבצעים שיאפשרו רכישה בניכוי המחיר כהטבה. בכל מקרה אומנם מדובר באחוז אחד בלבד, אבל במחירי הדירות כיום גם האחוז הזה שווה הרבה מאוד כסף.
1 צפייה בגלריה
אתר בנייה אילוסטרציה
אתר בנייה אילוסטרציה
אתר בנייה. הדירות החדשות צפויות להתייקר
(ערן גרנות)
ביטול ההקלות – בתחילת השנה האזרחית ייכנס לתוקפו שינוי נוסף שישפיע רבות על הענף, במיוחד על הקבלנים והיזמים. מדובר על ביטול ההקלות שניתן להגיש או לבקש במסגרת תוכנית בנייה. עד היום כמעט כל פרויקט בנייה היה מגיש בקשה להקלה כזו או אחרת, שזו למעשה בקשה לשינוי פרט שאינו מופיע בתוכנית המקורית של הבניין. זו יכולה להיות תוספת קומות, דירות, חריגה מקו הבניין, סגירת מרפסת וכד'. הבעיה שנוצרה עם ההקלות היא שכל בקשה כזו הייתה מעכבת את אישור הפרויקט, לעיתים אף גוררת גם הליך אישור מחודש והגשה של התנגדויות. התוצאה הייתה מבנים שלא תואמים את התכנון המקורי והליכי אישור שהתעכבו. למהלך זה הייתה התנגדות נרחבת מצד יזמים וקבלנים, שטענו בין היתר שבגלל משך הזמן הארוך של אישור תוכניות, כשמגיע שלב המימוש, הן לא תמיד רלוונטיות למקום או לתקופה, וכי הדרך היחידה לעדכן אותן היא באמצעות הקלה. על אף ההתנגדות המהלך אושר, למעט שינוי קטן שנכנס ממש בשבוע האחרון. שינוי זה קבע, כי ההקלות ימשיכו להיות תקפות רק למבנים שקיבלו היתר בנייה לפני שמונה שנים ויותר, כלומר על מבנים קיימים בלבד. הסיבה לשינוי זה היא מתן אפשרות לבעלי דירות לבקש הקלה למהלכים כמו סגירת מרפסת וכד'.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות". לקריאת טורים נוספים היכנסו>>