שר המשפטים יריב לוין פרסם אתמול (רביעי) להערות הציבור תזכיר חוק חדש בתחום הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שמטרתו לצמצם משמעותית את משך הטיפול בבקשות המוגשות בהסכמה, להוריד עומסים ממערכת המשפט וכן להקל על מי שמשמשים כאפוטרופוסים לקטינים.
במסגרת החוק החדש שטרם נכנס לתוקף, והערכה כי ייכנס לתוקף בשנה הקרובה, האפוטרופוס הכללי, עו"ד בן ציון פיגלסון, יוכל להעניק אישור מנהלי לבקשות של אפוטרופוס, מיופה כוח או הורה לקטין, ללא צורך באישור של בית המשפט, כאשר מדובר באישורים לפעולות משפטיות או פעולות של הורים ביחס לילדיהם הקטינים. בין היתר, התיקון צפוי להקל על טיפול ברכוש של קטינים שהתייתמו מאחד או יותר מהוריהם במהלך המלחמה האחרונה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: Gettyimages)
הקושי שתזכיר החוק בא, בין השאר לתת לו מענה, הוא כי כמעט כל פעולה בנכסיו של קטין דורשת אישור של הרשויות ושל בית משפט, וזה עלול להקשות מאוד על ההורה הנותר. אם למשל, ההורה הנותר רוצה למכור את דירת המגורים ולעבור להתגורר ליד בני משפחה, אז על מכירת הדירה ורכישת דירה חדשה יש לקבל אישורים מהרשויות כי מעורבים בעסקה קטינים. זאת בהנחה ואב המשפחה שנהרג לא הותיר צוואה ורכושו מתחלק על פי חוק חצי לאלמנה וחצי לילדיו.
כמו כן, אם לבני הזוג היו כספים מושקעים, בהיעדר צוואה שהעבירה את כל הרכוש לאלמנה, כל פעולה שצריכה להיעשות, לרבות משיכת כספים למחייה של ההורה הנותר והילדים, יש צורך לפנות לבית משפט והאפוטרופוס הכללי הוא צד להליך. מדובר בבירוקרטיה וקושי נפשי שתזכיר החוק הנוכחי צפוי להקל בהם.
משדר אולפן 18.04 - קטאר שוקלת להפסיק בתיווך ראיון עם ד"ר אודי לוי לשעבר ראש יחידת הלוחמה הכלכלית במוסד
(צילום: ליאור שרון)
תזכיר החוק החדש אף צפוי לקצר משמעותית את משך זמן הטיפול בבקשות אפוטרופוסים, ולחסוך זמן שיפוטי רב המוקדש לכך. כיום מתקיימים כ-7,000 הליכים שיפוטיים מדי שנה לאישור בקשות אפוטרופוסים, אולם מרביתם מוגשים בהסכמה ובית המשפט מאשר את הבקשה ללא דיון. על פי תזכיר החוק החדש, הבקשה תוגש לאפוטרופוס הכללי, ורק אם לדעתו אין לאשר את הבקשה או שישנה התנגדות, הבקשה תועבר להכרעת בית המשפט.
על פי הערכות, שינוי זה צפוי להקל על 80% מההליכים ולקצר את זמן הטיפול בהן בכ-50% לפחות, כך שיעמוד על חודשיים-שלושה בלבד. בנוסף, החיסכון המשקי בעלויות כתוצאה מצמצום ההליכים המשפטיים יסתכם, על פי הערכה, בסך של כ-25 מיליון שקל בשנה, לצד חיסכון של אלפי שעות זמן שיפוטי.
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד מסר כי "משרד המשפטים פרסם תזכיר חוק זה במטרה להוריד עומסים ממערכת המשפט ולצמצם את משך זמן הטיפול בבקשות המוגשות על ידי אפוטרופוסים, וכן להקל על מי שמשמשים כאפוטרופוסים לקטינים, ובהם קטינים שהתייתמו לאחרונה מהוריהם במלחמת חרבות ברזל".