בשיתוף קרסו נדל"ן
העתיד, יודעים בחברות טכנולוגיה רבות, נמצא בשמיים. ממכוניות חשמליות שיכולות לשייט בין העננים ממש כמו בכבישים על האדמה, ועד ליערות אנכיים - האנושות מתכוננת לטפס גבוה, מעלה.
משבר האקלים, וכן אילוצי קרקע, מובילים אדריכלים ומתכנני ערים לשים דגש חדש על הגג, ואף לעבור לבנייה אנכית. בערים רבות חל פיתוח רחב של "החזית החמישית", כינוי אדריכלי לגג הבניין, שבדומה ליתר ארבע החזיתות, צריך השקעה וטיפוח.
כך, גגות הופכים לאלטרנטיבה המתבקשת לבניה על הקרקע. בערים ציוריות, הנוף שנשקף מהם הופך פעמים רבות למוקד משיכה בפני עצמו. מוסדות תרבות כמו מוזיאונים ואולמות גדולים הופכים את הגגות שלהם לאטרקציה ומנצלים את החלל, שעד כה נלקח כמובן מאליו, וכיום מובן שהוא נכס בפני עצמו.
בישראל, גג הבניין לרוב לא תוכנן ככזה שמיועד לשימוש הדיירים, אלא מעין "שטח מת", שמיועד לגופי חימום מים. פרט למקום אחסון, היתרונות הפוטנציאליים שלו לא נלקחו בחשבון. כיום, גם בישראל מגלים את בשורת הגגות. תל אביב כבר עולה מעלה – וכעת תורה של עיר הבירה שלנו להצטרף לטרנד.
4 צפייה בגלריה
Rotterdam, The Netherlands Dakakker, גגות ירוקים
Rotterdam, The Netherlands Dakakker, גגות ירוקים
גגות ירודים בהולנד
(צילום: Frans Blok, shutterstock)
שכבת חיים
"גגות הם הנדל"ן הכי זמין בערים בעולם", מציין ניר גורודצקי, מנכ"ל חברת "גנן על הגג", שמעצת בימים אלה את הגג של פרויקט "ניה" של חברת קרסו נדל"ן בירושלים. "הערים צפופות, והגגות הם הנדל"ן הכי זמין שיש לנו.
"גג הוא תמיד מרחב שהוא הטופינג, המכסה של הבניין. בדרך כלל משתמשים בו רק למערכות. בשנים האחרונות זה הופך להיות חלק מרכזי בכל העולם. במקביל, במקרה של פרויקט 'ניה', זה שטח שמחבר בקומה מסוימת בין כמה מבנים, וזה מייצר מקום מפגש חברתי קומתי של הבניין. זה פרטי, לא כל אחד יכול להיכנס כמו בגינה. וזה מייצר חוויה לוקאלית, שטח ציבורי פרטי".
"גג זה לא רק משהו שמכסה לך את הראש. יש לגגות נוכחות, כוח ופוטנציאל", אמר רועי לביא, מנהל אגף התכנון בעיריית ירושלים, בכנס "חלוצי הגגות השלישי" במכללת מוסללה בירושלים. גגות, הסביר, הם לא פריבילגיה, אלא הכרח.
"גגות הם זהות, מרחב ושכבה חדשה לעיר. אנחנו חייבים להשמיש את הגגות שלנו למחיה, כי אין לנו מקום על הקרקע. שכבת הגגות היא שכבת חיים. אין דרך אחרת. אם לא נשמיש את הגגות שלנו, לא יהיה לנו מקום".
למרות שדבריו של לביא כוונו לירושלים, הם נוגעים לכל רחבי ישראל. וגם בעולם יודעים זאת. בגרמניה, למשל, הפיכת הגג לשכבת מחייה נוספת היא אחד הטרנדים האדריכליים הבולטים. ה- "townhouse" – הבית העירוני, מתאפיין בבנייה צרה וגבוהה, הכוללת גישה אל הגג. סוג בניה זה מתאים למשפחות שלא רוצות לוותר על המגורים בעיר, ובו בזמן רוצות לשמור על ריאה ירוקה קטנה.
הדיירים בבנייני ה"townhouse" מקבלים גישה לגג באמצעות מדרגות שמובילות לחלונות נפתחים, שמאפשרים להם לחלוק את השטח. שם יכולים בני המשפחה להתנסות עם הילדים בגננות ולגדל פרחים וצמחיה, וכמובן להיפגש עם חברים ומשפחה.
4 צפייה בגלריה
  "שטח מת", שמיועד לגופי חימום מים. גגות ישראליים
  "שטח מת", שמיועד לגופי חימום מים. גגות ישראליים
"שטח מת", שמיועד לגופי חימום מים. גגות ישראליים
(צילום: shutterstock)
לגדל ירקות לבד
גגות הם מקום מפלט מושלם לברוח אליו מהרעש המתמיד של העיר. זהו גם מקום ייחודי למפגשים חברתיים ולפעילות ספורטיבית. ברים, מסעדות ואולמות בגבהים הופכים לפופולריים יותר ויותר. הם משמשים לאירועי פופ-אפ, הופעות ושיעורי יוגה. כך נוצר מעין "אואזיס" בלב העננים, כשלמטה ממשיכה העיר בכאוס הרגיל ללא הפסקה.
אחד המקומות המובילים בעולם בתרבות הבילוי על גגות הוא ניו יורק, בדגש על מנהטן. ניתן למצוא מסעדות יוקרה, אתרי ספא ומסיבות אקסקלוסיביות בשחקים, עם נוף שנראה כאילו יוצר במיוחד לאינסטגרם.
בברוקלין החליטו להחליף את האספלט בריאות ירוקות קטנות. כחלק מהמדיניות העירונית לטיפול במשבר האקלים, גגות רבים הפכו לגינות לכל דבר. הם מאפשרים לדיירים לגדל את הירקות והפירות שלהם בעצמם, ויוצרים קהילה מקיימת. בנוסף, פרויקט "NYC CoolRoofs" מכשיר את תושבי ניו יורק להפוך את הגג שלהם למקיים מבחינה אקלימית, כחלק מהמשימה של העיר ניו יורק להגיע ל-0 פליטות של גז חממה, עד לשנת 2050.
4 צפייה בגלריה
נחשב פורץ דרך. היער האנכי באיטליה
נחשב פורץ דרך. היער האנכי באיטליה
נחשב פורץ דרך. היער האנכי באיטליה
(צילום: Boeri Studio, Stefano Boeri, Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra)
גן צף
ברחבי העולם, פונים מוסדות ציבור גדולים להפוך את הגגות שלהם למרחבים ציבוריים פתוחים ושופעי צמחיה. כך, למשל, המוזיאון לאתנוגרפיה בבודפשט, הונגריה, שיצר טרנספורמציה משמעותית לגג. במוזיאון יצרו גג ירוק משופע, עצום ופתוח לציבור, מלא בצמחייה ובעלי חיים. הגן הענק, שנחנך בשנת 2022, פתוח 24 שעות ביממה לציבור הרחב ומאפשר מרחב להתכנסויות ופעילויות חברתיות. מהגג הענק ניתן להשקיף על העיר כולה.
בדומה לגג ההונגרי, ברחבי העולם מבינים את הפוטנציאל של "גן צף" באוויר. לאחר שהבינו האדריכלים במילאנו, איטליה, שלא ניתן להקים פארק גדול במרכז העיר, פנו שם להקמת הפארק בתצורה של בניינים - בחזית ובגג כאחד.
בשנת 2014 הוקם שם לראשונה "היער האנכי" (Vertical Forest). על הבניינים מטפסת צמחייה רבה - כ-800 עצים בגדלים שונים, 15 אלף צמחים רב-שנתיים ו-5,000 שיחים שונים. כיוון שהיו הראשונים שהשתמשו בצמחיה כדי "לעטוף" את החזיתות, המגדלים נחשבים לפורצי דרך בעולם האדריכלות.
טרנד המגורים העולמי כבר החל להגיע לישראל. תל אביבים רבים נהנים על גגות העיר מקוקטייל לאור השקיעה ומיוגה בזריחה. עכשיו כל הטוב הזה מגיע גם לבירת ישראל. כאמור, בשכונת תלפיות המתחדשת תחל בקרוב חברת קרסו נדל"ן בבניית פרויקט מגורים בבניין יוקרה עם מרפסת גג, המשתרעת על פני שטח מרשים של למעלה מ-400 מ"ר.
הרוף-טופ יכלול מטבח חיצוני מאובזר, פרגולות מעוצבות להקמת סוכות ומשטח דק עץ איכותי כמקום מושלם לאירוח, לפעילות ספורט וליצירת אינטראקציה חברתית וקהילתית מול נוף ירושלמי קסום.
"גג מבנה הציבור מחובר בגשר אל מגדל המגורים, ויאפשר לדיירים בילוי בגן ירוק בלב הסביבה העירונית", ציינה האדריכלית עדי למפל-מזומן מחברת "הוק אדריכלים", האחראית לפרויקט. "פינות החמד המתוכננות צופות לגן הציבורי, שבלב הפרויקט, ומאפשרות מפגש עם השכנים לצד כוס קפה, פעילות ספורטיבית ואירועים משפחתיים".
4 צפייה בגלריה
פרויקט קרסו ניה
פרויקט קרסו ניה
לאכול, להתפלל, לאהוב על הגג. פרויקט קרסו ניה בירושלים
(הדמיה: באדיבות קרסו ניה)
לפרטים נוספים על הפרויקט בשיתוף קרסו נדל"ן


פורסם לראשונה: 14:33, 25.12.24