ייבוא הביצים יגדל בקרוב, אבל אין כמעט מדינות יבוא משום שבאירופה ובארה"ב יש מחסור ושפעת העופות והמחירים שם לרוב גבוהים: משרד החקלאות הודיע היום (א') שהוא פותח מכסת יבוא לביצי מאכל בפטור ממכס, בהיקף של 10 מיליון ביצים לחודש דצמבר.
מהמשרד נמסר כי הדבר נעשה "לטובת שמירה על ביטחון המזון של מדינת ישראל והבטחת רציפות האספקה של ביצי מאכל מתוך מטרה לעמוד בביקוש המקומי".
עוד נמסר כי "פתיחת המכסה הינה בהתאם להערכות המצב ותחזיות ייצור הביצים בישראל. בישראל מיוצרות בממוצע כ-2.2 מיליארד ביצי מאכל בשנה, המספקות את הצריכה המקומית. כ-70% מלולי המטילות של ישראל מרוכזים בגליל ובגולן, והם מייצרים כמיליארד ו-600 מיליון ביצים בשנה, המהווים כ-73% מסך התוצרת הארצית".
מחסור של עשרות אלפי ביצים אבל אירופה וארה"ב יקרות
במהלך 2024 כמעט שלא נפסק לרגע יבוא הביצים, משום שמצב המלחמה חייב זאת. לקראת חגי תשרי נפתחה מכסה של 45 מיליון ביצים עד סוף אוקטובר. בנוסף, נפתחה מכסה בהיקף של 40 מיליון ביצים עד סוף נובמבר. מתוך שתי המכסות יחד, נוצלו בפועל כ-63 מיליון ביצים.
בארבע השנים האחרונות נפתחת מדי שנה מכסה בדצמבר בנוסף למכסות החגים. השנה משווקי הביצים מייבאים ביצים ברצף, ללא קשר לחגים, משום שהייצור המקומי נמצא בחסר: רוב הלולים בישראל כאמור ממוקמים בצפון הארץ וחלקם נפגעו, כשלאחרים - הגישה חלקית בלבד. הייבוא לאורך השנה הוא במסגרת המכסות – כלומר ללא מכס. ובכל זאת לפי הקמעונאים, יש מחסור.
לפי נתוני ענף הלול, בישראל יש כ-500 אלף עופות שמטילות 400 אלף ביצים ביום. כרגע יש מחסור של כ-15-10 אלף ביצים בחודש: בין 5% ל-10% מהענף. ואלה רק ביצים מפוקחות. בביצי חופש ואומגה יש מחסור עמוק יותר, אבל נתח השוק שלהן זניח.
מכאן שהסיבה לפתיחת המכסות ברורה, אבל שימו לב למחירים הלא אטרקטיביים בעולם כרגע בגלל משבר ביצים עולמי. מחיר הייבוא גבוה בהרבה מייצור מקומי: על ביצת יבוא מדיום לפני מיון, המשווק משלם 68-67 אגורות, בעוד שמהחקלאי הישראלי הוא יקנה ביצת מדיום בכ-50 אגורות. פער של 34%. באיטליה, מדינה במחסור, המחירים מגיעים ל-73 אגורות לביצת ייבוא. בספרד מוכרים לייצוא כרגע רק ביצים חומות שהן עוד יותר יקרות. וארה"ב יותר יקרה מישראל בסופרמרקט במחירי ביצים.
קמעונאי: "המשווקים מייבאים בהפסד"
קמעונאי בכיר אמר ל-ynet כי "15% מהביצים במדינה חסרות, הצבא לא איפשר למושבים אביבים ומרגליות לאסוף ביצים וגם היה מחסור בעובדים ובשל כך, העופות הטילו פחות.
"אז כן, המצב בחודשים האחרונים מאופיין בכמות חוסרים שאני לא זוכר כקמעונאי ותיק. בביצים יש כרגע יבוא משלים מחו"ל, אבל במחיר גבוה. הביצים בחו"ל יקרות. המשווקים מוכרים במחיר הפסד כי הם מחויבים לכך בהסכמים. רוב הצריכה של הביצים היא בצריכה של ביצים מפוקחות שהן מוצר מפוקח: המדינה מכתיבה את מחיר הקנייה ומכתיבה את מחיר המכירה".
כלומר הצרכנים לא נפגעים מעליית מחירים בעקבות הייבוא היקר - כי המחיר מפוקח.
"נכון מאוד".
כקמעונאי גדול יש לך הנחה בביצים. אתה יכול לוותר עליה בעת מחסור?
"לא כי הוצאות השיווק שלי כקמעונאי קיימות. אבל זה נכון שהספקים כרגע – כדי למנוע את המחסור בשוק - מייבאים במחיר מאוד גבוה ומוכרים בארץ במחיר נמוך. כלומר המרווח שלהם כמעט לא קיים. מפסידים גם כסף".
האבסורד: משרד החקלאות פתח לייבוא אבל יש מחסור עולמי
משרד החקלאות מתיר לייבא ביצים מאיטליה, פולין, אוקראינה, ספרד, פורטוגל, בולגריה, ומארה"ב ביצים לתעשייה, כל עוד הייבוא נעשה מאזורים חופשיים משפעת העופות. היבואנים הם המשווקים: מ.לסר, גליקסמן, רמות השבים, מן הטבע בארותיים, שבתאי, משאבי הגליל ואחרים. "איזה ספרד וארה"ב?", צוחק קמעונאי נוסף ששוחחנו איתו. "המשווקים לדעתי מייבאים רק מפולין ובלחץ. המחירים שם גבוהים".
לפי נתוני חברת אגרידאטה, באיטליה המחירים לצרכן נעים בין 3 אירו ל-3.5 אירו בממוצע לתבנית של תריסר ביצים, די דומה למחירי ישראל ולא כולל הוצאות יבוא לארץ. באירופה הגודל הפופולרי של ביצה (S או M) לרוב קטן מהגדלים הנמכרים ביותר בישראל (M ו-L). המחירים במדינה עלו מעט בהשוואה לתחילת השנה, בשל התייקרות מזון לעופות ועלייה במחירי האנרגיה. בספרד, ביצים נמכרות לצרכנים ב-2.50-2.30 אירו בממוצע לתריסר. המחירים שם יציבים ונמוכים ממחירי ישראל (גם בשל גודל שונה), אך יש מחסור במדינה. בפורטוגל המחירים מגיעים גם ל-2.60 אירו ובבולגריה יש עליית מחירים בגלל אינפלציה במדינה ולכן הביצים התייקרו שם ל-2.50-2.30 אירו לתריסר ביצים.
גם בפולין בכלל לא זול: 2.90 אירו לתריסר. השוק שם חווה עלייה מתונה במחירי הביצים השנה, שהגורמים לה הם עלייה בביקוש ועלייה בעלויות הייצור. באוקראינה, תבנית של תריסר ביצים נמכרת ב-1.60 אירו בלבד, אבל הגישה לאוקראינה יקרה מאוד לכן אין יבוא משם לישראל כעת. בעבר היה יבוא כזה ואוקראינה בכלל היתה יצואנית ביצים גדולה גם לאירופה.
הסיבות לעליות המחירים מגוונות, כולל המלחמה באוקראינה שמשפיעה מאוד על אספקת הדגנים העולמית, צמצום הייבוא מאוקראינה לאירופה שהעמיק את המחסור, עונת הכריסמס שמביאה לעלייה בביקוש ובצריכת ביצים והתפרצויות רחבות היקף של שפעת העופות.
גם בארה"ב יש מחסור ובישראל מודאגים מהרפורמה בלולים
ארה"ב היא אחד השווקים שהכי מושפעים משפעת העופות לאחרונה. יש שם מחסור חמור בביצים בעקבות התפרצות ממושכת של המחלה, שהמיתה קרוב ל-110 מיליון עופות מאז 2022 וייצור הביצים שם מצוי בירידה מתמשכת.
מחירי כל סוגי הביצים בארה"ב עלו בשנה האחרונה בכ-12% בשל עלויות גבוהות של מזון, עובדים ודרישה לסטנדרט גידול גבוה. בארה"ב אוהבים ביצים בגודל גדול. תבנית תריסר ביצים לבנות בגודל לארג' נמכרת בכ-6-5 דולר בוולמארט כ-17-16 שקל. לעומת זאת, בישראל, תבנית של תריסר ביצים נמכרת ב-13.97 שקל לגודל לארג' וב-12.89 שקל למדיום, מחיר מפוקח. גם תבניות של 18 ביצים יקרות יותר בארה"ב לעומת ישראל.
כלומר, נראה שמדינות העולם צריכות כרגע לדאוג בעיקר לאזרחים שלהן לפני שהן מציפות את ישראל בייבוא. לכן משרד החקלאות יצטרך לעשות אולי יותר מפתיחת מכסות – יהיה עליו לשקם את הלולים הפגועים בארץ בשיתוף מועצת הלול. רק שיש מכשול.
המדינה השקיעה 50 מיליון שקל עבור חידוש הלולים ללולים מתקדמים, שאמור לקרות עד 2027. הרפורמה הזאת מתוקצבת ב-300 מיליון שקל. החקלאים היו אמורים לקחת התחייבויות עבור זה, להראות שהם בדרך לשינוי ואז הגיעה המלחמה ופגעה באזורי הגידול שצמודים לגדר, כשאפילו כרגע לא בטוח שהחקלאים יחזרו לשם באופן מלא בזמן הקרוב. בענף מעדיפים לדחות את כל הרפורמות המתוכננות שנים קדימה, במקום ללכת להשקעות ענק – צריך לבנות מחדש את הלולים קודם כל, גם במודל הישן, כדי שלאזרחי ישראל יהיו ביצים בכמות נאותה ומספקת.