על רקע נתוני השיא בשוק המשכנתאות, בנק ישראל הודיע היום כי החליט סופית שלא לאפשר נטילת הלוואה שתשמש הון עצמי לרכישת דירה. יחד עם זאת, תתאפשר נטילת הלוואה שכזו כהלוואה גישור למשפרי דיור, עד לסיום תהליך מכירת הנכס הקיים שלהם.
כלומר האיסור הזה יהיה רלוונטי בעיקר למשקיעים שלמעשה ממנפים נכס קיים לרכישת נכס נוסף. נציין כי פעילות המשקיעים בשוק הנדל"ן עלתה במהלך החודשים האחרונים, וייתכן וצעד זה יצנן במידה מסוימת את פעילותם.
בנוסף בבנק ישראל החליטו שלא להאריך שתי הקלות בתחום המשכנתאות שניתנו בתחילת משבר הקורונה, והן יסתיימו בסוף ספטמבר. מדובר בהקלה שאפשרה נטילת הלוואה אל מול שעבוד דירה קיימת בשווי של 70% משווי הנכס, ובסוף ספטמבר היא תחזור לשיעור בו הייתה טרום המשבר- 50% מהשווי. הקלה נוספת שלא תוארך היא הקלה בנושא דרישות ההון מהבנקים, שהייתה אמורה למנוע מחנק אשראי- מצב שבוודאי לא קיים בשוק המשכנתאות לאור נתוני השיא.
נציין כי הצעדים עליהם הודיע היום הפיקוח על הבנקים אינם דרמטיים, וספק אם הם אלא שיבלמו את נתוני השיא שראינו בחודשים האחרונים בשוק זה (בחודש יוני נלקחו בתוך משכנתאות משכנתאות של מעל 11 מיליארד שקל, שיא כל הזמנים).
לפני כמה שבועות פורסם כי בנק ישראל בוחן הנחייה שתאסור על נטילת הלוואה בשעבוד נכס קיים, שמטרתה היא העמדת הון עצמי לרכישת נכס חדש. הנחייה זו עוררה ביקורת, בטענה שמדובר בפרקטיקה מקובלת למשפרי דיור, שמגשרת על התקופה בה רכשו נכס חדש, וטרם מכרו את הקודם.
על כן בסופו של דבר גיבש בנק ישראל מתווה, ולפיו משפרי דיור יוכלו לקחת הלוואה שכזו. נקבע תנאי, ולפיו תקופת ההלוואה לא תעלה על התקופה המקסימלית במהלכה נדרש הלווה למכור את דירתו הקיימת על פי הנחיות רשות המיסים, שעומדת נכון להיום על 24 חודשים. ברכישת דירה מקבלן, רשאי הבנק לחדש את הלוואת הגישור עד לתקופה של 12 חודשים ממועד מסירת הנכס בפועל לידי הלווה.
המפקח על הבנקים, יאיר אבידן, מסר בעקבות הצעדים עליהם החליט כי "פרסמנו היום מספר צעדים לניהול הסיכונים והחשיפות במערכת הבנקאית. אני שמח שלאחר שיח מתמשך שאנו עורכים הצלחנו למצוא מתווה המאפשר את פעילותם של משפרי הדיור לצד הגבלה מסוימת לאלו הרוכשים למטרות השקעה ושאינם משפרי דיור. בנוסף, אין בכוונתנו להאריך את תוקפן של שתי הקלות שניתנו לנוכח הקורונה - החזרתן למצב בדומה לערב המשבר, הוא חלק מתהליך ההתאוששות של המשק וההסתגלות לניהול הכלכלה גם לצד קיומו של הנגיף".