הדיון לאישור תקציב המדינה לשנת 2025 בממשלה החל בצהרים (חמישי), ועשוי להימשך בישיבה מרתונית לתוך יום שישי. בינתיים, השרים נדהמו לקבל מספר מסמכים לא ברורים, ואף ללא סכומים שיוקצו למטרות שונות.
המסמך המוזר ביותר שהפיץ משרד האוצר לשרים הוא בדבר הכספים הקואליציוניים. הבשורה במסמך היא אחת: יהיו כספים קואליציוניים. אולם, אין בו שום פירוט לאילו צרכים ומה יהיו הסכומים.
בשנת 2024 הסתכמו הכספים הקואליציוניים בכ-5.7 מיליארד שקל, ובהמשך קוצצו מהם רק כמה מאות מיליוני שקלים שיוחזרו כפי שהבטיח שר האוצר בצלאל סמוטריץ'. חלק נכבד מהכספים מיועד לחינוך החרדי ולתמיכה בישיבות ובמוסדות דת. עם זאת, נכללים בהם גם כספים למטרות שונות אחרות, בהן תמיכה בתנועות הנוער.
עוד מסמך שהופץ נוגע במינוי חשב מלווה מטעם משרד האוצר לתשלומי המשכורות והגמלאות במערכת הביטחון. תחילה הוצא המסמך מתוך חוק ההסדרים, אולם הוא הוחזר אליו אתמול. במערכת הביטחון מתנגדים בנחרצות למינוי החשב.
מחלוקת משמעותית קיימת גם בדבר היקף תקציב הביטחון לשנה הבאה, וגורמים ממשלתיים מסרו ל-ynet שהפערים מסתכמים ביותר מ-10 מיליארד שקל.
עניין הצעת סגירת חמישה משרדי ממשלה לא מבואר בהצעת התקציב, וככל הידוע ראש הממשלה מתנגד לסגירתם. בינתיים, בממשלה בוחנים את הרעיון להכניס חמישה משרדי ממשלה לתוך תשתית של משרדים קיימים בשלב הראשון ולהעביר איתם את השרים כך שלא יפוטרו. בשלב השני יש כוונה לסגור אותם. אחת האפשרויות שמוזכרות היא להעביר את משרד ההתיישבות של אורית סטרוק לתוך משרד האוצר. אפשרות נוספת היא להעביר את משרדה של מאי גולן למשרד רה"מ. בכל מקרה אין כוונה לפטר אף שר.
במקביל, רה"מ מנסה למצוא גם פתרון זמני לעניין מימון המעונות לחרדים, ויקיים על כך שיחה עם ראשי המפלגות החרדיות. ראש אגף התקציבים יוגב גרדוס מתנגד להסדר שיביא להוצאה גבוהה של מיליוני שקלים בפרשת המעונות. כבר עכשיו הודיעו אחדים מהשרים כי הם מתנגדים בתקיפות לקיצוץ משמעותי בתקציבי משרדיהם ועל אלה נמנים שרי החינוך, התחבורה, הכלכלה והרווחה.
ובינתיים, גורמים במשרד האוצר הבהירו גם היום לשרים ולראשי ארגונים חברתיים וכלכליים כי אם הממשלה לא תאשר חלק מהצעדים לצמצום הגירעון בתקציב שעליהם הוחלט - ייאלץ משרד האוצר להעלות את שיעור המע"מ ב-1 בינואר ל-19% במקום ל-18%, וכמו כן להעלות את מס הבריאות.
אחד מראשי הארגונים הכלכליים אמר ל-ynet כי באוצר הבהירו לו שהעלאת המע"מ בשני אחוזים במקום באחד היא הצעד הבלתי נמנע במקרה כזה.
עוד נודע שאחדים מהשרים פנו לבכירי האוצר היום ותבעו חד משמעית שלא לפגוע בכספים המשולמים למשפחות השכולות. באוצר הביעו הבנה וככל הנראה המשפחות השכולות יוחרגו מהקפאת התשלומים שמגיעים להם ואלה יועלו בכ-4% בחודש ינואר הקרוב.
נתניהו: "אם אתה נותן למקום אחד, אתה צריך לצערי לקחת ממקום אחר"
עם פתיחת הישיבה אמר ראש הממשלה נתניהו כי "אנחנו בעיצומה של מלחמה. הביטחון שלנו תלוי בזרועות הביטחון, בצה"ל ובגורמים האחרים, שהם מצוידים כהלכה, גם ברוח וגם בחומר. הביטחון תלוי גם בכלכלה; אנחנו לא יכולים שיהיה לנו צבא חזק, אם אין לנו דרך לממן אותו. ולכן הביטחון תלוי בכלכלה, אבל הכלכלה תלויה גם בביטחון. אם יש יכולת לפגוע בלב הערים שלנו, בתעשייה שלנו, באזרחים שלנו, אז ברור שהיכולת הכלכלית שלנו נפגעת. לכן הביטחון והכלכלה תלויים זה בזה.
"זה ברור שאין כלכלה ללא גבולות. אין כלכלה ללא סייגים. אם אתה נותן למקום אחד, אתה צריך לקחת לצערי ממקום אחר. יש דרכים לעשות זאת. אנחנו נדון בזה במהלך הישיבה הזאת, ואני מניח שלקראת סוף היום או לקראת תחילתו של יום המחר אנחנו נסיים את הדיונים בינינו, נעביר תקציב, ונביא בשורה למדינת ישראל, לביטחון ישראל וגם לכלכלת ישראל".
סמוטריץ' הוסיף: התקציב שאנחנו מביאים עכשיו הוא תקציב מורכב מאוד. מורכב לשרים, מורכב לאזרחי מדינת ישראל, ואני אומר לחברי השרים ולאזרחי מדינת ישראל: כפי שאנחנו בשנה האחרונה מוכיחים יכולת עמידה מפעימה בכל מאמצי המלחמה ומחיריה, אנחנו נעמוד יחד מתחת לאלונקה גם במלחמה הכלכלית. המאמץ הכלכלי הוא חלק בלתי-נפרד ממאמצי המלחמה. כולנו יחד באחדות, בערבות הדדית. אתם תראו שהמחירים מתפזרים על כולם באופן שווה. אף אחד לא מרגיש שחרב עליו עולמו. כולנו מרגישים את זה כי כולנו מממנים עכשיו את מלחמת הקיום והקוממיות - כפי שטבע רה"מ, תקומה - הכל כך חשובה הזו. אנחנו נכנסים תחת האלונקה, אנחנו מממנים אותה, ויהיו פה דיונים ו-ויכוחים, ולא צריך להיבהל".