מתגבר החשש במשק שחברת דירוג האשראי השנייה בגודלה בעולם, מוד'יס, צפויה להוריד את דירוג האשראי של ישראל בפעם השנייה כבר בשבועות הקרובים.
גורמים בכירים במשק, שהיו לאחרונה בקשרים עם כלכלני חברת מוד'יס, מתרשמים שההחלטה להוריד שוב את דירוג האשראי של ישראל צוברת תאוצה. זאת, נוכח המצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון ובשל אי נקיטת צעדים מהותיים מצד ממשלת ישראל לטיפול בבעיות המהותיות שנוצרו במשק, כולל הקפאת הדיונים לגיבוש תקציב המדינה לשנת 2025.
כפי שנודע ל-ynet, כלכלני חברת מוד'יס החלו כבר בימים האחרונים במגעים עם בכירי המשק בישראל ואף קבעו עמם פגישות לתחילת חודש ספטמבר. זאת, כדי לשמוע את דעתם והתרשמותם על המצב בתחומים הכלכליים ובענפים השונים במשק הישראלי.
בעקבות המגעים הראשוניים גוברות ההערכות בקרב גורמים מובילים במשק וגם בקרב גורמים ממשלתיים ובכירים במשרד האוצר, שרק פעילות נחרצת ומהירה של הממשלה להקטנת הגירעון, צמצום הצורך בנטילת חובות חדשים ומעורבות יתר בתחומי המשק שנקלעו לקשיים - עשויים עדיין למנוע את הורדת הדירוג.
"לצערי התרשמתי שהורדת הדירוג של החברה בפעם השנייה היא רק שאלה של זמן", אמר ל-ynet גורם כלכלי בכיר. כזכור, מוד'יס הייתה הראשונה שהורידה את דירוג האשראי של ישראל לראשונה אי פעם בחודש פברואר השנה, כשגם אז אותו גורם צפה את ההורדה. "לצערי צדקתי גם אז, ואני חושש שגם עכשיו זה יהיה המצב", אמר.
יצוין שהחשב הכללי באוצר, רו"ח יהלי רוטנברג, נמצא בקשר הדוק עם בכירי חברות דירוג האשראי ואף יצא לאחרונה להיפגש עם בכירי החברות. רוטנברג הציג להם את הנתונים לפיהם המשק הישראלי איתן גם בימי המלחמה והסביר שיהיה תקציב מדינה ל-2025 שבו יינקטו צעדים שיחזקו את איתנות המשק הישראלי וימנעו גירעונות חריגים בתקציב המדינה.
רמזה גם בדוח הקודם שהדירוג יופחת שוב
חברת מוד'יס הייתה הראשונה שהורידה ב-9 בפברואר השנה את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A2 והוסיפה גם תחזית שלילית, שרמזה כבר אז על האפשרות שדירוג האשראי של ישראל יופחת פעם נוספת.
בדוח החמור שפרסמה אז הביעה החברה חשש מהשלכות המלחמה המתמשכת בעזה ומהסלמה בגבול הצפון וציינה את חולשת הממשלה בתחום הכלכלי כאחת הסיבות העיקריות להחלטה להוריד את דירוג האשראי.
ב-18 באפריל השנה הורידה גם חברת דירוג האשראי הגדולה בעולם, סטנדרד אנד פור, את דירוג האשראי של ישראל רמה של A+ והוסיפה תחזית שלילית.
בשבוע האחרון הורידה גם החברה השלישית, פיץ', את דירוג האשראי של ישראל בדרגה אחת לA ואף פיץ' הוסיפה תחזית שלילית לדירוג.
בשל החשש מהורדת הדירוג קיים לאחרונה ראש הממשלה בנימין נתניהו שתי פגישות עבודה קצרות בנושא תקציב המשינה לשנת 2025, עם שר האוצר, אולם זאת ללא נוכחות ראשי האגפים במשרד האוצר, ועל עיתוי ואופן קיום ההתייעצויות הללו מתחו ביקורת גורמים כלכליים, כולל בצמרת משרד האוצר.