בשיתוף עוגן
ראיון עם שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן ותומר צור, בעלי "המתססה"
( צילום: ירון ברנר)
כמו עסקים קטנים רבים, גם "המתססה" של תומר צור נפגעה כלכלית בזמן המלחמה. כדי להרים ולהצמיח את העסק, שרוכש פחת חקלאי מחקלאים והופך אותו למוצרים כמו: סיידרים, מיצים טבעיים, חומץ ועוד - פנה צור ל"עוגן" לסיוע. "הם נתנו לנו הלוואה לרכש של ציוד חדש", הוא מספר בריאיון, "עכשיו אנחנו יכולים להמשיך לקנות פרי מהחקלאים מהגליל, הגולן והכנרת, וכל שקל שנותנים לחקלאים - הוא ברכה".
עוגן הוא גוף אשראי חברתי ללא מטרות רווח שנותן הלוואות לעסקים קטנים, משקי בית ועמותות. "במיוחד בתקופה כזאת קשה יותר לבנקים לתת הלוואות לסגמנטים מסוימים באוכלוסייה והם באים אלינו", מסביר מנכ"ל עוגן, שגיא בלשה. "הביקושים מאז ה-7 באוקטובר הם גבוהים. מילואימניקים, חקלאים, עסקים קטנים, עסקים בפריפריה, בצפון ובדרום – כולם פונים אלינו".
כשמדברים על אשראי חברתי לא מדובר על מענק או נדבה, זוהי הלוואה לכל דבר ועניין שנדרש גם להחזיר אותה. "החברתיות באה לידי ביטוי בכך שאנחנו מעדיפים עסקים קטנים על עסקים גדולים, מעדיפים עשירונים נמוכים על עשירונים גבוהים", מסביר בלשה את המודל, "אבל אשראי הוא אשראי".
לדבריו, למרות הסיכון הגבוה יותר, לכאורה, שלוקחת "עוגן" - אחוזי ההחזר דומים לאלו של הבנקים: "97% מהכספים חוזרים. בעסקים קטנים זה אפילו מדהים יותר – חוזרים 99.3% מהכספים".
מאיפה מגיע הכסף? בלשה מסביר כי המקורות הפיננסיים של הגוף שהוא מנהל מערבים משאבים פילנתרופיים וכספים מהעולם העסקי: "משוק ההון אנחנו מגייסים אג"חים, מהבנקים אנחנו מקבלים קווי אשראי וגם מגייסים המון פילנתרופיה. מאז המלחמה גייסנו למעלה מחצי מיליארד שקל – כשחצי מזה הגיע מפילנתרופיה בארץ ובעולם".
1 צפייה בגלריה
תומר צור, בעלי "המתססה", ושגיא בלשה, מנכ"ל עוגן בריאיון באולפן ynet
תומר צור, בעלי "המתססה", ושגיא בלשה, מנכ"ל עוגן בריאיון באולפן ynet
תומר צור, בעלי "המתססה", ושגיא בלשה, מנכ"ל עוגן בריאיון באולפן ynet. "עסקים קטנים הם מנוע הצמיחה שלנו"
(ynet)

מנכ"ל עוגן מציין כי מרבית התמיכה הפילנתרופית מגיעה מארה"ב. "הם נרתמו ובגדול לעזור לעסקים בישראל ולמשפחות. הודות לפילנתרופיה, ולא רק - אנחנו מסוגלים להעניק מאות מיליונים מאז תחילת המלחמה".
בלשה מדגיש כי התמיכה לא נשענת רק על פילנתרופיה ומדובר במודל משולב שלצידו גם תשואה למשקיעים: "גופים מוסדיים מכובדים במשק משקיעים בנו. הם משקיעים כי הם יודעים שמעבר לתשואה החברתית יש גם תשואה פיננסית וגם ניהול פיננסי מוקפד שלנו - כך שהם יודעים שהם יקבלו את כספם בחזרה".
כדי לקבל אשראי חברתי מעוגן העסק עובר תהליך חיתום של הערכת סיכון, כפי שנהוג במתן הלוואות, אבל עם ראייה חברתית: "אם יבוא אלינו עסק גדול אנחנו יודעים שהוא יכול לקבל הלוואה בבנק והוא לא צריך את עוגן. מי שצריך את עוגן אלו עסקים קטנים ובצמיחה, כאלה שבאמת בונים את כלכלת ישראל מלמטה".
מנכ"ל עוגן מגבה את האמירה בנתונים: "97% מהעסקים בישראל הם עסקים קטנים והם מחזיקים 42% מכוח העבודה במשק, הם מנוע צמיחה שלא מקבל את המשאבים. רק חלק קטן מהאשראי שנותנת המערכת הבנקאית מגיע לעסקים קטנים - אנחנו שם כדי להשלים את החסר".
אחרי שקיבל סיוע מ"עוגן" תומר צור הצליח לעבור את 2024 בהצלחה: "אנחנו רואים פריסה רחבה בשוק ונותנים לפרי של החקלאים ערך מחודש, לולא היינו רוכשים אותו הוא היה נשאר במטע. עשינו קפיצת גדילה".
ב-25 בנובמבר תערוך "עוגן" ועידה בנושא "ממשבר לצמיחה" במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב. "הוועידה תשב בדיוק על הצומת שבין העולם הכלכלי לחברתי ותעסוק באתגרים הכלכליים והחברתיים של ימינו: החל מהמפונים, דרך המילואימניקים, החקלאים, העסקים הקטנים ועד המשפחות", מציין בלשה. "יוקדש גם פאנל שלם למודל שמערבב תחומים פיננסיים, יחד עם פילנתרופיה ואיך שני העולמות האלה נפגשים - כדי למנף את הכספים של שני הצדדים לעזרה חברתית".