בשיתוף אתר "המקצוענים"
אנחנו רגילים לראות אותם בעיקר כחיפוי קרקע בחצרות, אך השימוש בהם בתוך הבית הולך והופך ליותר ויותר טרנדי. בין אם כריצוף בחדרי רחצה ובין אם כחיפוי קיר או כשימוש בהם לדקורציה.
הם יכולים להשתלב בחדרי רחצה בסגנון "ראסטיק" (כפרי-גולמי מחוספס) ואף בבתים מודרניים, כשהם מתחת למשטחי זכוכית או ברמת גימור גבוהה יותר.
הנה כמה רעיונות והשראה, לקראת השיפוץ הבא שלכם. אגב, השדרוג יכול בהחלט להיות בכמה פריטים קטנים. לא חייבים לשבור קירות, אסלות ותוכניות חיסכון בשביל ליהנות מהטרנד המרגיע והיפה הזה.
הם קיימים בגדלים ובגוונים שונים, במאט או במבריק ויכולים לעשות את ההבדל בין חדר רחצה בנאלי לחדר רחצה שמעניק חווית ספא שמזכירה בית-מלון.
דומים, אבל שונים: ישנו מגוון עצום של חלוקי נחל
חלוקי נחל הם שברי סלע שלאורך השנים הוחלקו על-ידי זרימת מים. מרבית חלוקי הנחל הגדולים, נוצרו מזרימת מים בנחלים או באגמים. מרבית חלוקי הנחל הקטנים, נוצרו בחופי הים. הם אינם מצריכים תחזוקה כלשהי, ומשדרגים הן את פנים והבית והן את החצר.
בגינה, השימוש הנפוץ שלהם הוא לשבילים, חיפויי קרקע, תחימת צמחים ועצים ולעיצוב בריכות דגים.
ואולם, כיום הם נכנסים גם יותר ויותר אל תוך הבית, ומשתלבים במגוון גדול של סגנונות עיצוב. הם יכולים לשמש לריצוף סביב אמבטיה, ברצפת המקלחון או לחיפוי קירות פנים ולדקורציה סביב כלים סניטריים.
כמו כן, ניתן לחפות איתם עציצים, ובכך לשמור על האדמה שבפנים לחה למשך זמן רב יותר. הם יכולים להשתלב בתוך שולחנות זכוכית, מתחת לרצפת זכוכית שקופה ומוארת, במזרקות, במפלי בית ביתיים ובתוך כיורי שירותים או אמבטיה.
כמה טיפים לחלק הפרקטי
אל תתרכזו רק בשיקולי עיצוב. כשמדובר בחלל רטוב כמו חדר הרחצה, ובייחוד באזור המקלחון, חשוב מאוד לוודא שהתשתית לחיפוי הקיר או הרצפה אטומה היטב. אחרת, גם בבית קרקע, תסבלו לאורך שנים מהנזקים של כשלי איטום. ממש כמו בריצוף ובחיפוי קירות עם אבני פסיפס, לחומר המילוי שבין חלוקי הנחל חשיבות עליונה. זהו רכיב משמעותי בעבודה, ומחייב עבודה עם חומרים מתאימים ובחירת רצף המיומן בעבודה מסוג זה.
שלבי העבודה של ריצוף עם חלוקי נחל כוללים שכבת איטום ומעליה שכבת איטום, הנחת חלוקי הנחל זה לצד זה (בחירת המרווחים ביניהם להעדפתכם ובהתאם לגודל האבנים).
לפני שממהרים לפזר את שכבת חומר המילוי (דיס), כדאי מאוד למרוח תחילה שכבת סילר מעל לחלוקי הנחל. זאת, על מנת שהם לא יספגו את הצבע של חומר המילוי. לאחר מכן יש לפזר את הדיס ולהניח לו להתייבש 24 שעות, ובסיום יש לצפות גם אותו בסילר.
אם אתם תוהים לגבי נוחות השימוש במקלחון כשהרצפה מרוצפת בחלוקי נחל, הרי שהכל תלוי בסוג האבן. בשונה מחצץ דוקרני, הרי שחלוקי נחל מעוגלים, ייצרו תחושה של עיסוי מרגיע בכפות הרגליים.
ומה לגבי התחזוקה? ובכן, חייב להיות חיסרון. אם אתם בוחרים בגירסה הטבעית של חלוקי נחל, יהיה עליכם לשמור על רמה גבוהה של ניקיון. אמנם התחזוקה אינה מסובכת ביותר, אך היא בהחלט מחייבת אתכם להקפיד על ניקיון בתדירות גבוהה יחסית (אחת לשבוע).
זאת, על מנת לשמור עליה נקייה מעובש וטחב. יש לשפשף אותה מדי שבוע, ובכך להיפטר משאריות של סבון, שמפו ולכלוך, הנחשבים למזון לעובש ולטחב. יש להקפיד לייבש את רצפת המקלחון, ולהשאיר את חדר הרחצה כמה שיותר מאוורר.
במקרה של כתמים קשים, קל יחסית להיפטר מהם עם חומץ ביתי, וחשוב לעשות זאת מיד עם היווצרותם כדי למנוע שכבה של משקעי מים קשים.
אם אתם לא רואים את עצמכם משתעבדים לתחזוקה, מוטב אולי לבחור בגרניט פורצלן - זהו אמנם חומר חיקוי, אך בעל יתרונות משמעותיים בתחזוקה.
חלוקי נחל נמכרים לרוב בשקית במשקל של 25 ק"ג. מחירם משתנה בהתאם לסוג האבנים, הגודל שלהם והכמות שמזמינים. ככל שתזמינו יותר, כך המחיר לשק יהיה נמוך יותר.
רצפות אבן חלוקים אינן קשות מדי להתקנה. ברוב המקרים, האבנים מגיעות על יריעות והדוגמה היא כזו שהן משתלבות כדי ליצור פיזור אקראי שמזכיר יותר מראה טבעי.
שימו לב שיצרניות האריחים, מייצרות גם אריחים המדמים שימוש בחלוקי נחל. כלומר, אריחים הכוללים אבני חצץ מלאכותיות, מה שהופך אותן לעמידות מאוד לאורך שנים.
ניתן להטביע חלוקי נחל במשטח גבס, לעצב איתם את שולחן האוכל במטבח או את שולחן הקפה בסלון. האמנותיים שביניכם, יכולים לצייר עליהם ציורים, ליצור מנדלות או לחבר אותן למשטח הנחה לסירים ומחבתות.
היצירתיים שביניכם יכולים להפוך אותם לפריט עיצוב ייחודי. ניתן לחפות איתם מסגרות של תמונות או מראות, להשתמש בהם כמתלי מגבות בחדר הרחצה, כידיות לשידת מגירות, כמתלי תכשיטים בחדר השינה (בעזרת דבק דו-צדדי חזק) או בתוך אגרטלי זכוכית.
פורסם לראשונה: 14:40, 27.11.22