עובדים של חלק מהספקיות של ענקית האופנה הסינית SHEIN עדיין עובדים 75 שעות בשבוע, למרות הבטחות החברה לשפר את תנאיהם. ארגון זכויות העובדים השוויצרי, פבליק איי (Public Eye), עקב אחר הדוח שלו שיצא בשנת 2021, אשר מצא כי צוותים בשישה אתרים בגואנגג'ואו עבדו שעות נוספות מוגזמות. לטענת הארגון, שראיין 13 עובדים משישה מפעלים בסין המספקים ל-SHEIN, תופעת השעות הנוספות המוגזמות עדיין נפוצה. SHEIN אמרו כי הם עובדים קשה כדי לטפל במה שעלה בדוח של פבליק איי, והם עשו "התקדמות משמעותית בשיפור התנאים".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
שיין
שיין
שיין
(צילום: רויטרס)
מאז נוסדה ב-2008 גדלה SHEIN במהירות, והפכה לאחד מהעסקים המקוונים שצמחו במהלך הסגרים של מגפת הקורונה. הנוסחה שלה היא מגוון רחב של בגדים זולים, מלווים בקמפיינים באינסטגרם, טיקטוק ומדיה חברתית נוספת - והיא הפכה אותה לאחת מקמעונאי האופנה הגדולים בעולם. היא מסתמכת על אלפי ספקים של צד שלישי ויצרנים קבלנים סמוך למשרדים הראשיים שלה בגואנגג'ואו, ומסוגלת ליצור פריט חדש תוך שבועות, במקום חודשים. עם זאת, עובד שעובד במכונות תפירה במשך 20 שנה אמר לפבליק איי: "אני עובד מדי יום מ-8 בבוקר עד 22:30 בלילה, ולוקח יום חופש אחד בכל חודש. אני לא יכול להרשות לעצמי עוד ימי חופשה, כי זה עולה יותר מדי".
בקיץ 2023 רואיינו 13 עובדי המפעל שעבדו באתרי ייצור ממערב לכפר ננקון באזור גואנגג'ואו שבדרום סין. פבליק איי לא חזרו לאותו מקום של הראיונות המקוריים, בטענה ש"האווירה הייתה מסוכנת מדי" בשל תשומת הלב התקשורתית לדיווח הראשוני שלהם. מרואיינים, בני 23 עד 60, אמרו שהם עובדים בממוצע 12 שעות ביום, לא כולל הפסקות לארוחות צהריים וערב, ובדרך כלל עובדים שישה עד שבעה ימים בשבוע.
קוד ההתנהגות של SHEIN לספקיה קובע שאסור לעובדים לעבוד יותר מ-60 שעות שבועיות, כולל שעות נוספות. כאשר העלו פבליק איי לראשונה את הנושא ב-2021 הבינו ב-SHEIN כי מדובר בבעיה למותג, ובתגובה לדוח האחרון אמרו כי שעות עבודה ארוכות במגזר הן "אתגר משותף שמותגים, יצרנים ושחקנים אחרים באקוסיסטם חייבים לעבוד יחד כדי לפתור". הם הוסיפו כי לא מדובר בבעיה ייחודית ל-SHEIN, אך SHEIN מחויבת למלא את חלקה כדי לשפר את המצב בשרשרת האספקה שלה".
ועדת האנשים של המדינה 2024 - המערכה הכלכלית - עו״ד טלי ירון אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר, עו״ד בני דרייפוס, מנכ״ל מפעל הפיס, שאול שניידר, יו"ר דירקטוריון חברת נמל אשדוד
(צילום: סנטרל הפקות)
בנוסף טענו העובדים ששכרם כמעט שלא השתנה מאז פרסום הדוח הראשון, והוא נע בין 6,000 ל-10,000 יואן לחודש (כ-1,400-800 דולר בחודש). בפבליק איי אומרים כי השכר הבסיסי לעובדים בניכוי גמול השעות הנוספות הוא 2,400 יואן (330 דולר). לפי Asia Floor Wage Alliance, שכר המינימום בסין הוא כ-6,500 יואן (900 דולר). עוד הוסיפו העובדים כי על כל טעות שהם עושים בעבודתם - הם אחראים לתקן את הבגד על חשבונם.