בית המשפט המחוזי מרכז אישר אתמול (ג') הסדר פשרה במסגרת בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהוגשה בשנת 2018 בטענה כי באלפי בתים בישראל הותקנו מדי מים מתוצרת טורקיה וסין בניגוד לתקן הישראלי. שווי ההטבה: כ-5.5 מיליון שקל.
את הבקשה הגיש תושב אופקים, באמצעות עו"ד רנן גרשט ממשרד נאור-גרשט, נגד חברת "אפקון בקרה ואוטומציה" שהתקינה את מדי המים מתוצרת חברת "דורות מגופי פיקוד ובקרה", אשר ייצרה את מדי המים באמצעות קבלני משנה בחו"ל. זאת, בהתאם למפרט המבוסס על תקן ישראלי. למעשה, עניינה של הבקשה הוא בטענה כי החברות המשיבות לא סיפקו מדי מים העומדים בדרישות התקנים הישראלים, אלא סיפקו מדי מים עם קוטר שאינו עומד במידות שנקבעו בתקן וכי הם אינם עומדים גם בדרישות התקן לעניין סוג הצבע המצפה אותם.
במסגרת הליך גישור שהתנהל בין הצדדים טענו החברות כי אמנם בעקבות פניית המבקש התגלו אי-התאמות מסוימות בקשר עם מדי מים מסוימים שהותקנו במערכות להולכת מי שתייה, ואולם לטענתן הן דיווחו על אי-ההתאמה הן לרשות המים, למשרד הבריאות ולמכון התקנים הישראלי, ובתום הליך בדיקה מקיף שביצעו הרשויות נמצא כי אין חשש לבריאות הציבור כתוצאה משימוש במדי המים הרלוונטיים.
עוד טענו החברות כי סוגיית החלפתם של מדי המים כבר ממילא תואמה עם הרשויות; כי בעלות ההחלפה ממילא נשאו החברות (ולא תאגידי המים או הציבור); וכי נסיבות העניין, ובפרט העובדה כי לא נשקפה סכנה לבריאות הציבור כתוצאה משימוש במדי המים הרלוונטיים, אינן מגלות עילה לפיצוי בגין פגיעה באוטונומיה.
מהבקשה לאישור הסדר הפשרה שגובש בסיוע המגשר עו"ד איל רוזובסקי עולה כי בסיומו של תהליך שניהלה דורות מול הרשויות, ניתן ביום 12.12.18 בדיעבד על ידי מכון התקנים אישור תקן לכל מדי המים הטורקיים שהותקנו בפועל. כמו כן, בסיומו של תהליך שנוהל על ידי דורות מול הרשויות בנושא מדי המים הסיניים, החליטה רשות המים להורות לחברות המשיבות להסיר את מדי המים הסיניים שהותקנו במערכות להולכת מי שתייה, ובעקבות כך הוחלפו 2,920 מדי מים סיניים על חשבון המשיבות בתהליך שהסתיים בשנת 2019 (המשיבות טענו שהוראת ההסרה ניתנה למעלה מהצורך ומתוך זהירות מופלגת, שכן איכות המים בכל המדים שנדגמו הייתה תקינה).
מפסק הדין שאישר את הסדר הפשרה עולה כי הצדדים הצהירו כי אין בהתקשרותם בהסדר הפשרה משום הודאה מצד מי מהם. הקבוצה עליה יחול הסדר הפשרה כוללת את "כל צרכני המים אשר במהלך התקופה הרלבנטית הותקנו אצלם מדי מים טורקיים או מדי מים סיניים מתוצרת דורות, בעלי קוטר כניסה ויציאה במידות של חצי עד 2 צול, אשר ביום התקנתם לא עמדו בתקן הישראלי".
כמו כן, החברות המשיבות התחייבו לכך שבמועד החתימה על הסדר הפשרה לא מותקנים אצל חברי קבוצת התובעים מדי מים שאינם עומדים בתקן הישראלי, לאחר שכאמור דורות השלימה את הסרתם והחלפתם של מדי המים הסיניים הרלוונטיים, על חשבונן של החברות. בהקשר זה הסכימו הצדדים לראות בכל הפעולות הרבות שכבר ביצעו החברות אל מול הרשויות ועד ליום חתימתו של הסדר הפשרה המתוקן, כחלק מהסדר הפשרה לעניין הבטחת עמידתם של כלל מדי המים הטורקיים והסיניים בדרישות התקן הישראלי.
כמו כן צירפו החברות כנספח להסדר הפשרה תצהיר החתום על-ידי מנכ"ל דורות לפיו, לאחר בדיקות יסודיות ומקיפות שבוצעו, לא מותקנים עוד אצל חברי הקבוצה מדי מים המשמשים במערכות להולכת מי שתייה אשר אינם עומדים בדרישות התקן הישראלי. למעשה, שווי ההטבה עבור חברי קבוצת התובעים הוא כסך עלות החלפתם של מדי המים הסיניים אשר בוצעה על-ידי דורות (2,920 מדים כאמור) בסכום של 5.5 מיליון שקל.
השופט יחזקאל קינר אישר כאמור את הסדר הפשרה ואת הסתלקות המבקש מעילת הפגיעה באוטונומיה.