בקשה שהגישה היום (רביעי) חברה קבלנית לצו פתיחת הליכים ומינוי נאמן זמני לאור חובות שהיא נקלעה אליהם חושפת את הקשיים שענף הנדל"ן מתמודד עמם ואת השפעתם על רוכשי דירות רבים אשר מקבלים את הדירות שלהם באיחור רב לאור המחסור בפועלים. הבקשה הוגשה על ידי חברת "עמית טלמון חברה לבניין" מהרצליה, העוסקת בבניית בנייני בוטיק, וילות, עבודות שלד וגמר, והיא מציגה קשיים רבים שחברות בנייה רבות מאז 7 באוקטובר.
לטענת החברה, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל נקלע ענף הבנייה למשבר החמור ביותר מאז קום המדינה. "ערב פרוץ המלחמה וביתר שאת לאחר מכן, התגבשו להן יחד נסיבות חיצוניות, מקומיות וגלובליות, אשר הובילו לסערה בשוק הנדל"ן הישראלי".
"ראשי ענף הבנייה בארץ הזהירו שוב ושוב מקריסת הענף ללא התערבות ממשלתית משמעותית, והציעו שלל פתרונות שלא יושמו ודרישות שטרם התקבלו", צוין בבקשה, "נסיבות אלו כללו אינפלציה מטפסת, העלאת ריבית על ידי בנק ישראל ובפרט מחסור קשה בכוח אדם בתחום הבנייה שנשען עד לפרוץ המלחמה, בשיעורים כמעט אבסולוטיים – על פועלים מהרשות הפלסטינית".
לפי החברה, "מאז תחילת המלחמה נאסרה כניסתם של פועלים פלסטינים לישראל. מדובר באיסור כניסתם של כ-90 אלף פועלים שהיו נכנסים מהרשות לישראל מידי יום. גם פועלים זרים רבים מארצות אחרות שבו לארצם ועזבו את ישראל עם פרוץ המלחמה. נוצרה מצוקה של ממש במציאת עובדים שיסכימו לעבוד כפועלים בתחום הבנייה בישראל, כמעט כל העבודות הופסקו למשך מספר חודשים". עוד צוין בבקשה כי "בחודשים הראשונים למלחמה, הרשויות המקומיות אסרו על הפעלת אתרי הבנייה לחלוטין. בשלב מאוחר יותר דרשו מאבטח בכל אתר".
עוד נטען בבקשה כי "במשך חודשים ארוכים לא היה ניתן למצוא פועלים כלל, אף לא במחירים מופקעים. המדינה סיפקה לקבלנים פתרון לא יעיל – עובדים מהודו וסרילנקה. למרבה הצער כול אותם עובדים לא עלו על המטוסים לישראל ובמקומם הגיעו עובדים אחרים , שאין להם מושג בענף הבנייה". לפי הבקשה, "קבוצות של פועלים מקצועיים, רבים מהם מסין, העלו את מחיריהם ודורשים, ומקבלים, תשלומי שכר מופקעים – שהגיעו ל-1,500 שקל נטו ויותר ליום לפועל סיני (כ-33 אלף שקל לחודש)". עוד צוין כי "עלות פועל פלסטיני ותיק ומנוסה עמדה על סך 500 שקל ליום. מאז פרוץ המלחמה שכר פועלים יעילים הרבה פחות עומד על פי שלושה ולעתים אף יותר".
לצד זאת, החברה טוענת כי נוצר מחסור בחומרי הגלם בשל חרם שהטילה טורקיה: "עלויות חומרי הגלם מספקים חלופיים התייקרה בשיעור שמגיע לעתים ל-100%. התחזית וההוצאות של החברה בעת תמחור הפרויקטים קרסה כלא היתה".
במקרה הנוכחי צברה החברה חובות של כ-21 מיליון שקל, והיא מבקשת באמצעות עו"ד שלי נחום את הגנת בית המשפט. במסגרת הבקשה נטען כי "במשך כמעט שני עשורים, פעלה ופועלת החברה בעיקר מול לקוחות פרטיים ברמות סיכון נמוכות, דבר שאפשר את הצלחתה ורווחיותה במשך כל כך הרבה שנים".
עו"ד שלי נחום, בא כוח החברה המבקשת מסר בתגובה: "הקבלנים הופקרו על ידי המדינה והענף בסחרור. על אף כל הקשיים האחרים שהחברה הישראלית חווה, צריך לזכור שמישהו צריך לבנות את הצפון והדרום בסיומה. הימנעות מפעולה היום תביא לתוצאות הרסניות עבור כולנו".
מהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נמסר: "קצב הגעת העובדים הזרים לבנייה, שאמורים להחליף את העובדים הפלסטינים הוא נמוך מאוד. העובדים הזרים הנמצאים בישראל מזהים זאת וכפי שקורה בכל שוק, גם בתחום זה, ההיצע הנמוך מהביקוש ומביא לעליית מחירים. עלות העבודה היא רכיב קריטי בענף הבנייה והתשתיות ורק הגעה של עוד עשרות אלפי עובדים זרים תאפשר להפחית את עלותו".
פורסם לראשונה: 15:35, 13.11.24