בית המשפט למשפחה באשדוד הורה לאחרונה על הפחתת מזונות חודשיים שמשלם אב לאם בתו בת ה-7, אחרי שהילדה עברה לגור אצלו ברקע משבר נפשי של אימה. השופטת לירון זרבל-קדשאי קבעה שמדובר בשינוי נסיבות מהותי המצדיק פתיחה מחדש של הסכם הגירושים, אך סרבה לבקשת האב לפטור אותו כליל מהתשלום. לפיכך הוא ישלם מעתה 1,000 שקל בחודש במקום 1,200.
בדצמבר 2019 אישר בית המשפט הסכם שעליו חתמו בני הזוג לשעבר, שלפיו המשמורת על הילדה תהא של האם, והאב - רופא במקצועו - יעביר לה מדי חודש 2,200 שקל כמזונות. עוד נקבע שהאב יקיים עם בתו זמני שהות מצומצמים ביותר – יום באמצע השבוע ללא לינה וסוף שבוע עם לינה אחת לשבועיים.
1 צפייה בגלריה
אימהות
אימהות
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
בתביעה שהגיש האב הוא סיפר שמאז אפריל האחרון השתנו סדרי העולם, ובמקום לקיים עם בתו זמני שהות מינוריים – הלכה למעשה הוא מגדל אותה, אחרי שעברה לגור אצלו בעקבות צו הגנה שניתן נגד האם. לטענתו הדבר אירע בשל התקפים פסיכוטיים חוזרים ונשנים שמהם החלה לסבול האם והעמידו את הילדה בסיכון.
לשיטת האב, מעבר בתו לגור אצלו מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק לבטל את המזונות שהוא מעביר מדי חודש. הוא שיתף שנאלץ לרכוש עבורה מלתחה חדשה אחרי שאימה סירבה לאפשר לו לקחת את בגדיה מביתה, כך שהוא נושא למעשה בכפל תשלום: הוצאות על הבת ודמי מזונות.
האם הכחישה שנהגה באלימות כלפי בתה או שסיכנה אותה. היא הודתה אמנם ש"עברה את הגבול" (מבלי שפורטה כוונתה במסגרת ההחלטה), אלא שלדבריה היא "נטלה אחריות, ביקשה להתאשפז וכיום שבה לאיתנה". היא התנגדה להפסקת תשלומי המזונות, שלדבריה תאלץ אותה "להפסיק לממן את מחצית דמי החינוך היקרים מאוד" של הבת.
אבל השופטת זרבל-קדשאי פסקה ש"ענייננו נמנה על אותם מקרים חריגים שבהם יש להכיר בשינוי נסיבות מהותי המצדיק את הפחתת שיעור המזונות". לדבריה אין מחלוקת שלפני שמונה חודשים אירע מהפך בחיי המשפחה.
עו"ד אמיר קוזקובעו"ד אמיר קוזקובצילום: ליטל קוזקוב
היא ציינה ששוכנעה כי לעת הזו, האב הוא הנושא הבלעדי במלוא צורכי הילדה, כולל הוצאותיה הישירות והעקיפות, כך שאין היגיון להמשיך ולחייבו בתשלום דמי מזונות מלאים. בתוך כך היא דחתה את טענת האם שלפיה מוצדק שלא להפחית את המזונות משום שהדבר יגרור את הפסקת השתתפותה בהוצאות החינוך של בתה.
"לא לשם כך נועדו דמי המזונות", כתבה. "אלה נועדו לכיסוי הוצאות הקטינה שאינן הוצאות חריגות. את מחצית ההוצאות החריגות על המשיבה לממן מכיסה, כפי שהתחייבה בהסכם, והמבקש אינו מחויב לשאת אלא במחצית השנייה".
עם זאת הובהר בפסק הדין כי אין אפשרות להיעתר לבקשת האב לפטור אותו כליל מתשלום מזונות, שכן הוא לא הציג די נתונים המלמדים על פגיעה במצבו הכלכלי בעקבות מעבר בתו לגור אצלו.
בנסיבות אלה קבעה השופטת שהחל מ-1 בינואר 2025 הופחתו המזונות ב-1,200 שקל ויועמדו על 1,000 שקל בחודש, כשהם צמודים למדד המחירים לצרכן ויתעדכנו מדי שלושה חודשים.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המבקש: עו"ד דפנה פלר • ב"כ המשיבה: אין • עו"ד אמיר קוזקוב עוסק בדיני משפחה • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין