מכת הגזירות שצפויה במסגרת תקציב המדינה ל-2025 רחבה במיוחד, ומסתמן שאת הפגיעה הקשה ביותר יחושו בעיקר אזרחים ואזרחיות המשתייכים לשכבות החלשות ביותר. בשיחה עם אולפן ynet, הסבירו שני נציגים מהמגזרים שעלולים להיפגע במיוחד, מייסד ויו"ר ארגון נכה לא חצי בן אדם, אלכס פרידמן, וצופיה סופי שניידר, מרשת הפעילים "לחיים בכבוד", כיצד הקפאת הקצבאות תשפיע עליהם.
"שר האוצר אמר שכולם צריכים להיכנס מתחת לאלונקה, הבעיה היא שהאלונקה פסחה על הנכים עוד לפני 20 שנה, וכבר הקפיאו את הקצבאות ב-2003", הסביר פרידמן. "זה מה שהוביל למצב הפגום של ציבור הנכים, למחאה שהובלנו, ובסופו של דבר, גם לחוק הנכים שנועד לתקן את זה, חוק ששר האוצר, בהיותו חבר הכנסת, תמך בו. החוק מצמיד את הקצבאות לשכר הממוצע במשק, והקפאת ההצמדה מחזירה אותנו 20 שנה אחורה, לעוני, לרעב ולמצוקה, ועוד בזמן מלחמה".
צופיה, ברור שבצרכים הנוכחיים של המשק נדרשים קיצוצים, ואולי במובן מסוים הכי קל לקחת מהכיס שלכם.
"נכון, זה הכי קל, אבל גם ככה אנחנו הכי חלשים בריאותית, ורובנו מרותקים לכיסאות גלגלים".
עד כמה ההקפאה הזאת תשפיע עלייך?
"אני מקבלת 5,200 שקל עם תלויים (ילדים שטרם מלאו להם 18; ש.כ) - יש לי ילדה בת 14 - וכבר היום, מתוך 21 תרופות שצריכות להחזיק אותי בחיים, קיצצתי לשש תרופות".
את ממש מוותרת על תרופות?
"כן, כדי לעמוד בהוצאות השוטפות של הבית והילדה אין לי ברירה אלא לקצץ בתרופות".
אלכס: "הקצבה הבסיסית שמקבלים הרוב המוחלט, קרוב ל-300 אלף איש בישראל, עומדת היום על 4,200 שקל בלבד, הרבה פחות משכר המינימום. כ-50 אלף איש, ואני בתוכם, מקבלים גם תוספת שירותים מיוחדים שמיועדת למטפלים ולסיעוד. להם היינו צריכים להעלות את השכר בהתאם לחוק, ועכשיו לנו לא תהיה העלאה - וזאת עוד אחרי שביקשנו סיוע דחוף בגלל המלחמה".
שר האוצר קשוב אליכם?
אלכס: "כולנו ראינו ששר האוצר בכה אתמול בטלוויזיה, אבל אני לא קונה את זה. הוא כנראה לא מבין את גודל המצוקה של אנשים כמונו. וזה פשוט עצוב. בן אדם בלי לב".
אתם שוקלים להתניע מחדש את מחאת הנכים? גם ככה לא פשוט עכשיו לצאת לרחובות, בעיקר עם מגבלות ההתניידות שלכם. זה בכלל ריאלי?
אלכס: "נכון, ושר האוצר מנצל את זה, אבל כמו שהודענו, אם בממשלה לא יגנזו את ההקפאה לא תהיה לנו ברירה".
הערב הבהיר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בתדריך שערך לעיתונאים לקראת העברת התקציב כי הוא לא מתכוון לוותר על הקפאת הקצבאות, וציין כי גופי הרווחה ידעו לסייע למשפחות שיידרדרו למצב קשה.
"פגיעה בכבשת הרש"
על פי דוח של מרכז אדווה, שנערך לאחרונה לבקשת הפורום למאבק בעוני, מי שצפוי להיפגע מהקפאת הקצבאות הן האוכלוסיות שנמצאות כבר עכשיו במצב של עוני וחוסר ביטחון תזונתי. על פי סקר ביטחון תזונתי של הביטוח הלאומי מ-2021, 46% מהמשפחות המקבלות קצבת הבטחת הכנסה ו-36% ממקבלי קצבת נכות של הביטוח הלאומי חיים באי ביטחון תזונתי. מדו"ח העוני האחרון של הביטוח הלאומי ל-2022 עולה כי שיעור העוני בקרב משפחות שמקבלות הבטחת הכנסה הוא גבוה במיוחד – כ-54%.
"הטענה כי עלות המלחמה פוזרה על כל העשירונים רק ממחישה עד כמה מדובר בפגיעה בכבשת הרש", קובע הפורום למאבק בעוני בתגובה חריפה שפרסם לתזכיר התקציב ל-2025. "לכאורה הכל מוקפא, אך למעשה, הפגיעה במי שתלויים בקצבאות לקיומם או מתפרנסים משכר נמוך היא גבוהה לאין שיעור".
במסמך מצביע הפורום על שורת צעדים בעייתיים בתקציב המתוכנן, ובהם הקפאת קצבאות הביטוח הלאומי, פגיעה במענק עבודה, אי העלאת שכר המינימום והקפאת מדרגות המס, הזנחת החובה להבטיח ביטחון תזונתי, קיצוצים וצמצומים במגזר הציבורי והעלאת דמי הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות.
על המסמך חתומים הארגונים מזון – מרכזים לצדק חברתי, קול רבני לזכויות אדם, עבודה שווה, קו לעובד, האגודה לזכויות האזרח, רוח נשית, עושות דמוקרטיה ואיתך-מעכי.