נתונים מעודדים לכלכלה האמריקנית: קצב האינפלציה השנתי ירד ל-2.5%, אחרי שעמד ביולי (בחישוב שנתי) על 2.9%. בחישוב חודשי הייתה עלייה במדד המחירים לצרכן במדינה של 0.2%. מדד הליבה, שמנטרל את מחירי המזון והאנרגיה, שהם פחות יציבים, עלה באוגוסט ב-0.3% בחישוב חודשי.
ההאטה באינפלציה תאפשר כצפוי לבנק המרכזי בארה"ב, הפדרל ריזרב, להוריד את הריבית בהחלטה הקרובה בעוד שבוע בדיוק - וכעת נשאלת השאלה האם יוריד את הריבית ב-0.25% או ב-0.5%.
בדויטשה בנק ציינו אתמול כי "נתוני האינפלציה בארה"ב ירדו באופן יציב מתחת ל-3% ואף מצויים במסלול בר-קיימא לעבר יעד של 2%. גם עלייה קלה במדד כעת לא צפויה לשנות את עמדת הפד הנוכחית, המתמקדת יותר בשוק העבודה, מאחר שהאינפלציה צפויה להמשיך במגמת ירידה".
גם בישראל חוזים ירידה של הריבית בארה"ב בהחלטה הקרובה. נירה שמירה, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט צופה ירידה של 0.25% מ-5.25%-5.5% לשיעור של 5.0%-5.25%. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב, צופה סיכוי גבוה להפחתת הריבית אף בשיעור גבוה של 0.5% בארה"ב.
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות ציין כי הוא אינו שותף להערכות אחדות שקיימות להורדה של 0.5% בריבית ארה"ב בהחלטה הקרובה, אלא צופה הפחתה של 0.25% בלבד, אך המדיניות שם תהיה בהמשך, להערכתו, "התאמה כלפי מטה של הריבית הריאלית, כדי שלא לייצר מדיניות מרסנת מדי".
ומה בישראל?
ביום ראשון בשבוע הבא צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, כאשר רוב התחזיות צופות מדד גבוה של חצי אחוז - אולם כזה שישאיר את האינפלציה השנתית בערך באותה רמה, של 3.2%, וזאת משום שגם המדד של אוגוסט בשנה שעברה עמד על כחצי אחוז.
את מדד אוגוסט, שיפורסם בישראל ביום ראשון הקרוב, צפויים להוביל עליה ניכרת בחוזים החדשים של שכר הדירה, התייקרות רבה של מחירי הנופש בישראל ובחו"ל בחודש העיקרי של החופשות בשנה, אוגוסט, עליה במחירי הטיסות, לצד עליה ניכרת כנראה במחירי הירקות הטריים. זאת, בהובלת העגבניות, כפי שמדגיש ראש אגף הכלכלה בהראל, עפר קליין.
לעומת מדד אוגוסט של השנה שעברה, שהיה גבוה יחסית, מדד ספטמבר 2023 ירד במפתיע בשיעור של 0.1%, ערב פרוץ המלחמה, ולכן כל מדד חיובי בספטמבר השנה יקפיץ את האינפלציה השנתית בישראל לעבר שיעור גבוה של לפחות 3.5%, כך על פי התחזיות.
על כן, ובצל המלחמה המתמשכת וחוסר ההתאמות שממשלת ישראל עושה בתקציב, הריבית בישראל לא תופחת בהחלטה הבאה באוקטובר וכנראה גם לא בקרוב, בניגוד להפחתות הריבית הצפויות בארה"ב ובאירופה.
המשך עלייה באינפלציה בישראל, לעומת הירידות ברוב מדינות העולם, ייצרו מצב שהריבית בישראל תמשיך לעמוד בינתיים על שיעור של 4.5%, בעוד שהריביות בארצות השונות יופחתו.
כיום הריבית בארה"ב עומדת, כאמור, על 5.5%, בבנק המרכזי באירופה על 4.25%, בבנק של אנגליה על 5.0% ובבנק הלאומי של שווייץ על 1.25%. ביפן הריבית עומדת רק על שיעור של 0.25%.