נוכח המצב הביטחוני בצפון בחודשים האחרונים, ובמטרה לסייע לשיקום הכלכלי לקראת חזרה לשגרה, בנק ישראל הודיע על מתווה לדחיית תשלומי הלוואות ללא עלות, לבעלי עסקים הפועלים בצפון.
לפי המתווה החדש, עסקים קטנים ובינוניים הממוקמים בצפון, עם מחזור שנתי של עד 25 מיליון שקל יוכלו לדחות תשלומי הלוואות לתקופה של שלושה חודשים, ללא ריבית או עמלות. סך הדחייה יוגבל ל-2 מיליון שקל, והתשלומים יתווספו לסוף תקופת ההלוואה.
המתווה יחול על עסקים הפועלים בלמעלה מ-300 יישובים בצפון, ביניהם חיפה, טבריה, נהריה, עכו וקרית שמונה. עסקים המבקשים להצטרף למתווה יצטרכו להציג אחת משתי אסמכתאות: בקשה לפיצוי ממס רכוש, שהוגשה החל מה-1 במאי 2024, או אישור רואה חשבון או יועץ מס המעיד על ירידה של לפחות 25% בפדיון העסק בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2023.
עם זאת, עסק שכבר דחה תשלומים לתקופה של 9 חודשים, במסגרת מתווה ההקלות הכללי שהנהיג בנק ישראל, לא יוכל להגיש בקשה דרך המתווה החדש. את הבקשה ניתן יהיה להגיש החל מה-10.12.24 ובמשך חודשיים, עד ל-10.2.25. הדחייה בפועל לא תיושם לפני ה-1.1.25.
במקביל, הודיע בנק ישראל על הארכת מתווה ההקלות הכללי בפעם השישית, כחלק ממאמצי התמיכה בתושבים ובעלי עסקים שנפגעו בעקבות המצב הביטחוני. המתווה, הכולל הקלות בעמלות ובהלוואות, שאמור היה להסתיים בסוף השנה, יוארך שוב בשלושה חודשים עד לסוף מרץ. זאת, לדברי הבנק, "במטרה להמשיך ולסייע לציבור בהקלות תזרימיות לצד המשך ההיערכות לחזרה לשגרת תשלומים סדירה".
יחד עם זאת יחולו שינויים במתווה המעודכן. האוכלוסיה שתהיה זכאית לפטור מעמלות, הקלות באוברדרפט ולהקפאת הלוואות ללא ריבית תצומצם שוב. אם עד ספטמבר הקלות אלה חלו על מי שגרים עד 30 ק"מ מגבול עזה, ועד לסוף דצמבר ההקלות יחולו על מי שגרים עד 7 ק"מ מגבול עזה, הרי שמינואר תושבי עוטף עזה כבר לא יכללו במסגרת המעגל הראשון. בשאר קבוצות האוכלוסיה שזכאיות להקלות לא נעשה שינוי, והן כוללות בין היתר את תושבי הצפון שפונו, חיילי המילואים ומשפחות הנרצחים והחטופים.
לפי נתוני בנק ישראל ב-84% מההלוואות שנדחו מתחילת המלחמה כבר הסתיימה תקופת ההקפאה, והרוב המכריע של ההלוואות חזר להיפרע. עוד עולה מנתוני בנק ישראל כי נכון להיום בעקבות המתווה בוצעה דחיית הלוואות ב-429 אלף הלוואות, כאשר הסכום שהוקפא בפועל עמד על 9.1 מיליארד שקל.