כשנתיים לאחר האישור בוועדה המקומית, הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב אישרה להפקדה תוכנית לשדרוג פארק הירקון שבתחום העיר רמת גן. מדובר בתוכנית רחבת היקף משמעותית, שנועדה להנגיש את פארק הירקון לתושבי העיר ולחבר אותו לשכונות הגובלות בו.
התוכנית, שקודמה על ידי עיריית רמת גן בשיתוף עם עיריית תל אביב-יפו, משתרעת על שטח של כ-300 דונם ומתייחסת לתחום שבין גשר מבצע קדש בגבול בני ברק למתחם שבע טחנות בגבול תל אביב-יפו, המאופיין במורשת היסטורית שבאה לידי ביטוי במבנים ואתרים לאורך הנחל.
1 צפייה בגלריה
מרכז ספיבק
מרכז ספיבק
צפוי לעבור הרחבה משמעותית. מרכז ספיבק בר"ג
(הדמיה: אדר' גידי בר אוריין)
בחלקה המערבי היא גובלת בשכונת המגורים שיכון ותיקים ובחלקה המזרחי היא גובלת בגשר מבצע קדש, סמוך לאצטדיון רמת גן, לתחנת הרכבת בני ברק ולאיזור התעסוקה העתידי של בני ברק (מדובר באזור תעסוקה שנמצא כיום בתכנון, בנוסף למתחם ה-BBC הקיים, שממוקם מול החלק המזרחי של הפארק).
כיום קיימת גישה מוגבלת מהעיר אל פארק הירקון, המעברים לנחל הירקון חסומים ומוסתרים ויש רק שני גשרים מעל הנחל שמחברים בין שני חלקי הפארק - דרך גשר המכביה ליד קניון איילון ודרך אתר "שבע טחנות" ליד שיכון ותיקים.
התוכנית מבקשת לשקם את הפארק בגבולות רמת גן ולשחרר עשרות דונמים של מבנים בשימושים פרטיים לטובת הציבור הרחב. במסגרת שיפור נגישות הציבור אל הפארק, היא מאפשרת הרחבה והשלמה של טיילת הגדה הדרומית באורך 2 ק"מ, הקמת שני גשרים חדשים מעל הירקון עבור הולכי רגל ורוכבי אופניים, בסמיכות לרחוב בן גוריון ולשדרות השושנים.
כמו כן, היא כוללת את שיקום גדת נחל הירקון והפיכתה לחלק מהטיילת החדשה. כדי להגדיל את שטחי הפנאי הציבוריים, מקודם פינוי הדרגתי של מאות מטרים של גידור ומבנים שהתייתרו. בנוסף, בגדת הנחל בסמיכות לאצטדיון רמת גן מתוכננים מזח, מועדון פנאי ושיט.
במרכז התוכנית, שנערכה על ידי משרד מליס אדריכלות ובינוי ערים, נמצא המרכז הוותיק לשיקום וספורט "ספיבק", אשר צפוי לעבור הרחבה משמעותית לסך 16 אלף מ"ר ולהציע שירותים הן לבעלי מוגבלויות והן לתושבים, כגון אולמות ספורט מגוונים, בריכות שחיה וטיפול. עוד מוצע לבצע שימור של מבני מורשת המצויים בתחום התוכנית, ובהם הבניין האייקוני בסגנון הברוטליסטי "בית הצנחן", אשר מיועדים לשימור והרחבה.
עו"ד רועי ברזילי, מ"מ ראש העיר רמת גן ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, אמר בשיחה עם ynet כי "מדובר בתוכנית משמעותית, שהופכת לראשונה את אזור הירקון מהחצר האחורית של רמת גן לחצר הקדמית של העיר. האזור עבר תהליכי שיקום משמעותיים, והתוכנית מאפשרת לצד הקמת הגשרים גם אפשרות להקמת מזח ופעילות אגמית לפנאי ולספורט. חיבור הגשרים ייצור נגישות ויאפשר להגדיל את השטח הירוק של רמת גן ואת הנגישות לפארק הירקון ולתל אביב. התוכנית קודמה במקביל לתוכנית נוספת שנמצאת לקראת הפקדה בתחום מרחב הפארק הלאומי שנועדה לחבר בינו לבין פארק אריאל שרון".
יו"ר הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, ערן ניצן, אמר כי "מדובר בתוכנית משמעותית, שצפויה לשנות את המרחב כולו ולפתוח את העיר רמת גן לפארק הירקון. הרחבת השטח הציבורי בפארק, פתיחת הרחובות לגדות הנחל, הסרת גדרות ומכשולים, הסדרת השימושים לאורך נחל הירקון וקידום שני גשרים נוספים להולכי רגל מעליו, צפויים להיטיב את חיבורה של רמת לפארק הירקון ולתל אביב ולשפר את איכות החיים של כלל התושבים באזור".
מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון, אדריכל ארז בן אליעזר, הוסיף כי "פארק הירקון בחלק של רמת גן סבל שנים רבות מבנייה שאינה מיטבית עם המקום הייחודי הזה, והמהפך העירוני שבא לידי ביטוי בתוכנית ישנה את הפארק באופן משמעותי לטובת כלל התושבים והמבקרים".