בשיתוף בנק הפועלים
עם הכרזת הפסקת האש מתחיל מאבק חדש באזור הצפון - החזרה לשגרה של העסקים. תקופת המלחמה הותירה חותם עמוק על המרחב העסקי, וכל עסק התמודד עם אתגרים ייחודיים. עו"ד רועי כהן, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, אומר כי "כ-80,000 עסקים נמצאים בסכנת סגירה בשל ירידה בביקושים, חובות מצטברים ואי-יכולת לעמוד בתשלומים שוטפים. העצמאים מתמודדים עם חוסר ודאות כלכלית ופסיכולוגית, וזקוקים לתמיכה מהירה ומשמעותית של המדינה".
לדבריו בעלי עסקים רבים בצפון ובמקומות אחרים בארץ יאלצו להתמודד בעתיד הקרוב עם אתגרים משמעותיים שנובעים מהניסיון לחזור לשגרה ובהם גיוס מחודש של עובדים, שיפוץ העסקים שנפגעו וניסיון להחזיר מחדש את הלקוחות שמצאו חלופות בזמן שהעסק היה סגור.
האם להשקיע או לחכות?
השאלה הגדולה שבפניה עומדים העסקים כיום היא כיצד להתמודד עם רמת אי הוודאות הגבוהה במבט לעתיד הקרוב. לדברי יעקב פרצ'נוק, מנהל מערך אשראי קמעונאי בבנק פועלים: "מסעדן צריך להחליט האם להשקיע בחידוש מלאי ובגיוס עובדים מתוך ציפייה לחזרת התיירים, או להמתין ולבחון את המצב או קבלנים למשל מתלבטים אם להשקיע בציוד עבור פרויקטים חדשים. כל החלטה כוללת סיכונים שיכולים להשפיע מהותית על העסק".
בכל הנוגע לגיוס עובדים מחדש, עו"ד כהן מרחיב ואומר כי "מעסיקים צריכים להציע גמישות, הכשרות מקצועיות ותמריצים כדי למשוך עובדים חזרה. כוח האדם הזמין מורכב מאנשים שעברו טלטלה אישית וכלכלית, ולכן הכשרות מקצועיות עשויות לסייע בייצוב שוק העבודה". שיקום הקשר עם הלקוחות, לדבריו, "הוא מפתח להצלחה, תוך הדגשת הפעולות לשיקום והתאמה למצב החדש. בענפי התיירות והשירותים יש לחזק שיתופי פעולה אזוריים ולעודד צריכה מקומית באמצעות קמפיינים פרסומיים משותפים".
איך חוזרים?
"המשמעות של החזרה לשגרה, ממקום שהיה סגור לגמרי 10 חודשים, היא מורכבת", אומר רביב צחי, אחד משלושת הבעלים של יקב תל שיפון למרגלות הר שיפון, לצד שותפיו עופר מאירי ודדו צורי. "אנחנו צריכים להחזיר את הכשרות למקום. בימי שגרה יש לנו צוות של כ-40 סטודנטים ממכללת תל חי, אך המכללה עדיין לומדת בזום. לכן, כרגע נסתמך על עובדים תושבי רמת הגולן. אין מדובר בהחזרת עובדים מחל"ת, אלא בגיוס והכשרה מחדש".
"תושבי ישראל שנמנעו מלבקר בצפון בשנה האחרונה מוזמנים להגיע, לטייל וליהנות מהאטרקציות התיירותיות, כולל במרכז המבקרים שלנו, עם אוכל טוב ויין נפלא למכירה".
גם ההשפעה הפסיכולוגית מציבה אתגרים משמעותיים עבור עסקים שרוצים לחזור לשגרה. "העצמאים חוו תחושות אובדן, חוסר אונים ופחד לגבי עתידם, וחלקם נאלצו לסגור עסקים או להתמודד עם חובות כבדים", אומר עו"ד כהן. "כבר בתחילת המלחמה הקמנו שירותי ליווי ותמיכה יחד עם בנק הפועלים ולשכת היועצים העסקיים בישראל וארגונים נוספים בלהב אשר נרתמו ללוות בעלי עסקים בתהליכי התאוששות ושיקום".
אחד החששות הגדולים ביותר של ההנהגה החברתית והעסקית בצפון הוא שהמפונים שעברו למרכז לא יחזרו. לדברי פרצ'נוק. "על בסיס הדוגמה של הנגב המערבי, ראינו שאנשים חוזרים ורוצים להצמיח את האזור שהם גרים בו. בכל מקרה, נגלה זאת בחודשים הקרובים".
הכלים לחזרה שגרה
בכל הנוגע לסיוע והענקת כלים לעסקים בדרך להתאוששות, מספר עו"ד כהן כי "קיימות קרנות חירום ייעודיות המציעות הלוואות בתנאים מועדפים לעסקים שנפגעו, כולל סיוע ממשלתי דרך קרן ההלוואות בערבות המדינה. עם זאת, יש צורך בהרחבת התקציבים והנגשתם לכל עסק קטן, במיוחד באזורים שנפגעו ישירות מהלחימה".
בתגובה לאתגרים, גיבש בנק הפועלים מספר מהלכים תומכים לעסקים שחוו ירידה בשיעור של 25% או יותר בפדיון. "ראשית, הבנק מציע מחזור הלוואה או הלוואות קיימות בחשבון בסכום של עד 150 אלף שקלים עם שנת גרייס על קרן ההלוואה, ", אומר פרצ'נוק. "ההחלטה על הסכום גובשה בעקבות מסקנה כי זה הסכום הנדרש לחידוש מלאי, גיוס עובדים והתנעה מחדש של העסק". בנוסף, הבנק מציע הלוואה חדשה בסך של עד 150 אלף שקלים בפריסה של עד 7 שנים, גם היא עם גרייס על קרן הלוואה לתקופה של עד שנה, "כדי לאפשר לעסקים להתאושש ולא להיות לחוצים לגבי החזר. עם זאת, ניתן גם להחזיר את יתרת ההלוואה בשלב מוקדם יותר".
הצעה נוספת וחשובה לא פחות מאשראי היא חבילת ליווי עסקי המוצעת מטעם ה"מרכז לצמיחה פיננסית" מבית בנק הפועלים, הכוללת מנטור ל-3 חודשים, עם אפשרות הארכה ל-6 חודשים. התהליך כולל אבחון וזיהוי צרכים, הגדרת תכנית אסטרטגית ומיפוי האתגרים.
באשר לצרכי הלקוחות פרטיים, המתמקדים במיגון "הבנק מציע הלוואה של עד 200 אלף שקלים לבניית ממ"ד ועד 120 אלף שקלים לבניית מיגונית ניידת", מפרט פרצ'נוק.
בעקבות השוני הרב בין עסק לעסק, "אי אפשר לתת פתרון גורף לכלל העסקים בענף רק באופן דיגיטילי", אומר פרצנ'וק. "אם עבור הפעילות השוטפת אנחנו מציעים שירות קל ונוח בדיגיטל, במקרה הזה אנחנו מעודדים את בעלי העסקים להגיע לסניף ולדבר עם הבנקאי, כדי לגבש פתרון ייעודי וליהנות ממכלול הכלים והשירותים המורכבים שהבנק יכול להעמיד לרשותו".
לדבריו גם בתקופה הקשה ביותר, הבנק המשיך בליווי פיננסי לפרויקטים בתחומי תשתיות, מרכזים מסחריים, הקמת עסקים חדשים ורכישת ציוד לעסקים בצפון. "מעולם לא הפסקנו להאמין בעתיד של האזור", אומר פרצ'נוק. מעבר לכך, הבנק נלחם על המשך השירות ללקוחות בסניף של קריית שמונה (מסניף זמני שהוקם בחצור) ומהסניף ממג'דל שמס שלא פונה. "מנהל הסניף במעלות תרשיחא, למשל, המשיך לנסוע מביתו שבדליית אל כרמל גם בימים מרובי אזעקות כדי להמשיך ולתת שירות ללקוחות", הוא אומר.
הכנה למצבי חירום
עבור עסקים אשר רוצים להכין את עצמם למצבי חירום עתידיים, עו"ד כהן מציע כי "בהעדר נוהל סיוע ממשלתי, עצמאיים צריכים להקים קרן חירום עסקית, לגוון מקורות הכנסה ולהשקיע בביטוחים מותאמים. כמו כן, מומלץ לבנות תוכנית המשכיות עסקית בליווי אנשי מקצוע".
למרות אי הוודאות, פרצ'נוק מדגיש כי "אחרי תקופת אי הוודאות הראשונית, אנו מאמינים שנחזור למתווה חזק של צמיחה ושגשוג. גם בפעילות האשראי וגם בפעילות העסקית, אנחנו מכוונים לתרחיש חיובי".
צילומים: יולי לוביש, ענבל מרמרי, אופיר אייב
אי עמידה בפירעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. מתן האשראי כפוף לאישור הבנק ולתנאיו. הפרטים המלאים כמפורט באתר הבנק. האמור הינו מידע כללי ואינו מהווה יעוץ.
למידע מפורט באתר הבנק
בשיתוף בנק הפועלים
פורסם לראשונה: 09:51, 03.12.24