התוכנית הגרנדיוזית להקמת רובע הכניסה החדש לירושלים ממשיכה להתקדם: רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שיווקה בהצלחה את המכרז הרביעי של הפרויקט, שצפוי לכלול בסך הכול כ-20 מגדלים בני 40-18 קומות, לצד בינוי בהיקף של 1.2 מיליון מ"ר של בנייה חדשה. ברובע החדש של הכניסה לעיר יוקצו 650 אלף מ"ר לשימושי תעסוקה, 200 אלף מ"ר לשימושי מלונאות, 100 אלף מ"ר למגורים, 100 אלף לשימושי ציבור ותרבות, 72 אלף מ"ר לשימושי מסחר, 70 אלף מ"ר למגורים בהשכרה ו-25 אלף מ"ר לדיור מוגן.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
אתמול פרסמה ועדת המכרזים של רמ"י את שם הזוכה במכרז - שותפות של קרן JTLV (60%), בבעלות עמיר בירם, אריאל רוטר ושלמה גוטמן; חברת ב.ס.ר (20%) שבשליטת נחשון קיויתי; וחברת יהודה רחמים (20%). מחיר המינימום של המכרז עמד על סכום של כ-113 מיליון שקל, כאשר הזוכות, שהצעתן הייתה ההצעה היחידה שהוגשה למכרז, ישלמו לרמ"י כ-120 מיליון שקל - סכום שגבוה ב-7 מיליון שקל בלבד ממחיר המינימום. יחד עם הוצאות הפיתוח, הסכום הכולל עומד על כ-172 מיליון שקל.
הפער הנמוך בין מחיר המינימום שהוצע במכרז למחיר הזכייה, לצד העובדה כי למכרז הוגשה הצעה אחת, יכול להעיד על מצבו של שוק הדיור כיום, ברקע עליות הריבית והאינפלציה, כמו גם על ההבנה של יזמים כי קיים סיכון מסוים בפעילות נדל"נית בעיר, בין היתר על רקע המתיחות הביטחונית, לצד מאזן ההגירה השלילי ממנה, כפי שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). בשיחה עם ynet אמר נחשון קיויתי, בעלי חברת ב.ס.ר, כי "מדובר בפרויקט בלוקיישן מספר 1 בירושלים, ומצאנו את עצמנו היחידים שהגישו הצעה למכרז".
השותפות תבנה פרויקט ענק של עירוב שימושים במתחמים A2, A3, B, הממוקמים בין רחוב הרצל וגשר המיתרים למתחם בנייני האומה, על שטח כולל של כ-10 דונם (מתוך סך של 219 דונם בסך הכול) ובהיקף של כ-122 אלף מ"ר. עלות ההשקעה בפרויקט מוערכת בכ-1.2 מיליארד שקל. במתחם יוקמו שני מגדלים בני 40 קומות, לצד שלושה מבנים מרקמיים בני 8 קומות, שיכללו 376 יחידות דיור תומכות תעסוקה ויהיו מיועדות להשכרה. כמו כן, יוקצו כ-37 אלף מ"ר למרתפי חניה.
עוד כולל המכרז הקמת שדרת דבורה עומר, שדרה מסחרית שתוביל לכיכר עירונית חדשה - מרים ילן שטקליס - בצומת הרחובות נחמיה לב ציון ואברהם שפירא. השדרה המסחרית תכלול כ-55 אלף מ"ר למשרדים, כ-35 אלף מ"ר למלונאות ותיירות (כולל מלון עם 600 חדרי אירוח), כ-9,000 מ"ר של מבני ציבור וכ-6,500 מ"ר לשטחי מסחר.
אין מדובר בשיתוף פעולה הראשון של השותפות: היא בונה כיום מתחם מסחרי בהיקף של כ-75 אלף מ"ר במתחם האלף בראשון לציון יחד עם חברת מנורה; ובנוסף קרןJTLV וחברת ב.ס.ר בונות יחד פרויקט במתחם "עץ החיים" הסמוך לשוק מחנה יהודה וצפוי להתאכלס בעוד כשנתיים וחצי. הוא כולל שני מגדלים בני 30 קומות כל אחד עם 308 יחידות דיור למגורים שכבר נמכרו ו-150 חדרי מלונאות.
ברקע העובדה כי למכרז הרביעי הוגשה רק הצעה אחת, נציין כי גם למכרז הראשון על מתחם K, שבו זכתה קבוצה בהובלת חברת אמות השקעות ואלייד נדל"ן, הוגשה הצעה אחת בלבד. המכרז פורסם לראשונה בסוף 2018 אולם נסגר רק באמצע שנת 2020, ובמסגרתו הציעה הזוכה לשלם לרמ"י עבור הקרקע כ-180 מיליון שקל – סכום הגבוה בכ-60 מיליון שקל ממחיר המינימום. את הפרויקט מתכנן משרד אדריכלים רון ארד.
במכרז השני עבור מתחם שערי צדק הישן זכתה חברת ישראל קנדה, לאחר שהוגשו לו 12 הצעות של יזמים. החברה זכתה לאחר שהציעה סכום של כ-512 מיליון – כמעט פי שניים ממחיר המינימום שהוצע במכרז. את הפרויקט מתכנן משרד אדריכלים ברעלי לויצקי כסיף דה לה פונטיין. במכרז השלישי למתחם הרכב הצפוני (J) זכתה קבוצת צביאלי של היזם ספי צביאלי ומתכנן אותו אדריכל משה צור. למכרז הוגשו שש הצעות ומחיר הזכייה נקבע על כ-78.5 מיליון שקל, פי שניים ממחיר המינימום.
בדרך לבירת ההייטק של ישראל?
פרויקט רובע הכניסה לירושלים הוא מיזם משותף של רמ"י, משרד האוצר, משרד התחבורה, עיריית ירושלים וחברת עדן - החברה העירונית לפיתוח כלכלי. המתחמים ייבנו בלב מרכז תחבורתי גדול, שכולל את תחנת הרכבת המהירה, תחנת האוטובוסים המרכזית, שלושת קווי רכבת קלה, שבילי אופניים וחניון ציבורי תת קרקעי עם 1,300 מקומות חניה. כלל המרחב הציבורי בפרויקט תוכנן על ידי משרד אדריכלים TOPOTEK1 מברלין, שזכה בתחרות אדריכלים בינלאומית לתכנון הרובע, בשיתוף עם דן בן עמרם הנדסה וניהול, פרחי צפריר אדריכלים ומשרד מילר בלום תכנון סביבתי.
בלב הפרויקט ממוקם מתחם בנייני האומה, אשר עתיד לעבור שדרוג ופיתוח משמעותי ולהפוך למרכז כנסים ענק. בימים אלו נבנים ברובע מגדלי קריית הממשלה המחוזית, אליהם יצטרף עוגן ציבורי משמעותי נוסף – היכלי המשפט והפרקליטות, העתידים לאכלס את כלל בתי המשפט הפזורים כיום בירושלים.
בימים אלו עתידים לקבל היתרי בנייה לשני מתחמים: הראשון – מגדל מרום הממוקם מערבית ובצמוד לתחנת נבון, הכולל 40 קומות למשרדים בתכנונו של האדריכל הניו יורקי איאן באדר. המתחם השני שצפוי לקבל היתר בנייה בקרוב הוא מתחםThe Capital של שותפות אשטרום-בליליוס, מגדל מגורים בן 34 קומות ומגדל משרדים בן 30 קומות בתכנון משרד יסקי מור סיון.
מנכ"ל רמ"י, יעקב קוינט, מסר: "מימוש פרויקט רובע הכניסה לירושלים יהווה מנוף חשוב לעיר, יספק כ-60 אלף מקומות עבודה חדשים ויעניק כניסה מרשימה, בתכנון רב תחומי מתקדם התואם לתקופה, לצרכי התושבים והמבקרים ולחשיבותה של העיר כבירת ישראל".
ראש העיר ירושלים, משה ליאון, הוסיף: "זהו השיווק הרביעי שמסתיים בהצלחה רבה, ומהווה הבעת אמון נוספת של החברות המובילות במשק במתחם התעסוקה וההייטק הבא של ירושלים. המתחם הופך למוקד משיכה לחברות המובילות בישראל וימשוך אוכלוסייה איכותית לעיר. זהו צעד נוסף בדרך להפיכת העיר ירושלים לבירת ההייטק של ישראל".