דיון נוסף שנערך היום (שלישי) בוועדת הכספים של הכנסת על מיסוי השתייה הממותקת לא הגיע להכרעה, אך במהלכו התרחש רגע די מוזר, שחשף את ניסיונות חברות המשקאות לנסות ולבטל את המס או להחריג ממנו את משקאות הדיאט.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כך, כאשר פרופ' ארדון רובינשטיין, מומחה לרפואה פנימית שהיה בעברו נשיא האגודה הישראלית לסוכרת וכיום מנהל מרפאה נגד סוכרת לפליטים, נשאל על ידי יו"ר הוועדה, אלכס קושניר, האם הוא מקבל כסף על ההשתתפות בדיון - הוא בתחילה אמר שכן, לאחר מכן טען שאין לו קשר עסקי עם חברות המשקאות ולבסוף הודה שהוזמן לדיון מטעם החברה המרכזית למשקאות בישראל (קוקה קולה). מדובר בגילוי נאות הכרחי שכן הפרופ' הגיע כדי להסביר מדוע לא כדאי להחיל את המס על משקאות דיאט, וציין כי הוא מסתמך על מחקרים.
בשיחה עם ynet הסביר פרופ' רובינשטיין מדוע התפתל בתשובה לשאלה את מי הוא מייצג: "אני כבד שמיעה ויש לי מכשירי שמיעה. לא הבנתי נכון את שאלת יו"ר ועדת הכספים והתפלאתי שהוא שואל אותי על התחנה המרכזית ולכן הגבתי לא לעניין. ברגע שהבנתי שטעיתי בהבנת השאלה ציינתי שאני מייצג את החברה המרכזית למשקאות. לא הייתה לי שום כוונה להסתיר את זה".
בתגובה לשאלת ynet מדוע לא ציין בראשית הישיבה כי הוא מגיע מטעמה של חברת משקאות, השיב: "נראה שאכן הייתי צריך לומר זאת בראשית דברי, אבל הייתי סבור שיושב ראש הוועדה יודע מטעם מי אני מדבר".
בדבריו טען הפרופ' כי "כל הממתיקים דלי הקלוריות נבדקו יותר מכל תוסף אחר בעולם ונמצאו תקינים ולא מזיקים, וניתן להשתמש בהם בלי סוף". רובינשטיין ציין כי דבריו מבוססים על סמך מחקרים שונים ברחבי העולם שמצאו כי טיפול בסוכרת ובהשמנת יתר באמצעות ממתיקים צלח בהצלחה מרובה. עוד אמר כי בהתבסס על מחקרים השוואתיים, הדיאט מהווה תחליף טוב עבור אנשים הצורכים סוכר על בסיס קבוע כמו ילדים חולי סוכרת ומבוגרים בעלי עודף משקל. לבסוף ציין כי לדעתו מיסוי הדיאט יפגע בבריאות הציבור.
יו"ר הוועדה: רוב המומחים שלא דיברו מטעם - בעד המס
הדיון נפתח עם דבריה של פרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות, שאמרה כי תחליפי סוכר אמנם מאושרים לשימוש, אך גופים בינ"ל ממליצים להפחית את השימוש בהם, וכי ככל שמשתמשים בהם יותר, הנזק הולך וגובר כתוצאה מכך. בנוסף אמרה כי במדינות ששמו מס על משקאות עם סוכר, היה מעבר גדול למשקאות עם תחליפי סוכר, וכי אלה נמצאו כלא יעילים בהפחתת השמנה, ונמצאו לגביהם ממצאים מדאיגים על נזק בריאותי וסביבתי, כאשר זו גם עמדת ה-OECD.
עוד הציגה אנדוולט כי נמצא קשר בין שתייה מתוקה וממותקת לעלייה בתמותה כוללת בכלל וממחלות לב וכלי דם בפרט, וכי מחקר שנעשה מראה עלייה דרמטית ברמת האינסולין לאחר תוספת של שתיה מתוקה ושל מיצי פירות טבעיים. לדבריה, באחד המחקרים עלה כי שתייה ממותקת בכמות גבוה באופן קבוע מעלה את הסיכוי לתמותה ממחלות נלוות ב-30%. לעניין מיץ טבעי הציגה הפרופ' כי בכל בכוס כזו יש בין 3 ל-4 תפוזים, לכן כמות הסוכר שיש בכוס מיץ היא גבוהה, והיא דומה להשפעה של סוכר רגיל.
לשאלות חברי הכנסת, ציינה אנדוולט כי לגבי תחליפי הסוכר, המחקר עדיין בהתהוות אך "העדויות מצטברות והולכות, ככל שאנחנו מסתכלים על מחקרים משנה האחרונה, כך הקשר בין שתייה עם תחליפי סוכר לנזק בריאותי הולך וגדל. יכול להיות שהנזק שלהם פחות חמור ממשקאות עם סוכר, אבל אני לא רוצה להחליף נזק בנזק מופחת, אני רוצה שיעברו לצרוך מים".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ קושניר סיכם את הדיון: "אני רוצה לומר שאפשר להיות בת יענה, ולא לעשות כלום, לטמון את הראש בחול ולומר שההחלטה הכי טובה היא לא לקבל החלטה. אני חושב שאנחנו כן צריכים לקבל החלטה. רוב המומחים שלא דיברו מטעם אף אחד, היו בעד המס.
"יחד עם זה, יש כמה נקודות: הנושא של תירוש חייב לקבל פתרון, כי הצריכה של תירוש לא תשתנה, משתמשים בו לצרכי פולחן, לא רק דתיים וחרדים, רבים בציבור, כולל אני לעיתים. לעניין הנושא של ההבדלים בין דיאט למשקאות מסוכרים, לא השתכנעתי שיש לשנות אותו, אם כבר צריך לעשות פעולה הפוכה ולהעלות את המס על משקאות מסוכרים. לעניין נושא התרכיזים, צריך לוודא שאנחנו משקפים נכון את המס בתוך המשקה המוכן בסוף. בנוסף יש לוודא שאין כפל מס. לעניין מיצים טבעיים: אבקש לקבל ממשרד הבריאות מידע לגביהם, שווה לייחד על זה עוד מחשבה. בנוסף, אנחנו חייבים כחברי כנסת לראות את התוכנית המלאה לעידוד שתייה בריאה והפחתת השתייה המתוקה בקרב כלל המגזרים והציבורים, נפתח עם זה בדיון הבא".