בית המשפט למשפחה באשדוד קיבל לאחרונה תביעה שהגיש אב לזמני שהות שוויוניים עם שני ילדיו, אחרי שנוקה מחשד שפגע מינית בבתו. השופטת עפרה גיא הסתמכה על המלצותיהם החיוביות של גורמי המקצוע.
בני הזוג הם הורים לבן ובת. אחרי שנפרדו הם הגישו תביעות הדדיות למשמורת על הילדים ובסופו של ההליך קבע בית המשפט שהאב יפגוש את ילדיו בימים שני ורביעי ובכל שבת שנייה. זמני השהות קוימו אך לא לזמן רב: ביולי 2017, על רקע חשש לפגיעה מינית בבת מצד האב והסב, הוגשה לבית המשפט בקשה חסויה שלאחריה הופסקו לאלתר זמני השהות של האב עם ילדיו.
אלא שכעבור כמה חודשים הגישו גורמי הרווחה חוות דעת שממנה עלה כי הבת לא נפגעה מינית, לא מאביה ולא מסבה. בנסיבות אלה עתר האב בפברואר 2020 להרחבת זמני השהות עם ילדיו. הוא טען שפרודתו תפרה לו תיקים פליליים והפרידה אותו מילדיו למשך חודשים ארוכים. הוא סיפר שהוא מעורב מאד בחיי ילדיו ואף קנה להם פסנתר כשנותרו ללא מסגרות בתקופת הקורונה. לדבריו, זמני השהות הבלתי שוויוניים יוצרים ניתוק בלתי נסבל בינו לבין ילדיו.
מנגד טענה פרודתו שהוא בעל אישיות נרקיסיסטית ונוהג לקלל אותה בנוכחות הילדים. היא ביקשה לכבד את זמני השהות שנקבעו בהיעדר שינוי נסיבות. כביסוס לטענתה סיפרה שבימים שהילדים נמצאים אצלה האב אפילו לא טורח להתקשר על מנת לשאול בשלומם.
"אין חדש תחת השמש וגם כעת ניתן להתרשם מאינטראקציה זוגית ותקשורת שלילית ביותר בין שני ההורים", כתבה השופטת עפרה גיא. היא סקרה את עמדות גורמי המקצוע וציינה שמחד עומדת המלצת העובדת הסוציאלית על הותרת זמני השהות על כנם, ומאידך ניצבת עמדת הפסיכולוג שמונה לטפל בבת, שסבר כי משמורת שוויונית עשויה לתרום למצב.
בפסק הדין צוין שמעדויות הילדים עולה שהם מעוניינים בזמני שהות שוויוניים. הודגש שהם מתגעגעים לאביהם כאשר אחת לשבועיים נוצר פער במפגשים איתו. השופטת קבעה שהוספת יום נוסף תצמצם את הפער ותתרום לתחושת הילדים. היא הוסיפה שזמני השהות נקבעו כשהילדים היו קטנים וחלה עליהם חזקת גיל הרך, אך כעת הם גדלו ויש להתחשב ברצונם. לדבריה, היא התרשמה שחרף התהפוכות שעברה המשפחה וחודשי הנתק הארוכים, התובע הוא אב מיטיב ומשמעותי.
לפיכך קבעה שיש להעדיף את רצון הילדים על פני המלצת העובדת הסוציאלית, ולהיעתר לבקשת האב. היא כתבה שהילדים כבר התרגלו למעבר בין בתי ההורים והוספת יום נוסף אחת לשבועיים לא תגרום להם טלטלה או שינוי בשגרת יומם. מכל מקום, על רקע העוינות השוררת בין ההורים היא הפנתה אותם לתיאום הורי תוך שקבעה כי צד שלא ישתף פעולה ייקנס ב-5,000 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ האישה: עו"ד דפנה זאק ו/או פתחי שחאדה
• עו"ד צהלה הלוי עוסקת בדיני משפחה
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• ynet הוא שותף באתר פסקדין