הקריפטו ממשיך לשבור שיאים: שווי הביטקוין הגיע הבוקר (שלישי) כבר למעל 89 אלף דולר למטבע, אבל בהמשך נחלש מעט וכעת נסחר סביב 87 אלף דולר. מדובר בעלייה של יותר מ-28% מאז הבחירות לנשיאות וניצחונו של דונלד טראמפ בשבוע שעבר. הזינוק בערך הקריפטו היא חלק מגל עליות שערים נרחבות במטבעות קריפטו והשקעות הקשורות למטבע מאז הבחירות לנשיאות.
אנליסטים סבורים כי את מרבית הצמיחה ניתן לייחס לציפייה כי טראמפ והממשל הנכנס יהיו "ידידותיים לקריפטו", וכי הם יקדמו בהירות רגולטורית לצד חופש פעולה בתחום. עם זאת, קשה לחזות את העתיד, ואנליסטים אחרים מזהירים מפני הסיכונים בהשקעה במטבעות דיגיטליים.
2 צפייה בגלריה
ביטקוין. אילוסטרציה
ביטקוין. אילוסטרציה
ביטקוין. אילוסטרציה
(צילום: רויטרס)

למה הביטקוין ומטבעות אחרים מזנקים כעת?

טראמפ היה בעבר ספקן לגבי קריפטו, אך שינה את דעתו ואימץ את התחום בקמפיין הבחירות שלו. הוא התחייב להפוך את ארה"ב ל"בירת הקריפטו של העולם" וליצור "רזרבה אסטרטגית" של ביטקוין. הקמפיין שלו קיבל תרומות במטבעות קריפטו והוא ניסה לגייס תומכים בכנס ביטקוין ביולי האחרון. הוא גם השיק את World Liberty Financial, מיזם חדש למסחר במטבעות דיגיטליים.
טראמפ גם הבטיח בעבר כי אם ייבחר, הוא יפטר את יו"ר הרשות לניירות הערך, גארי גנסלר, שהוביל את המאבק של הממשל האמריקני בתעשיית הקריפטו וקרא שוב ושוב לפיקוח מוגבר.
"הקריפטו עלה ככל שיום הבחירות התקדם לתוך הלילה, וככל שהתבהר יותר ויותר שטראמפ ניצח", כתבו אנליסטים מקבוצת סיטיגרופ, דיוויד גלאס ואלכס סנדרס, בהערת מחקר בשבוע שעבר. עוד לפני העלייה שלאחר הבחירות, נכסים כמו ביטקוין רשמו עליות משמעותיות במהלך השנה האחרונה. חלק גדול מהעלייה ניתן ליחס לפתיחת קרנות הביטקוין שאושרה על ידי רגולטורים אמריקנים בינואר. הקרנות החדשות האלה נסחרות בבורסה והן מספקות למשקיעים מעקב מקרוב אחר מחיר הביטקוין.

מה הסיכונים?

לנכסי קריפטו כמו ביטקוין יש היסטוריה של תנודות דרסטיות, שיכולות להגיע ללא התרעה מוקדמת. העבר התנודתי של מטבעות הקריפטו מראה שאפשר להפסיד כסף מהר כמו שמרוויחים אותו. התנהגות המחיר בטווח הארוך תלויה בתנאי שוק רחבים יותר.
כשמגפת הקורונה פרצה, הביטקוין עמד על קצת יותר מ-5,000 דולר. המחיר שלו טיפס לכמעט 69 אלף דולר עד נובמבר 2021, בימים שהתאפיינו בביקוש גבוה לנכסים טכנולוגיים. אלא שלאחר מכן הוא התרסק במהלך סדרת העלאות ריבית אגרסיביות של הפד שנועדו לרסן את האינפלציה. ב-2022 קרסה בורסת הקריפטו FTX, והאמון בקריפטו נפגע משמעותית.
2 צפייה בגלריה
טראמפ בכנס ביטקוין בנאשוויל
טראמפ בכנס ביטקוין בנאשוויל
טראמפ בכנס ביטקוין בנאשוויל
(AP Photo/Alex Brandon)
בתחילת השנה שעברה, ביטקוין בודד נמכר בפחות מ-17 אלף דולר. עם זאת, עם התמתנות האינפלציה בארה"ב, משקיעים החלו לחזור במספרים גדולים, והרווחים זינקו.
בעוד חלק מתומכי הקריפטו רואים פוטנציאל לימים שוברי שיאים נוספים, מומחים עדיין מדגישים כי יש לנהוג בזהירות, במיוחד משקיעים קטנים. "משקיעים צריכים להתעסק בקריפטו רק עם כסף שהם מוכנים להפסיד", אמרה סוזנה סטריטר, ראש מחלקת כספים ושווקים ב-Hargreaves Lansdown, בשבוע שעבר. "ראינו את התנודות הפראיות האלה בעבר".

צריכת אנרגיה

נכסים כמו ביטקוין מופקים בתהליך שנקרא "כרייה", שצורך הרבה אנרגיה. מחקר שפורסם לאחרונה על ידי אוניברסיטת האו"ם וכתב העת Earth's Future, מצא שטביעת הפחמן של כריית ביטקוין ב-2021-2020 ב-76 מדינות הייתה שוות ערך לפליטות משריפת כמעט 40 מיליארד ק"ג פחם, או הפעלת 190 תחנות כוח המופעלות בגז טבעי. 45% מדרישות החשמל של כריית ביטקוין סופקו באמצעות פחם, ו-21% באמצעות גז טבעי.
במינהל המידע של מחלקת האנרגיה של ארה"ב ציינו שכריית קריפטו ברחבי המדינה "צמחה במהירות רבה מאוד בשנים האחרונות", וכי מתכנני רשת החשמל החלו להביע דאגה מעליות בביקושים בשל כך. אומדנים ראשוניים שפורסמו על ידי המינהל בפברואר מציעים שצריכת החשמל השנתית מכריית קריפטו מייצגת כנראה בין 0.6% ל-2.3% מצריכת החשמל בארה"ב.
רלוונט למה טראמפ הפך לתומך של ביטקוין
(קרדיט: רלוונט)