הסכם ממון שעליו חתמו בני זוג לשעבר בצרפת לא יחול על דירה שבבעלותם בישראל – כך קבע לאחרונה השופט פליקס גורודצקי מבית המשפט למשפחה בירושלים. המשמעות היא שאף שהבעל לשעבר מימן את רוב הדירה - גרושתו תקבל חלק ממנה.
ביולי 2004 התחתנו בני הזוג בנישואים אזרחיים בצרפת. כחודש לפני כן הם חתמו על הסכם ממון הקובע בין היתר שבמקרה של פרידה "כל אחד מבני הזוג ישמור לעצמו הבעלות של הנכסים דניידי ודלא ניידי השייכים לו באופן אישי". כחודש לאחר החתונה האזרחית הם הגיעו לארץ כדי להינשא כדת משה וישראל.
לאחר מיסוד הקשר חזרו הצדדים לגור בצרפת למשך 15 שנים. ב-2019 עלתה המשפחה לישראל וקבעה את מושבה בירושלים. בשלהי 2022 הם רכשו דירה תמורת כ-2.2 מיליון שקל, וסמוך לאחר מכן נפרדו בני הזוג.
בתביעה שהגישה טענה האישה שהסכם הממון לא חל על הדירה בישראל. לטענתה, מאחר שההסכם לא אושר בבית המשפט בארץ, ומאחר שלא נערך הסכם חדש אחרי עלייתם ארצה - ממילא אין להחיל את ההפרדה הרכושית שבהסכם הצרפתי על הדירה בישראל והיא זכאית לחצי ממנה.
לעומתה טען הגרוש שלא הייתה לו כוונה לשתף אותה ברכושו, זאת בהסתמך על הסכם הממון שעליו חתמו בצרפת. הוא סיפר שחלק הארי של מימון רכישת הדירה, 1.6 מיליון שקל, נעשה מכיסו ומעזרת אביו, כאשר רישום אשתו כבעלים על מחצית הנכס נעשה לצרכים טכניים בלבד, על פי המלצות הבנקאי ויועץ המשכנתאות.
ברקע הדיון ניצב סעיף 15 לחוק יחסי ממון, הקובע ש"על יחסי הממון בין בני זוג יחול חוק מושבם בשעת עריכת הנישואין". לאור זאת עלתה השאלה מה קובע החוק הצרפתי ביחס לתחולת הסכם ממון על נכסים שיירכשו במדינה אחרת. לעניין זה הדגיש השופט גורודצקי שהבעל לא הוכיח כנדרש את הדין הצרפתי ואת השלכותיו של הסכם הממון על הדירה שנקנתה בישראל, ומשכך, ולו מטעם זה, יש לקבל את תביעת האישה.
הוא חידד שגם לנוכח נסיבות המקרה הספציפיות, אין לראות בהוראות ההסכם כחלות על הדירה בישראל. לדבריו, יש לייחס חשיבות ממשית לעובדה שחודש בלבד אחרי נישואי בני הזוג בצרפת, וכחודשיים בלבד לאחר עריכת ההסכם, הם הגיעו לארץ כדי להינשא כדת משה וישראל.
"באמצעות ההגעה לישראל לצורך עריכת טקס הנישואין", נכתב בפסק הדין, "הצדדים הסכימו מכללא להחיל על מערכת היחסים הרכושית שלהם ועל הנכסים שיגיעו לידיהם בישראל, את דיני ישראל ובכלל זאת חוק יחסי ממון".
אותה הסכמה עקיפה התבטאה, לדברי השופט, גם בעובדה שבני הזוג לא טרחו לערוך הסכם ממון חדש אחרי עלייתם ארצה. לעמדתו הדבר מלמד על רצונם המשתמע להחיל על הדירה שנקנתה בשלהי 2022 את הסדר איזון המשאבים שבחוק יחסי ממון.
לפיכך הוא קיבל את תביעת האישה לחלוקת הדירה בהתאם להוראות חוק יחסי ממון ולא על פי הסכם הממון, תוך חיוב בעלה לשעבר בהוצאות של 2,500 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ התובעת: עו"ד תמר ברש אבירם
• ב"כ הנתבע: עו"ד יעקב ולנשטיין
• עו"ד ג'ולי דניאל עוסקת בדיני משפחה
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין