האם המשק הישראלי מראה ניצנים של האטה? סימנים ראשונים ומדאיגים מצביעים על ירידה בצריכה, מיעוט של צרכנים בחנויות וירידה בהכנסות בבתי עסק רבים. בעוד שבשטח מרגישים את הירידה בתנועה ובהכנסות בעיקר בימים האחרונים מאז החלה המתיחות סביב התגובות האפשריות של חיזבאללה ואיראן, חלק מהנתונים מעידים על האטה שהחלה כבר לפני מספר שבועות.
3 צפייה בגלריה
עסקים מיתון חנויות
עסקים מיתון חנויות
בעסקים מדווחים: "בשבוע האחרון בהחלט יש האטה, אצל כולם"
(צילום: גד ליאור, לם וליץ סטודיו, יוגב עמרני)
שני גורמים בכירים במשרד האוצר אמרו ל-ynet ו"ממון" כי "ניכרת האטה במשק בתקופה האחרונה, שהחלה כבר ברבעון השני של השנה, בעיקר ככל שהרבעון הגיע לסיומו בחודש יוני. עם זאת, נתוני הכנסות המדינה ממיסים בחודש יולי שיפורסמו היום, אמורים עדיין להציג נתונים טובים".
גורם כלכלי בכיר נוסף אמר כי "הנתונים כעת פחות טובים ואם המלחמה תתמשך וגם תתרחב – המשק צפוי לספוג מכה לא קלה כבר בתקופה הקרובה".

הסוחרים בשטח מרגישים את המתיחות

בשטח, לעומת זאת, אומרים כבר בפה מלא שהמצב לא טוב. יו"ר האיגוד הארצי למסחר, עזרא עטיה, שמנהל מאות תיקי מס ומע"מ של חנויות במרכז ירושלים, אמר כי "מראשית חודש יולי אנחנו רואים בבירור אצל הסוחרים נתונים המצביעים על ירידה של 10%–15% בפדיון כמעט בכל הענפים. מזה עשרה ימים הירידה מגיעה לכדי שיעור גבוה כמותו לא ראינו מאז משבר הקורונה של כ-20%. זאת, להוציא את חנויות המזון שבהן נרשמת עלייה משמעותית, בעיקר בימים האחרונים עקב הצטיידות של הציבור במלאים לשעת חירום".
אלי פלוס, מנכ"ל רשת תמנון, הודה שהמצב בהחלט משפיע. "בשבוע האחרון בהחלט יש האטה, אצל כולם, זה מורכב מהעובדה שבתקופה לפני תשעה באב, בכל שנה, הדתיים והמסורתיים קונים פחות, תוסיפו לזה את המצב: האיום מהצפון ומאיראן שבגללו הציבור יושב ומחכה בלי לדעת למה. בערב לא יוצאים, וקונים פחות".
עומר אוגולניק, סמנכ"ל הסחר ומנהל פעילות הקניונים במליסרון אמר כי "בשבוע האחרון יש ירידה בשעות הערב לא רק בקניונים, גם במסעדות, בתי קפה ומסחר בחוץ. מאז החשש מהתגובה האיראנית, אנשים בשעות הערב משתדלים להתכנס בבתים. אבל ביום חם בחוץ, הקניונים ממוזגים, יש מרחבים מוגנים, ויש תנועה שמפצה על הערב. בטוטאל, המספרים שלנו גדלים ביחס לתקופה מקבילה".
אולם כאמור לפי נתוני ריס, בחודש יוני פדו חנויות האופנה 58.34 שקל למ"ר ביום, בחודש יולי פדו 52.46 שקל למ"ר ביום ומתחילת חודש אוגוסט כשהאיום האיראני כבר מרחף ירד הפדיון ל-44.5 שקל למ"ר ביום - ירידה של כ-24% בהשוואה ליולי. גם אם ניקח בחשבון שביולי-אוגוסט יש יותר נוסעים לחו"ל, עדיין סביר שהמצב הביטחוני והכלכלי משפיע.
גם נתוני הפריסה לפי ימים מראים ירידה: ביום ראשון 28 ביולי הפדיון עמד על 56.3 שקל למ"ר, ביום רביעי 31 ביולי הוא ירד כבר ל-53.1 שקל למ"ר, ביום שישי 2 באוגוסט שוב נרשמה ירידה ל-42.6 שקל למ"ר. עם זאת צריך להבהיר שבהשוואה ליולי בשנה שעברה, המצב עדיין טוב יותר והפדיון בקניונים עלה ב-9.4% ובפאוור סנטרים ב-6.2%.

"שני לקוחות כל היום"

אבל גם מחוץ לקניונים, במרכז ירושלים מרגישים היטב את הירידה במכירות. בעל חנות בגדים ברחוב יפו אמר כי בימים האחרונים נכנסו לחנות במשך כמה שעות בקושי שני לקוחות לעומת עשרות ביום עד סוף חודש יוני. "אני מרגיש שמתחיל מיתון, אבל לא יכול עדיין לצמצם פעילות ולא מפטר את העובדים. אולי זה רק זמני".
נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, ציין כי "אנחנו רואים בבירור נתונים פחות טובים ברבעון השני של השנה. התעשייה מתקשה כעת לחזור לפעילות מלאה עקב השלכות המלחמה. ברבעון השני של 2024 אנחנו רואים ירידה בכלל האינדיקטורים. נרשמה ירידה בתפוקת התעשייה, בהשקעות לשוק המקומי, בהשקעות וביצוא. ביצוא נרשמה כבר ירידה חדה, בעיקר בתחום הכימיקלים והתרופות".

"המסעדה לא מלאה"

מי שחש היטב את הירידה הם בתי הקפה, המסעדות והברים. "מאז שהחלה המתיחות האחרונה אנחנו חווים ירידה של 50%", אמר ל-ynet ו"ממון" עוזי גל מהבר מלביר בחיפה. "אנחנו עובדים רק בערב ואנשים חוששים יותר בערב, אבל אנחנו חזקים. רק בשנה האחרונה עברנו אירועים של 20 שנה. אנחנו לא מתכוונים לסגור, נעבור גם את זה".
3 צפייה בגלריה
אביעד פלד ה שף של ה מסעדה מסעדות קרוט ו פרא צולם ב מסעדה מסעדת קרוט ב כיכר הבימה תל אביב אוכל
אביעד פלד ה שף של ה מסעדה מסעדות קרוט ו פרא צולם ב מסעדה מסעדת קרוט ב כיכר הבימה תל אביב אוכל
"בין 30% ל-50% ירידה בהכנסות". אביעד פלד, ממבעלי ביסטרו פרא בת"א
(צילום: יובל חן)
בתל אביב יש אולי תחושה שהעסקים כרגיל ומי שמסתובב בערב ברחוב דיזנגוף וברחוב קינג ג'ורג' רואה רחובות הומי אנשים. "מראה העיניים משקר", מסביר אביעד פלד, אחד מבעלי ביסטרו פרא הפופולרי ברחוב נחלת בנימין. "אצלנו היה בסופ"ש ירידה של 50%. אני לא חושב שזה יישאר ככה הרבה ומאמין שתהיה חזרה לשגרה, אבל כרגע, מאז עלייתו השמיימה של איסמעיל הנייה אנחנו חווים בין 30% ל-50% ירידה בהכנסות. בכל מקרה אנחנו מוכנים לזה ואנחנו יכולים לעבור את זה, כי נולדנו במדינה הזאת ופתחנו את העסק במדינה הזאת. אז אנחנו מתכוננים תמיד ליום שכזה".
לדבריו "פתחנו את פרא רגע אחרי הקורונה ואז הגיע עוד גל קורונה. בעצם אף פעם לא חווינו את פרא בתקופה יחסית שקטה. זה לא קרה. למשל, תיירים זה דבר שאנחנו לא מכירים עדיין ואנחנו פתוחים כמעט 3.5 שנים. אבל שלא ייראה כאילו אני בוכה. אני לא בוכה. אנחנו מתמודדים עם זה".
עם זאת, מרשתות בתי הקולנוע נמסר שאין ירידה דרמטית בתפוסה, חלקן מרגישות אפילו עלייה באוגוסט לעומת יולי, גם בחיפה. כן מדווחים שם על ירידה בהזמנות אונליין. גורם בענף אמר כי "אנשים מגיעים וקונים כרטיסים במקום ופחות מזמינים בגלל חוסר הוודאות כנראה".
גיל סתיו, מנכ"ל רשת הוט סינמה, מסביר: "האם האיום החדש מורגש אצלנו? עדיין לא. באוגוסט תמיד יש עלייה לעומת יולי כולל עכשיו, אבל כן יש ירידה בהשוואה לאוגוסט אשתקד. זה גם קשור לטיסות וגם לימי בין המצרים. חלק מהקהל לא מגיע, אבל כאמור האולמות מלאים. אנחנו בשיא החופש הגדול, הורים מחפשים בילוי במזגן. מרבית בתי הקולנוע נמצאים בקניונים - שנתפסים כמקום ממוגן. בבתי הקולנוע שלנו בקניונים אין ירידה. יש ירידה קטנה בבתי קולנוע מחוץ לקניונים. ובכל זאת אנשים מחפשים את הבילוי. רבים ביטלו טיסות וסרט זה הבילוי הכי זול במזגן שקיים למשפחה".