בית המשפט המחוזי מרכז לוד דחה לאחרונה ערעור שהגישו בני זוג ידועים בציבור על החלטה שקבעה כי יהיה עליהם לאשר בשנית הסכם רכושי אם יחליטו להינשא בעתיד.
בני הזוג חיים כידועים בציבור מאז 2022. בשנה שעברה הם חתמו ביניהם על הסכם שקובע הפרדה רכושית ונקבע שצורת הרישום של כל נכס תהווה הוכחה מכרעת לבעלות בו. ההסכם אושר בבית המשפט למשפחה בפתח תקווה בסמוך למועד זה מכוח הדין הכללי. בהחלטה הובהר כי מכיוון שהשניים לא נשואים, חוק יחסי ממון לא חל עליהם ולכן ככל שיחליטו להינשא - יהיה עליהם להביא את ההסכם לאישור מחודש מכוח חוק יחסי ממון.
1 צפייה בגלריה
גרושים
גרושים
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
באוקטובר 2023 דחה בית המשפט את בקשת בני הזוג למחוק את ההבהרה בעניין האישור המחודש של ההסכם, והם הגישו יחד ערעור. לטענתם, לא הייתה כל הצדקה להבהרה שכן ההסכם אושר הן מכוח חוק יחסי ממון והן מכוח חוק בית המשפט למשפחה. לשיטתם, לנוכח ההסכמה ביניהם כי הוראות ההסכם יחולו גם בעת נישואין, הרי שאישור בית המשפט חל גם במידה שיחליטו להינשא.
הם ציינו כי משמעות ההחלטה היא שכל הסכמי הממון שנחתמים בין בני זוג ערב חופתם אינם תקפים ונדרשים לאישור מחדש לאחר החתונה, מה שיוביל לכאוס משפטי.
אבל השופטים ורדה פלאוט, צבי ויצמן, וצבייה גרדשטיין פפקין ציינו שהוראות חוק יחסי ממון אינן חלות בעניינם של ידועים בציבור אלא רק בעניינם של בני זוג נשואים או אלו המתעתדים להינשא בסמוך לחתימת ההסכם.
עו"ד מרים שליועו"ד מרים שליושמעון איפרגן
בפסק הדין הודגש שאין משמעות הדבר כי בני זוג ידועים בציבור אינם יכולים לאשר הסכם רכושי ביניהם. הסכם שכזה יאושר מכוח סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה על פי הדין הכללי. ואולם, ההסכם המאושר לא יהיה בדרך כלל "הסכם ממון" שיש בכוחו להתגבר על חוק יחסי ממון, אלא אם יאושר שוב לאחר הנישואים או בסמוך לחתונה.
השופטים הבהירו שכעניין של מדיניות שיפוטית, ראוי להימנע מחוזים המסדירים בהינף אחד ובלא הפרדה ברורה את הזכויות והחובות של אותם צדדים הן כידועים בציבור והן כנשואים: "ערבוב כזה אינו רצוי, ויש בו לשבש את התחומים, להרבות מחלוקות וליצור פתח לבעיות מיותרות".
זאת, בין היתר, מכיוון כשבמועד כריתת החוזה במעמד של ידועים בציבור, אין לצדדים די נתונים באשר לסיכויים, לתזמון ולתנאים של תרחיש הנישואין.
ביחס להוראה שקבעו בני הזוג בהסכם שלפיה הוא יחול גם במקרה של נישואין קבעו השופטים שצדדים אינם יכולים לקבוע את גידרו של ההסכם כ"הסכם ממון", כאשר חוק זה כלל אינו חל בעניינם.
• לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ בני הזוג: עו"ד איימי בכור בוני • עו"ד מרים שליו עוסקת בדיני משפחה • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין