נתונים חדשים של מינהל התכנון שהוצגו לאחרונה מעידים כי תוכניות התחדשות עירונית מתקרבות להוות 50% מתוכניות המגורים שמקבלות אישור בישראל. גם בשטח ניתן לראות התקדמות בכמה צירים.
בקריית אונו, ברחוב לוי אשכול, החלה הריסתן של 72 דירות ישנות במסגרת פרויקט פינוי בינוי רחב היקף. מדובר בשלב השלישי והאחרון בפרויקט עלמא של קבוצת כנען ואת הדירות הישנות יחליפו 180 דירות חדשות בשני מגדלי מגורים בני 20 קומות.
2 צפייה בגלריה
הריסת מבנים ישנים בפרויקט פינוי בינוי בקרית אונו
הריסת מבנים ישנים בפרויקט פינוי בינוי בקרית אונו
הריסת המבנים ישנים בפרויקט פינוי בינוי של קבוצת כנען בקרית אונו
(צילום: שרה בן אפרים)
הפרויקט כולו, בכל שלביו, כולל 10 בנייני מגורים בני 12-20 קומות ובהם 765 דירות חדשות במקום 11 מבנים ותיקים ובהם 232 דירות וכן כ-6,000 מ"ר של שטחי מסחר. הפרויקט מתוכנן על ידי משרד פייגין אדריכלים ומבוצע על ידי חברת תדהר. בנק דיסקונט הוא הבנק המלווה. מקבוצת כנען נמסר כי קצב הבנייה בשלבים הקודמים מתקדם והאכלוס הראשון בפרויקט צפוי בעוד כשנה וחצי.
באירוע ההריסה נכחו ראש העיר מיכל רוזנשיין, בעלי קבוצת כנען, בעלי הדירות הוותיקים במתחם וגם נציגי הקהילה היהודית יוצאי איראן מלונג איילנד, ניו יורק, אשר רכשו בפרויקט החדש כ-50 דירות.
גדעון פרשיד, אחד מרוכשי הדירות במתחם שהגיע מניו יורק לאירוע ההריסה אמר: "לאור אירועי האנטישמיות המתגברים, חיפשנו פרויקט בו נוכל לרכוש במשותף כל חברי הקהילה כי הרגשנו שאנחנו חייבים תעודת ביטוח בישראל. יש לי 15 נכדים ואני רוצה שכולם ישרתו בצבא. אני מודע לסיכונים, אבל זה כבוד. כיהודי, להיות מחוץ לישראל זה לא אותו הדבר. יש כוח עליון שאומר לך שזה הבית".

"גשר בין קהילות"

מיכל רוזנשיין, ראש העיר קריית אונו, אמרה באירוע: "פרויקט עלמא הוא דוגמה להתחדשות עירונית שמשלבת חדשנות, איכות חיים וקשר עמוק עם קהילות יהודיות ברחבי העולם. התחלת שלב ג' של הפרויקט מסמלת לא רק את המשך הפיתוח של קריית אונו, אלא גם את החיבור בין ישראל לתפוצות בתקופה מאתגרת זו. אני מברכת את התושבים הוותיקים שעוברים תהליך של התחדשות לצד התושבים החדשים, כולל חברי הקהילה היהודית מניו יורק, שבחרו להשקיע ולהשתקע בעירנו".
איל הנדלראיל הנדלרצלם: תומר חומפס
איל הנדלר, יו"ר קבוצת כנען, אמר באירוע: "לאחר שלבים ארוכים והרבה אמונה בדרך, אנו גאים לצאת לדרך עם השלב השלישי והאחרון של 'עלמא'. מדובר בפרויקט משמעותי שמחבר בין התחדשות עירונית לבין חיזוק הקשר עם יהדות התפוצות. גם בתקופה מאתגרת זו, בימי מלחמה וימים כואבים לעמנו, הצלחנו להמשיך ולקדם את הפרויקט. כאשר יהודים מרחבי העולם בוחרים להשקיע בישראל ולחזק את הקשר עם המדינה, ובוחרים בפרויקט זה מוכיח שהפרויקט אינו רק מיזם נדל"ני - אלא גשר בין קהילות המשקף את החוסן של החברה הישראלית ואת האחדות היהודית העולמית".
הילה ערן-זיק, ראשת החטיבה העסקית בבנק דיסקונט: "אנו רואים חשיבות רבה במימון פרויקטים של התחדשות עירונית, כחלק מהמיקודים האסטרטגיים של הבנק לקידום מיזמי התחדשות עירונית וסיוע בהתמודדות עם מצוקת הדיור והמחסור בקרקעות פנויות".

492 דירות חדשות במקום 156

בחולון, נרשמה התקדמות בתוכנית פינוי בינוי במתחם הרחובות רבי עקיבא ובר כוכבא. מדובר בתוכנית שמקדמת חברת חברת ICR ישראל קנדה ראם מגורים שאושרה להפקדה בוועדה המקומית.
התכנית מתייחסת למתחם בן 23 דונם ומציעה הריסה ופינוי של 156 דירות ישנות ב-13 בנייני מגורים ובנייה של 492 דירות חדשות במגדל מגורים בן 27 קומות ו-11 מבנים בגובה של בין 6 ל-9 קומות.
עוד מציעה התוכנית כי ייבנה שטח מסחרי של 520 מ"ר לאורך רחוב בר כוכבא, וכן כ-5 דונם שטחי ציבור. נציין כי מדובר בשלב מקדמי של התוכנית ונכון להיום היא עוד צפויה לעבור לאישור הוועדה המחוזית. משרד האדריכלים של הפרויקט הוא קיסלוב קיי אדריכלים ומשרד עוה"ד שמלווה את בעלי הדירות הוותיקות הוא אומיד ושות'.
2 צפייה בגלריה
הדמיה של תוכנית לפינוי בינוי בחולון
הדמיה של תוכנית לפינוי בינוי בחולון
הדמיה של תוכנית לפינוי בינוי בחולון
(הדמיה: אלכס לובימוב)
מורדי שבת, מנכ"ל ICR, מסר היום: "החברה ממשיכה להוביל קידום מתחמי התחדשות עירונית שונים ברחבי הארץ וכעת נכנסת לראשונה גם לחולון. המתחם הזה הוא הסנונית הראשונה ובדרך למתחמים נוספים בעיר. אופי הפרויקט בחולון מותאם לאסטרטגיה של החברה לפתח אזורים מבטיחים שנמצאים באזורי ביקוש וצמיחה, ושיתרמו לשינוי פני האזור, כפי שעשו ברחבי הארץ פרויקטים אחרים של החברה, ובכלל זה גבעתיים, הרצליה, נתניה, ירושלים, ועוד".