בשיתוף אתר "המקצוענים"
מהירות התגובה, היא הדבר האפקטיבי ביותר בניסיון להסיר כתמים מהשטיח.
ככל שתמתינו יותר זמן, כך הסיכוי להיפטר מהכתם לגמרי יורד. מה חשוב לדעת ומהן הטעויות שלא כדאי לעשות בכדי לשמור על סיבי השטיח? לפניכם המדריך.
האם כל שטיח ניתן לניקוי וכל כתם ניתן להסרה?
אמנם ניתן לנקות את כל סוגי השטיחים, אך לא בהכרח להיפטר מכל הכתמים. ראשית, ישנו הבדל בעוצמת הניקוי.
ככל שהשטיח עשוי מסיבים עדינים יותר (טבעיים) וכן אם הוא ארוג בעבודת-יד, הרי שפעולת הניקוי צריכה להיות הרבה יותר זהירה.
כמו כן, דווקא בשטיחים הטבעיים והיקרים יותר, עם הדוגמאות האוריינטליות הייחודיות (בסגנון פרסי, אפגני או סיני, למשל) הרי שיהיה הרבה יותר קשה להיפטר מכתמים, בייחוד אם הם כתמים ישנים שלא הוסרו מיידית.
גם לסוג הכתם יש השפעה על היכולת להסיר אותו. אם מדובר בכתם שנוצר מדבק או שמן תעשייתי, למשל, ייתכן שהוא יישאר לנצח על הסיב.
מהי הטעות הנפוצה ביותר בניסיון להסיר כתם?
הנטייה טבעית היא למרוח את הכתם, מתוך מחשבה שהוא ייעלם. בפועל, אמנם הכתם יבלוט פחות, אך הוא גם יהיה גדול יותר, ועדיין תראו את קווי המתאר של הכתם.
מה עושים: השיטה הטובה ביותר היא תחילה ללחוץ על הכתם עם מגבת או בד כותנה, ובכך לספוג את הנוזלים (ניתן לדרוך על המגבת, לספיגה טובה יותר).
רק לאחר מכן, יש לדלל את הכתם עם מים ומעט סבון כלים (או חומר להסרת כתמים מבגדים). יש להרטיב רק את הכתם, ולהקפיד לספוג את השטיח היטב לאחר כל פעולת הרטבה שכזו.
האם כדאי להשתמש בחומרים ייעודיים לניקוי שטיחים?
אם אינכם יודעים כיצד להשתמש בהם, מוטב להסתפק בחומרים סולידיים יותר כמו סבון כלים. זאת, משום שהם דביקים וחודרים לשטיח, ויכולים לגרום לכם ליותר נזק מאשר לתועלת, אם לא תדעו להסיר אותם היטב.
כל הקודם זוכה בשטיח נקי: הסירו את הכתם מיידית
נשפכה לכם כוס קפה על השטיח? אל תחכו למחר, וגם לא לאחר שהאורחים יעזבו את ביתכם. בהסרת כתמים, יש השפעה גדולה לזמן.
ככל שהכתם ישהה יותר זמן על הסיבים, הוא ייתפס בצורה חזקה יותר ויהיה קשה להיפטר ממנו. ניקוי כתם נקודתי צריך להיעשות תוך 15 דקות, על מנת שהכתם לא יתקבע.
התאימו את שיטת הניקוי לסוג החומר שנשפך
בוץ ומרבית סוגי המזון: מהלו רבע כוס חומץ בישול ביתי (5%) עם כמות מזערית של סבון כלים עדין ושתי כוסות מים.
טבלו את התמיסה עם נייר סופג (כמו זה שבשימוש במטבח) ולחצו קלות עם הנייר הסופג על הכתם מספר פעמים. הימנעו משפשוף הכתם. לאחר מכן, קחו נייר סופג יבש ונקי ויבשו את אזור הכתם הרטוב עד לייבוש מלא.
מיץ פירות, מרק ירקות או יין אדום: בשל החומציות הגבוהה, יש לשפוך מלח על אזור הכתם, על מנת שהמלח יספוג את הנוזל.
רק לאחר מכן, יש לאסוף את השאריות בעזרת כף מטבח. בסיום, לאחר שהסרתם את השאריות פזרו מעט מים קרים על אזור הכתם, ובסיום ייבשו את השטיח. הימנעו מלשפשף את הכתם.
שתן וצואה של חיית מחמד: ישנן שתי אפשרויות. אפשרות אחת (בדומה להסרת שאריות מזון ובוץ) היא למהול רבע כוס חומץ בישול ביתי (5%) עם כמות מזערית של סבון כלים עדין ושתי כוסות מים.
טבלו את התמיסה עם נייר סופג (כמו זה שבשימוש במטבח) ולחצו קלות עם הנייר הסופג על הכתם מספר פעמים. הימנעו משפשוף הכתם. לאחר מכן, קחו נייר סופג יבש ונקי ויבשו את אזור הכתם הרטוב עד לייבוש מלא.
האפשרות השנייה, היא להשתמש בכפית אמוניה המהולה בכוס מים. יש לטבול נייר סופג בתמיסה שנוצרה, ללחוץ קלות על האזור המלוכלך. יש לחזור על הלחיצה בעדינות מספר פעמים, ולא לשפשף את סיבי השטיח. בסיום, יש לפזר בעדינות מים קרים (עם מזרק או כף), ובסיום לייבש את אזור הכתם.
כתמי צבע או כתמי שמן: גם כאן יש מספר אפשרויות: האחת, באמצעות תמיסת החומץ המתוארת לעיל. השנייה, בעזרת תמיסת האמוניה שהוזכרה בסעיף לניקוי שתן וצואה של חיות מחמד. השלישית, היא הסרת הכתמת בעזרת מסיר לק.
לא משנה באיזו אפשרות תבחרו, חשוב לשטוף בסיום את התמיסה או את מסיר הלק עם מים קרים ולייבש את האזור שניקיתם.
הסרת כתם לק משטיח: ניסיתם למרוח לק על הציפורניים והבקבוק נפל ונשפך על השטיח? לפני שאתם ממהרים להסיר אותו עם אצטון או מסיר לק אחר, בדקו בזהירות בפינה נסתרת של השטיח לפני שאתם ממהרים להרוס אותו.
קחו מקלון צמר-גפן, טבלו אותו באצטון ובדקו אזור אחר של השטיח שלא נגוע בלק.
רק לאחר שתוודאו שאין ירידת צבע של סיבי השטיח כתוצאה מהמגע עם האצטון, נקו את אזור הכתם. עשו זאת עם נייר סופג לבן.
אם רק הלק שנשפך נספג בנייר הסופג, המשיכו בפעולה זו. אם גם צבעו של השטיח נותר על הנייר הסופג, הפסיקו את הפעולה.
עדיף להשתמש בכמות קטנה של מסיר לק, ולכל היותר להוסיף, מאשר לשפוך כמות גדולה מדי של נוזל, שרק תגדיל את הנזק.
אקונומיקה או מי חמצן: ככל שחומרים כימיים באים במגע עם השטיח, הרי שהפתרון הביתי היחיד הוא זמני, עד לניקוי מקצועי של השטיח באמצעות מכשור או במפעל לניקוי שטיחים.
הדבר היחידי שמומלץ לעשות הוא לשטוף את האזור במים קרים, בכדי לדלל את קמות החומר הכימי שנשפך, ובכך להקטין את הנזק (צריבת הסיבים, שינוי גוון שלהם והפיכתם ליבשים ו'שרופים').
פורסם לראשונה: 12:41, 30.03.22