עם האירועים האחרונים בזירה הסורית, עולה השאלה מה יעלה בגורל אימפריית הסמים שהקים משטרו של הנשיא בשאר אל-אסד? הסם הממריץ קפטגון, שכונה גם כ"סם האומץ של דאעש" ו"קוקאין לעניים" ונמצא בין השאר על גופותיהם וברכביהם של מחבלי חמאס בטבח ה-7 באוקטובר, גלגל לפחות חמישה מיליארד דולר בשנה ונחשב לענף הייצוא מספר אחד של סוריה.
הקפטגון מימן את הצבא הסורי וגם את חיזבאללה וכמובן שהמיליארדים זרמו גם לכיסים הפרטיים של משפחת אסד, הגנרלים בצבא הסורי ובכירי חיזבאללה. התעשייה הזו החזיקה כלכלית את המשטר כי הכלכלה הסורית התרסקה בעקבות מלחמת האזרחים, כאשר מדובר בהיקפים שלא נופלים מקרטלי הסמים הגדולים במקסיקו ובדרום אמריקה.
מי שהיה האחראי על מפעלי ייצור הקפטגון בסוריה, הוא לא אחר ממאהר אל-אסד, אחיו של בשאר אל-אסד. זאת, ככל הנראה עד הימים האחרונים, בהם השתלטו המורדים על המחוזות השונים בסוריה. מאהר הוא מפקד הדיוויזיה הרביעית בצבא הסורי המתפורר בשעות אלה, שזכתה לאורך השנים לכינוי "דיוויזיית הקפטגון". משטרו של אסד התבסס ברובו על כספים שהגיעו מתעשיית הסמים, ששגשגה בתמיכת איראן ובשיתוף של חיזבאללה.
מדינות האזור התמודדו במשך שנים עם ניסיונות ההברחה הבלתי פוסקים של סמים מסוריה לשטחיהן. אורכו למשל של הגבול בין ירדן לסוריה הוא יותר מ-375 קילומטר, מה שהופך את משימת הפיקוח עליו ללא פשוטה כלל. כעת עם ההתפתחויות במדינה, ניתן להניח כי פס הייצור פסק, לפחות לעת עתה. למאהר יש דברים חשובים יותר לעסוק בהם, כמו הישרדותו למשל, כשעדיין לא ברור לאן נמלט. בשעות הבוקר דווח כי "מאהר אל-אסד נמצא ככל הנראה באל-קרדאחה בחוף הסורי" וכי "הוא צפוי לצאת דרך נמל התעופה חמיימים", אך הדיווח לא אומת. בשעות האחרונות גם הופץ בערוץ המזוהה עם המורדים סרטון של מקלט תת קרקעי תחת ביתו של מאהר. גם גורלו של אסד עדיין לא ברור, למרות הדיווחים השונים.
אימת הקפטגון גרמה למתחים לא רק של סוריה מול המדינות השכנות, אלא גם בתוך סוריה עצמה. בשנה האחרונה דווח מספר פעמים על תקיפות מטוסי קרב ירדניים נגד מבנים הקשורים לסחר בסם הקפטגון בגבול של ירדן עם סוריה, בעיקר באזור א-סווידא שבדרום מערב סוריה. למרות שהתקיפות הירדניות כוונו בעיקר למרכזים, מחסנים ובתים הקשורים בצורה כזו או אחרת לסם, לא פעם נהרגו בהן גם אזרחים סורים חפים מפשע.
באחת התקיפות בינואר השנה נהרגו עשרה בני אדם, ביניהם שתי ילדות מהכפר ערמאן שבמחוז א-סווידא. התושבים יצאו לרחובות למחות נגד המשטר שהפך את בתיהם ליעדי תקיפות של הירדנים. אחת המפגינות נשאה שלט נגד בשאר אל-אסד: "סוחר הקפטגון נמצא בארמון שלו ולא בערמאן או במלח (שני האזורים שהותקפו)".
חיזבאללה לאורך השנים הכחיש את מעורבותו בייצור הסם, אך איראן בנתה עבורו מפעלי ייצור באזור אל-בקאע הלבנוני הגובל עם סוריה. לפי דיווחים, למרות מעורבותו חיזבאללה נזהר ששותפיו לא ישחקו תפקידים מרכזיים בהברחות.
באל-ג'זירה נטען בתחילת השנה כי סוריה מייצרת 80% מסך הקפטגון העולמי וכי ירדן תפסה בשנת 2022 65 מיליון כדורי קפטגון שהיו בדרך לשטחה, כולם מסוריה. חלק מהברחות הסמים בגבול עם ירדן מתבצעות בצורה רגלית ואחרות על ידי כטב"מים, המשמשים פעמים רבות גם להעברת אמצעי לחימה. הצבא הירדני נוהג לפרסם באמצעי התקשורת הרשמיים במדינה על כל סיכול הברחה משמעותי.
עם ההתפתחויות האחרונות, לצד כל השאלות שעולות לגבי עתיד סוריה ועתיד משפחת אסד, עולה גם השאלה מה עתיד ייצור הסמים במדינה והאם שכנותיה של סוריה יוכלו כעת לנשום לרווחה לפחות מהבחינה הזאת. עם זאת, צריך לזכור כי איראן עדיין בשטח וחיזבאללה אמנם נפגע בחודשים האחרונים, אבל הוא עודנו כאן וגם הוא חלק בלתי נפרד מאימפריית הסמים האזורית.