בשיתוף בראזני ואבני דרך
הרצון בסביבת מגורים ירוקה וקהילתית לצד הצורך בקרבה למרכזי עבודה ומסחר מהווים עבור ישראלים רבים אתגר משמעותי. בשנים האחרונות השתנו הרגלי העבודה ברחבי העולם וגם בישראל עם המעבר למודל עבודה היברידית, שמייתר את הצורך להגיע יום יום למשרד או למקום העבודה.
מודל זה יצר הזדמנות מעניינת לגור ביישוב שקט, עם חינוך איכותי וחיי קהילה איכותיים, ותעסוקה במרחק נסיעה של כשעה מהבית לצד אפשרויות תעסוקה מרחוק. בימים אלה נבנית בלב רמת הגולן הזדמנות כזאת, שתאפשר לכם להגיע למשרד, אם תרצו, או לעבוד מהבית מול נוף ירוק, ואחרי העבודה ליהנות מקהילה מגובשת וחזקה וממרחבים גדולים מחוץ לדלת.
4 צפייה בגלריה
(הדמיות: viewpoint)
המועצה המקומית קצרין, שנוסדה לפני 47 שנים ומונה כיום כ-9,300 תושבים, חווה מהלך דרמטי, שעתיד להכפיל את אוכלוסייתה בתוך פחות מעשור, להפוך אותה למרכז עירוני עדכני, רלוונטי, תוסס, וייחודי הנמצא בליבו של טבע ייחודי ופראי. בעידן ההיברידי הגמיש שבו כולנו מתנהלים היום, מדובר בבשורה של ממש - החלום הישראלי כולו בחבילה אחת בהישג יד ובאיכות וסטנדרטים בלתי מתפשרים.
כל זה מתאפשר בעקבות מכרז של משרד הבינוי והשיכון להקמת עיר קטנה בשיטת תכנן ובנה במתכונת המשלבת מגורים ותעסוקה, על פני שטח של כ-630 דונם, שבו זכו קבוצת אבני דרך בשיתוף קבוצת י.ד ברזאני, שתיהן יזמיות נדל"ן עתירות ניסיון. הפרויקט מוקם בחלקו הדרומי של היישוב בקרבה לאתרי טבע ידועים רבים, בהם יער יהודיה, נחל זויתן ובריכת המשושים.
4 צפייה בגלריה
(הדמיות: viewpoint)
בתחום המגורים ייבנו במסגרת הפרויקט כ-1,800 יחידות דיור בתמהיל מגוון של צמודי קרקע דו-משפחתיים, חלקם משולבי תיירות (צימרים), ובנייני מגורים בני 4-5 קומות. נכון להיום כ-600 יחידות דיור כבר קיבלו היתר בנייה. לצדם יוקמו בתי ספר, גנים ומעונות יום, מבני ציבור, מתחמי מסחר ותעסוקה, חלקם משולבים במבני המגורים, וכן שני מלונות. שאר הרובע כולו ייהנה מעשרות דונמים של שטחים פתוחים.

"הבתים משתנים לאורך הרחוב"

למלאכת התכנון והעיצוב ברובע המתהווה, שותפה האדריכלית דנה אוברזון, בעלת משרד "דנה אוברזון אדריכלים", ואליו היא יוצקת את הקו הייחודי המאפיין אותה. אוברזון מייצרת דיאלוג בין בתי המגורים לטבע הגעשי ולמרחבים הירוקים המאפיינים את הגולן, בין היתר בעזרת שימוש בחומרים דוגמת אבן הבזלת. כך, התכנון המוקפד של הרובע החדש מתכלל את כלל צורכי התושבים, וישנו צפי לזינוק בהיקפי הביקוש למגורים בעיר.
4 צפייה בגלריה
(הדמיות: viewpoint)
"קצרין היא המרכז העירוני המרכזי של רמת הגולן, ובכך הייחודיות שלה. יש לה המון מה להציע, אבל היא לא מספיק מוכרת לקהל הרחב", מסבירה אוברזון. "כשקיבלנו את הפרויקט, התרגשנו מהאפשרות להיות חלק מהגלגל שיעודד מעבר לחבל הארץ הקסום הזה, בעזרת תכנון עירוני נכון ותכנון אדריכלי מוקפד. הכוונה היא להפניה נכונה לנוף, מרווחים נכונים בין הבתים, חזיתות פתוחות לרחוב, תחושה של שכונה שאינה משוכפלת, כשהבתים משתנים לאורך הרחוב".
לאילו קהלי יעד מכוון הפרויקט?
"למשפחות מכל הסוגים, שקוסם להן המעבר לטבע, ולא רוצות לוותר על הקרבה לפונקציות שיש לעיר להציע, כמו מוסדות חינוך ותרבות, תעסוקה, מסחר ועוד, ולאנשים שמחפשים קהילה ושכנות, מרחב ואוויר טוב".
איך רמת הגולן מעניקה השראה לעיצוב ייחודי?
"קצרין מלאה בהשראה. היא נמצאת בלב הטבע הכי יפה בארץ, על גבי הר געש עתיק וניצבת אל מול נוף עוצר נשימה של הכנרת והחרמון. היא קרובה ליער יהודייה ולאתרי טבע ידועים רבים, בהם נחל זויתן ובריכת המשושים, וטומנת בחובה היסטוריה ארוכה ותרבות מגוונת מאוד. היוקרה מתבטאת בתכנון מוקפד ובלתי מתפשר של הבתים, בשמירה על סטנדרטים גבוהים בכל הנוגע לבחירת חומרים ולפרטי הבניין, וגיוון פני הרחוב עם מספר טיפוסי בתים, במחשבה על המשפחות שיגורו שם. כל אחד יכול לבחור טיפוס של בית על-פי העדפותיו".
4 צפייה בגלריה
(הדמיות: viewpoint)
מה מאפיין את התכנון שלך ברובע החדש?
"המגרשים שלנו נמצאים קו ראשון ושני לנוף הפתוח, הקפדנו לתת לכל מגרש את החיבור המקסימלי עם הגינה הפרטית שלו, ודווקא בחזית לרחוב לייצר תחושת פתיחות מסוימת, וזאת במטרה לעודד יצירה של חיי קהילה ושכנות".
בעידן ההיברידי - איך הופכים את הגולן למבוקש למגורים?
"עיריית קצרין מתגאה בפארק תעשייה, מסחר והייטק המהווה מוקד תעסוקה לתושבי רמת הגולן והסביבה. החזון הוא להתפתח כמרכז משמעותי בתחומי מחקר, אקדמיה, תיירות ותעשיית ביו-טק בקנה מידה אזורי וארצי. העידן ההיברידי מאפשר לאנשים לשקול מקומות מגורים הרחוקים ממקום עבודתם, ולכן רשימת המועמדים הפוטנציאליים למגורים בשכונה החדשה רחבה יותר ממה שהייתה בעבר. אנשים יכולים לעבוד מהבית, ובכל טיפוסי הבתים שתכננו, יש חדר בקומת קרקע שיכול לתפקד כמשרד".
איך מתכננים הרחבת יישוב תוך שמירה על הטבע?
"מתכנני הנוף והתשתיות בפרויקט תכננו את השכונה סביב הטבע ככל הניתן, כולל פארק ירוק שיחצה את השוכנה מצפון לדרום".
מה יוצר נחשקות של מתחמי מגורים? ואיך יוצרים קהילה בפרויקט חדש?
"המטרה ביצירת עיר שתעבוד היטב, היא ליצור קהילה המטפחת תחושת יחד, בטיחות ונוחות. התכנון האדריכלי מנסה ליצור זאת בעזרת תכנון מוקדם של מרחבים ייעודיים למפגשים קהילתיים, הן בצורת שירותים חיוניים, כמו בתי ספר, מרכזי קניות, מתקנים רפואיים, תחבורה ציבורית ומרכזי תעסוקה, והן בצורת תכנון סביבתי ייחודי, כזה שיעודד דיירים לצאת מהבית אל רחבי השכונה.
"ברמת אדריכלות הבתים הפרטיים, המטרה היא להגיע למקסום, בהינתן יחסי הגומלין בין האדריכלים לגורמים היזמיים, בעזרת תכנון הבתים, כך שלא ירגישו משוכפלים ויאפשרו לכל דייר 'לביית' את הבית על-פי האופי הפרטי שלו".
בשיתוף בראזני ואבני דרך