ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ב') להאריך בשנתיים את הוראת השעה שמטילה מס רכישה על משקיעי נדל"ן (בעלי 2 דירות ומעלה) בשיעור של 8% עד שנת 2026. הוראת השעה, שהעלתה את מס הרכישה משיעורו המקורי של 5%, הייתה אמורה לפוג בסוף השנה. הוראת השעה תוקנה לאחר שבמשרד האוצר סברו שמשקיעים בשוק הנדל"ן מגבירים את הביקושים ובכך גורמים לעליות מחירים.
קודם לכן, כאמור, הוארכו שיעורי מס הרכישה על רכישת דירה שנייה ומעלה עד לסוף שנת 2024, כך שבמכירת זכות במקרקעין שהיא דירת מגורים, לגבי מי שזו אינה דירת המגורים היחידה שלו, חל כיום מס רכישה בשיעור של 8% על חלק השווי שעד כ-5.35 מיליון שקל, ומס רכישה בשיעור של 10% על חלק השווי העולה על סכום זה. בהיעדר הארכה, ירדו שיעורי המס לשיעורים נמוכים יותר בהתאם למדרגות הקבועות בחוק.
במסגרת הבקשה בה דנה הוועדה היום, להארכת תוקף השיעורים בשנתיים נוספות, צוין בבקשת משרד האוצר כי הדבר מבוקש לאור אתגרי השעה בשוק הדיור והצורך בהמשך בלימת עליית מחירי הדירות. עוד צוין כי המהלך נועד לצמצם את הביקוש לרכישת דירות להשקעה, להפחית את התמריץ להחזקה בנכסים אלו, ולספק יציבות מיסויית בשוק הדיור. בנוסף ציינו בבקשת האוצר כי הארכת הוראת השעה צפויה להוסיף לקופת המדינה כ-500 מיליון שקל בשנה בשנים 2025-2026, ותסייע במימון הצעדים הכלכליים להתמודדות עם האתגרים הפיסקליים העומדים לפתחה של הממשלה.
עוד הוצג, כאמור, כי ניסיון העבר מראה שהפחתת מס הרכישה בעבר הגבירה את נתח עסקאות המשקיעים בשוק, שזינק ל-28.6% מכלל העסקאות בתקופה שקדמה לעליית המס ב-2022, וכי הארכת הוראת השעה תמנע קיפאון בשוק העלול להיווצר עם סיום התקופה הנוכחית, ותאפשר לממשלה להשלים תהליכים חקיקתיים לעיגון מדיניות מיסוי יציבה וקבועה. נציגי האוצר ציינו כי הממשלה פועלת במקביל להשלמת הצעת חוק שמטרתה לקבוע את שיעורי מס הרכישה כהוראת קבע. עם זאת, בשל התנגדויות שעלו בדיוני ועדת הכספים, הוחלט להאריך את הוראת השעה לתקופה נוספת.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ציין בפתח הדיון כי "לא הסכמתי שזו תהיה הוראה קבועה, אמרתי שיש סמכות לשר האוצר להאריך את התוקף בצו לשנתיים, ושאנחנו לא נעשה חקיקה שהיא חקיקת קבע עד שהתמונה לא תהיה ברורה, לכן הביאו צו. מדובר על הכנסת כסף למדינה, זה הנושא, על יתר הנתונים יש ויכוח".
במהלך הדיון התקיים ויכוח בין האוצר לבין נציגי הקבלנים. באוצר הציגו כי בתקופות בהם חלו שיעורי המיסוי הנוכחיים במהלך העשור האחרון, וכן בשנתיים האחרונות, שיעורי המשקיעים יורדים ושיעורי רוכשי הדירה הראשונה עולים, כאשר הקיפי המס הללו מרתיעים חלק מהמשקיעים מלהיכנס לשוק הדיור. כן הציגו באוצר כי בשנים ששיעור המס היה נמוך שיעורי המשקיעים נשקו ל-30%, וכששיעורי המס נקבעו בהתאם לצו הנוכחי הם עמדו על כ-16%. עוד הציגו באוצר כי בשנה וחצי האחרונות שיעור רוכשי דירה ראשונה נמצאים בשיעור גבוה ביותר מקרב רוכשי הדירות, אשר השיעור עלה מכ-45%, לכ-60%. כן הוצג כי שיעור עלייה במחירי דירה עלה ביותר משיעור העלייה במחירי שכירות של דירה.
במשרד השיכון ציינו כי הריבית היוותה השפעה כלשהי על המשקיעים, אך היא לא היוותה את כל ההשפעה. עוד ציינו כי השפעת ריבית אינה לאורך שנים, וכי לעמדתם המס השפיע על קצב הרכישה של משקיעים וכי הם צופים שהמחירים יתמתנו.
מנגד, טענו נציגי הקבלנים כי הגורם המשפיע יותר מכל הוא סביבת הריבית הגבוהה ולא שיעור המס. באוצר טענו בתגובה כי הנתונים נכונים גם לשנים עברו בהן הריבית הייתה נמוכה. עוד טענו נציגי הקבלנים כי הדבר פוגע בהיקף הדירות הנבנות ומשפיע גם על מחירי השכירות בהיעדר יותר דירות להשכרה. מנגד השיבו באוצר כי רק כשליש מהדירות שרוכשים המשקיעים הן דירות חדשות, וכי הם בספק אם יש בכוחם של המשקיעים להשפיע על מספר הדירות הנבנות.
"הפסד של חמישה מיליארד שקל בהכנסות הממשלה"
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מסר בתגובה: "מדובר בהחלטה אומללה של אגף התקציבים ושר האוצר, אשר כפה משמעת קואליציונית בוועדת הכספים בעניין זה. זאת, למרות שבדיון בוועדה הסתבר כי רוב מוחלט של חבריה סבורים שמס רכישה גבוה כעת הוא דבר רע לשוק הדיור, לכלכלה ולאזרחי מדינת ישראל. אין ספק שהוחמצה הזדמנות להחזיר משקיעים לשוק הדיור, בזמן שהוא זקוק להם מאוד, בשל ירידת ביקושים דרמטית בעידן הריבית הגבוהה ולאור השפעות המלחמה. הייתה הזדמנות להגדיל את היצע הדירות להשכרה כדי לבלום את זינוק שכר הדירה שמביא להמשך עליית האינפלציה והריבית במשק. במשרד האוצר מתעלמים מהעובדה שהפחתת מס הרכישה לממדיו הנורמליים היה מביא לגידול של 5 מיליארד שקל בהכנסות הממשלה, דווקא בעת שהיא נאנקת תחת גירעון בעקבות הקיטון בהכנסותיה. זו החלטה רעה שכל אזרחי המדינה ישלמו את המחיר שלה".
עמית גוטליב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים מחוז תתל אביב והמרכז, הוסיף: "המדינה נכשלת פעם אחר פעם במלחמה להורדת מחירי הדירות. מטרת העלאת המס אי שם בשנת 2021 הייתה בכדי לצנן את השוק, מאז ועד היום לא רק שמחירי הדירות לא ירדו, אלא עלו בעשרות אחוזים. במקום להודות בכישלון, במיוחד בתקופה הנוכחית בה יש מחסור אדיר של כסף בקופת המדינה, ולהוריד את המס חזרה ל-5% הם עושים בדיוק הפוך. הורדת המס הייתה מובילה לעלייה משמעותית בכמות עסקאות הנדל"ן ובכך גם גביית מיסים גבוהה יותר שיעזרו בכיסוי הגרעון. זוהי החלטה תמוהה שרק ממחישה עד כמה פקידי האוצר ושר האוצר מנותקים מהשטח".
אוהד אסרף, מנכ"ל קבוצת ארי מגורים לשיווק נדל"ן, ציין כי ההחלטה להמשיך ולגבות מס רכישה גבוה ממשקיעים לא הפתיעה את השוק, "אבל למרות זאת, יש משקיעים שהמתינו עם חתימת העסקאות כדי לראות אם יהיה שינוי של הרגע האחרון או שוועדת הכספים לא תספיק לקבל את ההחלטה לפני תפוגת הוראת השעה. אני מעריך שכעת נראה האצה בעסקאות עד סוף דצמבר מצד משקיעים שכבר בחנו פרויקטים ודירות לרכישה, הבינו שמס הרכישה נותר גבוה - אך הם ירצו לצמצם את ספיגת עליית המע"מ החל מינואר 2025. חודש דצמבר תמיד מתאפיין במכירות גבוהות יחסית לחודשים אחרים אך כנראה שהשנה נראה מספרים גבוהים יותר משנים קודמות כתוצאה מהעלייה הכללית בביקושים, הפסקת האש בצפון, עליית המע"מ בינואר וכאמור משקיעים שהמתינו להחלטה בנושא מס הרכישה וכעת יחזרו לשוק".